TÜ HASTANESİNDEN BİR İLK DAHA: KEMİK İLİĞİ NAKLİ

Trakya bölgesi ve Balkanlar’ın sağlık alanında öncü kuruluşlarından olan Trakya Üniversitesi Hastanesi, bir ilke daha imza attı. Trakya Üniversitesi Hastanesi’nde tedavisi süren bir hastaya ilk kez kemik iliği nakli gerçekleştirildi. Tedavi sonrası sağlığına kavuşan hasta, sağlık çalışanlarının alkışlarıyla hastaneden taburcu edildi.

TÜ HASTANESİNDEN BİR İLK DAHA: KEMİK İLİĞİ NAKLİ

Trakya bölgesi ve Balkanlar’ın sağlık alanında öncü kuruluşlarından olan Trakya Üniversitesi Hastanesi, bir ilke daha imza attı. Trakya Üniversitesi Hastanesi’nde tedavisi süren bir hastaya ilk kez kemik iliği nakli gerçekleştirildi. Tedavi sonrası sağlığına kavuşan hasta, sağlık çalışanlarının alkışlarıyla hastaneden taburcu edildi.

Emre SEDEF
Emre SEDEF
14 Haziran 2022 Salı 06:00
TÜ HASTANESİNDEN BİR İLK DAHA: KEMİK İLİĞİ NAKLİ

Sağlık alanında yeniliklerine devam eden Trakya Üniversitesi Hastanesi, hizmetlerine bir yenisini daha ekledi. Son teknolojiye sahip tıbbi cihazlar ve güçlü akademik kadrosuyla ülkesine ve Balkanlar’a nitelikli ve kaliteli sağlık hizmeti veren Trakya Üniversitesi Hastanesi, bünyesinde kurulan “Kemik İliği Nakli Merkezi” ile hastalarına daha kapsamlı sağlık hizmeti sunmaya başladı.

Trakya Üniversitesi Hastanesi’nde tedavisi süren bir hastaya ilk kez kemik iliği (kök hücre) nakli gerçekleştirildi. Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı Hematoloji Bilim Dalı’nın ve Kemik İliği Nakli Merkezi’nin öncülüğünde gerçekleştirilen ilk kök hücre nakliyle hasta sağlığına kavuştu.

Edirne'de, ilk ve tek kemik iliği nakil merkezi konumunda olan ve Sağlık Bakanlığı tarafından ruhsatlandırılarak faaliyetlerine başlayan Trakya Üniversitesi Hastanesi Kemik İliği Nakli Merkezi’nde, başarıyla gerçekleştirilen kök hücre naklinin ardından bir bilgilendirme toplantısı düzenlendi. Nakil sonrası tedavi süreci tamamlanan ve yeniden sağlığına kavuşan hasta, alkışlar eşliğinde taburcu edildi.

Trakya Üniversitesi Hastanesi’nde düzenlenen bilgilendirme toplantısına Trakya Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Osman Nuri Hatipoğlu, Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Filiz Akata, Hastane Başhekimi Prof. Dr. Abdullah Taş, İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Ahmet Tezel, İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı Hematoloji Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Ahmet Muzaffer Demir, Kemik İliği Nakli Merkezi Sorumlusu Dr. Öğr. Üyesi Onur Kırkızlar, Kemik İliği Nakli Merkezi Sorumlu Yardımcısı Dr. Öğr. Üyesi Elif Gülsüm Ümit, Transfüzyon Merkezi Sorumlusu Dr. Öğr. Üyesi Tuğcan Alp Kırkızlar ve öğretim elemanları ile merkez çalışanları katıldı.

İÇ HASTALIKLARI ANA BİLİM DALI HEMATOLOJİ BİLİM DALI BAŞKANI PROF. DR. MUZAFFER DEMİR: KEMİK İLİĞİ ÇALIŞMALARI MEYVELERİNİ VERMEYE BAŞLADI

Trakya Üniversitesinde ilik nakline yönelik yapılan çalışma ve emeğin meyvelerini vermeye başladığını söyleyen Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı Hematoloji Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Ahmet Muzaffer Demir, “İlk kemik iliği nakli tedavisini başarıyla gerçekleştirmenin haklı sevincini ve gururunu yaşıyoruz. İlk kez 2001 yılında başladığımız Kemik İliği Nakli Merkezi’ni kurma süreçlerinin ve bugüne kadar yürütülen çalışmaların bir sonuca ulaşarak başarılı çalışmalarla taçlandığını görmek bizleri oldukça mutlu ediyor. Tüm tarafların aynı amaç ve hedef doğrultusunda çalışmasıyla çok önemli sonuçlar ortaya çıkıyor. Bu birlik ve beraberlik ortamında ilk kemik iliği nakli tedavimizi başarıyla gerçekleştirerek hastamızı sağlığına kavuşturduk. Bir hayali daha sizlerle birlikte gerçekleştirdiğimize inanıyorum. Rektörlüğümüz, Başhekimliğimiz ve Dekanlığımız başta olmak üzere emeği geçen ve katkı sunan herkese teşekkür ediyorum.” dedi.

KEMİK İLİĞİ NAKLİ MERKEZİ SORUMLUSU DR. ÖĞR. ÜYESİ ONUR KIRKIZLAR: TRAKYA ÜNİVERSİTESİ HASTANESİ’NDE İLK KEMİK İLİĞİ NAKLİ GERÇEKLEŞTİRİLDİ

Trakya Üniversitesi Hastanesi Kemik İliği Nakli Merkezi Sorumlusu Dr. Öğr. Üyesi Onur Kırkızlar, bir hayal ile başladıkları yolculukta çok sayıda insanın hayalini gerçeğe dönüştürmek istediklerini belirterek “20 yıl önce bir hayal ile başlayan bu yolculuğun, önce vizyona ve daha sonra yürütülen çalışmalarla gerçeğe dönüşmesinden dolayı büyük mutluluk duyuyoruz. İki hafta önce ilk hastamıza kemik iliği naklini gerçekleştirmiş olduk. Hastamızı başarılı bir tedavi sonrası sağlığına kavuşmuş şekilde taburcu ediyoruz. Kendisi ilk hastamız ancak pek çok hastaya öncülük edeceğine inanıyorum. Otolog nakil dediğimiz, hastanın kendisinden alınan kök hücrelerle gerçekleştirilen bir kemik iliği nakli yaptık. Nakil işlemi öncesinde hastanın kendi kök hücrelerinin alınması ve kemoterapi işleminden sonra hastaya geri verilmesine kadar yoğun bir emek gerektiren sürecin sonunda hastamızın yüzünün gülmesi bizler için oldukça önemli. Kendisini alkışlar eşliğinde buradan uğurlamak istiyoruz. Sırada bekleyen, planladığımız başka hastalarımız da mevcut. İlerleyen süreçlerde hastanın kendisinden değil başka bir donörden alınan kök hücre nakil tedavileri ile uygulama alanımızı genişletmek ve pek çok hastaya şifa olmak istiyoruz. ” şeklinde konuştu.

Trakya Üniversitesi Hastanesi bünyesinde hizmete açılan Kemik İliği Nakli Merkezi hakkında da bilgiler veren Dr. Öğr. Üyesi Onur Kırkızlar “Gelecekte, nakil ve nakilden sonra hücresel tedaviler çok daha fazla önemli hale gelecek. Ancak nakil gerçekleştirmeden, hücresel tedavilere geçiş mümkün değil. Bu doğrultuda sadece kök hücre toplamak değil, aynı zamanda diğer hücresel tedaviler için de hazırlık yapan bir merkez oluşturmuş olduk. Kemik iliği nakli ile ilgili ihtiyaçların karşılandığı ve tedavinin gerçekleştiği merkezimizde bir de Terapötik Aferez Merkezi yer alıyor. Son teknoloji aferez cihazları ile donatılmış bu merkezimiz ile hastanemizin diğer birimlerine de hizmet verebiliyoruz. 4 yataklı, pozitif basınçlı ve merkezi HEPA filtre sistemine sahip merkezimizde yıllık ortalama 40 ile 50 arasında nakil yapabilecek bir donanıma ve alt yapıya sahibiz. İlerleyen süreçlerde bunu da gerçekleştirmek istiyoruz. Bu bir ekip işi ve hepimizin emeği var. Bizlere bugüne kadar destek olan başta Trakya Üniversitesi yönetimi ve personeli olmak üzere tüm hocalarımıza ve çalışma arkadaşlarımıza teşekkür ediyorum.” dedi.

İÇ HASTALIKLARI ANA BİLİM DALI BAŞKANI PROF. DR. AHMET TEZEL: İLİMİZE VE BÖLGEMİZE HAYIRLI OLSUN

Hematolojik hastalıkların tedavisinde kemik iliği nakli uygulamalarının önemli bir yere sahip olduğunu belirten Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Ahmet Tezel, merkezin bu konuda önemli bir atılım olacağını dile getirerek “Kemik İliği Nakil Merkezi’nin kurulmasına öncülük eden ve bu süreçte emeği geçen herkese çok teşekkür ediyorum. Merkezimizin, ilimize ve bölgemize hayırlı olmasını temenni ediyorum.” ifadelerini kullandı.

HASTANE BAŞHEKİMİ PROF. DR. ABDULLAH TAŞ: KEMİK İLİĞİ NAKİL MERKEZİ İLE YİNE BİR İLKE ÖNCÜLÜK EDİYORUZ

Trakya Üniversitesinin, Kemik İliği Nakil Merkezi ile kuruluşunun 40. yılında önemli bir ilki gerçekleştirdiğini ifade eden Trakya Üniversitesi Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Abdullah Taş, yalnızca Edirne’ye değil, bölgesine ve ülkesine hizmet veren büyük bir sağlık kuruluşu olduklarını söyleyerek “Hastanemiz, Sadece Edirne'den değil, çeşitli illerden, hatta Balkanlar'dan gelen hastalarımız için önemli bir şifa kapısı. Hastalarımızın tedavilerinde günümüz tıbbının tüm imkânlarını kullanarak onları sağlığına kavuşturmak için çalışıyoruz. Kemik İliği Nakli Merkezini de bu doğrultuda atılan önemli adımlardan biri olarak görebiliriz. Sağlık hizmetine erişimi, hizmet sunumunun kalitesini ve etkinliğini artırmak için tüm çabayı göstermeye devam edeceğiz.” dedi.

TIP FAKÜLTESİ DEKANI PROF. DR. FİLİZ AKATA: UYGULAMANIN, BİR UMUDUN BAŞLANGICI OLMASINI DİLİYORUZ

Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Filiz Akata da böylesi önemli bir hizmeti kazandırmanın kolay olmadığını belirterek hastalarına daha iyi bir hizmet sunabilmeyi amaçladıklarını ifade etti. İlk niteliğindeki uygulama için “bir umudun başlangıcı” olmasını dilediğini sözlerine ekleyen Prof. Dr. Filiz Akata, “Değerli çalışma arkadaşlarımız, çok büyük bir hayalin ve emeğin eseri olan bu merkezi hastanemize kazandırdılar. Bugün de vermiş oldukları emeklerin bir kez daha karşılığını alıyorlar. Hastamıza başarılı bir tedavi uygulanarak güzel sonuçlar alındı. Yapılan güzel işin haklı gurur ve mutluluğu var. Umarım bu uygulama hastamız için bir umudun başlangıcı olur. Ben bu başarıda emeği geçen ve desteğini bizlerden esirgemeyen üniversite yönetimimize ve tüm ekibimize teşekkür ediyorum. Bundan sonraki dönemlerde de ekip olarak daha büyük işlere ve başarıla imza atacağımıza inanıyorum.” şeklinde konuştu.

REKTÖR YARDIMCISI PROF. DR. OSMAN NURİ HATİPOĞLU: TRAKYA BÖLGESİNDEN VE BALKANLAR’DAN HASTALAR, ARTIK EDİRNE’DE TRAKYA ÜNİVERSİTESİ HASTANESİ’NDE ŞİFA BULABİLECEK

Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Osman Nuri Hatipoğlu, hasta kabulüne ve tedavilerine başlayan Kemik İliği Nakli Merkezi ile çok önemli bir eksikliğin giderildiğini, kemik iliği naklinin ihtiyaç duyulan bir sağlık hizmeti olduğunu söyleyerek “Bugün, üniversitemiz bünyesinde açtığımız merkezimiz ile ilk kemik iliği naklini gerçekleştirmenin ve hastamızı sağlığına kavuşturmanın heyecanını taşıyoruz. Üniversitemiz için bir ilk olan bu uygulamanın ilimiz, bölgemiz ve Balkanlar’dan gelecek hastalarımız için çok önemli bir adım olduğunu belirtmek isterim. Edirne’de ilk ve tek olma özelliğini taşıyan merkezimiz ile ülkemiz ve yakın bölgemizde kemik iliği nakli ihtiyacını karşılayacak, hastalarımıza şifa olacak bir sağlık hizmetine kavuştuk. Merkezimiz ile bizlere başvuran hastalarımız artık Edirne dışında bir yere gitmek zorunda kalmayacak. Bu aslında Trakya Üniversitesinin sağlık hizmeti alanında sunduğu yenilikçi yaklaşım ve uygulamaları gösteren en büyük kanıtlardan biri. Bu kaynağın ülkemize, üniversitemize kazandırılmasında emeği geçen Rektör Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu’na, saygıdeğer hocalarımıza, kıymetli ve emektar personelimize gönülden teşekkür ediyorum. Her alanda öncü, yenilikçi bir üniversite ve sağlık merkezi olma yolunda gelişimimizi kararlılıkla sürdürmeye devam edeceğiz.” dedi.

Prof. Dr. Osman Nuri Hatipoğlu, kemik iliği naklinin Trakya Üniversitesi Hastanesi’nde uygulanmasına vesile olan ve emeği geçen herkesi tebrik ederken, sağlığına kavuşturdukları ilk hastanın Trakya Üniversitesi mensubu bir öğretim üyesinin yakını olmasının kendileri için ayrıca bir mutluluk kaynağı olduğunu ifade etti.

TEKNİK BİLİMLER MYO MÜDÜRÜ DR. ÖĞR. ÜYESİ BARIŞ ÖZKAPI: BU MERKEZİN BÖLGEMİZ, ÜLKEMİZ VE BALKANLAR İÇİN BÜYÜK ZENGİNLİK OLDUĞUNU DÜŞÜNÜYORUM

Teknik Bilimler MYO Müdürü Dr. Öğr. Üyesi Barış Özkapı da üst düzey tedavi uygulamalarının olduğu böyle bir merkezin hem bölgemiz, hem ülkemiz hem de tüm insanlık adına önemli bir zenginlik olduğunu ifade ederek babasının tedavisinde emeği geçenlere teşekkür etti.

Sağlığına kavuştuğu için mutlu olduğunu belirten hasta Süleyman Özkapı da bu süreçte kendisinden desteğini esirgemeyen tüm doktorlara ve çalışanlara teşekkür ederek merkezin tedavi olmayı bekleyen tüm hastalara şifa olmasını diledi.

Bilgilendirme toplantısı, toplu fotoğraf çekimi ve taburcu işlemleri öncesi hasta ve hasta yakınları için pasta kesilmesi ile sona erdi.

Haber Merkezi

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.