TEHLİKE BURNUMUZUN DİBİNDE!

Edirne İl Genel Meclisi’nin Kasım Ayı Bütçe Toplantılarına konuk olarak meclise sunum yapan Edirne İl Afet ve Acil Durum Müdürü Kürşat Erata, “Komşu ülkelerimizde kurulu olan nükleer santraller var. Bunlardan bir tanesi Bulgaristan, bir tanesi de Romanya’da bulunuyor. Herhangi bir nedenle radyoaktif sıkıntı meydana gelmesi durumunda; Edirne’nin bu riskten etkilenebilir. 2 santral de gayet ciddiye alınması gereken risk faktörlerinden. Çernobil faciasıyla kıyaslandığında bu 2 santral de tabiri caizse burnumuzun dibinde.” ifadelerini kullandı.

TEHLİKE BURNUMUZUN DİBİNDE!

Edirne İl Genel Meclisi’nin Kasım Ayı Bütçe Toplantılarına konuk olarak meclise sunum yapan Edirne İl Afet ve Acil Durum Müdürü Kürşat Erata, “Komşu ülkelerimizde kurulu olan nükleer santraller var. Bunlardan bir tanesi Bulgaristan, bir tanesi de Romanya’da bulunuyor. Herhangi bir nedenle radyoaktif sıkıntı meydana gelmesi durumunda; Edirne’nin bu riskten etkilenebilir. 2 santral de gayet ciddiye alınması gereken risk faktörlerinden. Çernobil faciasıyla kıyaslandığında bu 2 santral de tabiri caizse burnumuzun dibinde.” ifadelerini kullandı.

Emre SEDEF
Emre SEDEF
15 Kasım 2019 Cuma 06:54
TEHLİKE BURNUMUZUN DİBİNDE!

Edirne İl Genel Meclisi’nin Kasım Ayı Bütçe Toplantıları devam ediyor. Dün Mehmet Geçmiş Başkanlığında toplanan mecliste; Edirne İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü tarafından sunum yapıldı. Edirne İl Afet ve Acil Durum Müdürü Kürşat Erata, Edirne’deki afet risk faktörleri ve AFAD tarafından yapılan çalışmalar hakkında meclis üyelerine birçok bilgi verdi.

“TAŞKIN DURUMUNDA ULAŞIM SORUNUMUZ ORTADAN KALKTI”

Edirne İl Afet ve Acil Durum Müdürü Kürşat Erata burada yaptığı sunumda, “Edirne ilinin en çok maruz kaldığı afet su taşkınlarıdır. Çeşitli yıllarda su taşkınlara maruz kalmıştır. En son 2015 yılında 2 bin 149 ve 2018 yılının Mart ayında bin 302 metreküp su seviyesi ölçülmüştür. Taşkından en çok etkilenen bölgemiz ise; Merkez ilçede Karaağaç Mahallesi’dir ve Bosnaköy mevkiidir. Bu bölgede yaklaşık 4 bin kişi yaşamaktadır. En büyük sıkıntıyı bu bölgedeki nüfus ve bölgeye ulaşımla ilgili problem olarak yaşıyorduk. Ancak yeni yapılan köprümüzle Karaağaç’a ulaşım sorunumuz çözülmüş oldu. Kanalla da 773 metreküp bu tahliyesi planlanmakta ve büyük bir ihtimalle de Bosnaköy’ü de taşkından korumuş olacağız.” dedi.

“MERKEZ’DEN ENEZ’E DOĞRU DEPREM TEHLİKE DÜZEYİ ARTIYOR”

Edirne’deki risk faktörlerinden birinin de deprem olduğunu belirten Erata, “Edirne sınırları içerisinde depreme neden olabilecek faylar; Saros Gaziköy fayı ile Marmara Denizi kenarlarında yer alan çukurların kenarlarında yer alan parçalardır. Marmara Denizi çukurluğu Kuzey Anadolu fayı ile bağlantılıdır. Sürekli bahsedilen bu fay ile bağlantılı durumdayız, o yüzden deprem de ilimizin riskli konularından biridir. Daha önceki deprem haritaları birinci, ikinci, üçüncü, dördüncü derece diye bölgeler ayrılıyordu. Edirne bu haritada dördüncü derece deprem bölgesi olarak gösteriliyordu. Saros’a doğru ise deprem dereceleri artmaktaydı. 2019’a kadar bu harita kullanıldı ama artık bu haritadan artık vazgeçildi. Çünkü o haritada şeritler halinde belirtiliyordu ve bu şeridin hemen yanı 2. derece iken; karşı komşunuz 3. derecede kalabiliyordu. Aslında bu da bilimsel anlamda doğru değildi. Bu konuyla ilgili çok ciddi bir çalışma yapıldı. Deprem haritası tamamen değiştirildi. Artık koordinatlara göre deprem riski öğrenilebiliyor. Hangi ivmede yer alındığı gösteriliyor. AFAD’ın ülke çapında yapmış olduğu çok ciddi çalışmalardan bir tanesidir. Bu haritaya göre de yeniden deprem yönetmelikleri değiştirildi. Bu deprem yönetmeliğinde; bu harita üzerinden alınacak olan verilere göre yeniden binaların yapılması sağlanıyor. Biliyorsunuz depremden ziyade yapılar öldürüyor. O yüzden sağlıklı yapı yapılabilmesi için en önemli çalışmalardan ve Türkiye’nin attığı büyük adımlardan bir tanesidir. Yeni deprem tehlike haritası genel olarak incelendiğinde Edirne Merkez’den Enez’den ilçesine doğru gidildiğinde en büyük yer ivmesi değerinin artışına bağlı olarak tehlike düzeyinin arttığı görülmektedir. Örneğin; Merkez 0,18 ivme değeri verirken; Gülçavuş Köyü 0,40 ivme değeri vermektedir.” ifadelerini kullandı.

“RADYASYON TEHLİKESİ MEVCUT”

Radyasyonun ise çok önemli bir tehdit olduğunu vurgulayan Erata, “Diğer bir risk faktörü olarak radyasyon karşımıza çıkıyor. Komşu ülkelerimizde kurulu olan nükleer santraller var. Bunlardan bir tanesi Bulgaristan, bir tanesi de Romanya’da bulunuyor. Herhangi bir nedenle radyoaktif sıkıntı meydana gelmesi durumunda; Edirne’nin bu riskten etkilenmesi mümkün olacak. Ki teknolojileri epey eski ve aktif olarak kullanılmaya devam ediliyor. Eğer bir kaza meydana gelecek olursa Balkanlardan gelecek olan radyasyon tehlikesi mevcut. Bununla ilgili bir sıkıntımız var. Cernavado Romanya’nın elektrik ihtiyacının yüzde 20’sini karşılamakta; ciddi bir santral. Kozluduy Bulgaristan’ın yüzde 33’ünü karşılamakta. Nihayetinde her 2 santral de gayet ciddiye alınması gereken risk faktörlerinden. Çernobil faciasıyla kıyaslandığında bu 2 santral de tabiri caizse burnumuzun dibinde.” şeklinde konuştu.

“SU SEVİYESİ YÜKSELDİKÇE KAYIP SAYISI ARTIYOR”

Erata, nehirlerdeki su seviyesinin düşük olması nedeniyle kayıp sayılarının bu yıl azaldığını söyleyerek, “2018 yılında personelimiz toplam 41 müdahale yapmış. Toplam 241 kişiyi sağ olarak kurtarmış; 25 kişinin de ne yazık ki cesedini nehirden almış durumdayız. Türkiye’de ciddi bir göç sorunu var. Bu göç sorununun da geçiş güzergahı üzerinde Edirne var. Göçmenlerin 3’te 1’i Edirne’den geçiyor. Bu sene biraz daha şanslıyız; artı şanslıyız demek durumunda kalıyorum su seviyesi düşük olduğunda. Kayıp sayımız daha az; su seviyesi yükseldikçe kayıp sayımız artıyor. 2019 yılında da personelimizin 41 müdahalesi var ancak 8 kişi sağ olarak kurtarıldı; 8 kişinin ise cesedi çıkarıldı.” dedi.

Kerem Filiz
 

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.