ÜRETİCİNİN BUĞDAY FİYATI BEKLENTİSİ 8.5 TL

Edirne Ziraat Odaları Başkanları yaptıkları toplantı sonrası üreticinin buğdaydaki fiyat beklentisini açıkladı. Türkiye Ziraat Odaları Birliği Yönetim Kurulu Üyesi ve İpsala Ziraat Odası Başkanı Hüseyin Darcan, buğday hasadının yaklaştığı günlerde buğday alım fiyatının kilo başına 8,5 TL olarak açıklanmasını beklediklerini vurguladı. 

ÜRETİCİNİN BUĞDAY FİYATI BEKLENTİSİ 8.5 TL

Edirne Ziraat Odaları Başkanları yaptıkları toplantı sonrası üreticinin buğdaydaki fiyat beklentisini açıkladı. Türkiye Ziraat Odaları Birliği Yönetim Kurulu Üyesi ve İpsala Ziraat Odası Başkanı Hüseyin Darcan, buğday hasadının yaklaştığı günlerde buğday alım fiyatının kilo başına 8,5 TL olarak açıklanmasını beklediklerini vurguladı. 

Emre SEDEF
Emre SEDEF
25 Mayıs 2022 Çarşamba 06:29
ÜRETİCİNİN BUĞDAY FİYATI BEKLENTİSİ 8.5 TL



Edirne Ziraat Odaları Başkanları yaptıkları toplantı sonrası üreticinin buğdaydaki fiyat beklentisini açıkladı
Edirne Ziraat Odası Başkanı Hüseyin Arabacı ve ilçe ziraat oda başkanlarından oluşan Edirne Ziraat Odaları İl Koordinasyon Kurulu üyeleri dün bir toplantı yaparak buğday üreticinin beklediği buğday taban fiyatıyla ilgili açıklamalarda bulundular. 
Edirne Ziraat Odaları İl Koordinasyon Kurulu adına açıklamayı Türkiye Ziraat Odaları Birliği Yönetim Kurulu Üyesi ve İpsala Ziraat Odası Başkanı Hüseyin Darcan yaptı. Darcan, Covid-19 salgınıyla birlikte pandeminin dünyada tedarik zincirinde aksamalara sebebiyet verdiğini hatırlatarak, “Bunu atlattık derken şimdi kuraklık yani iklim krizi, girdi maliyetleri ve Ukranya - Rusya savaşı ile birlikte Tanımsal üretim noktasında ciddi kayıplar verilmiştir” dedi.
Acil önlem alınmaması halinde bu unsurların etkisiyle Gıda Krizinin kapıda olduğunu vurgulayan Darcan açılmasına şöyle devam etti:
YAŞANANLAR GIDAYA ULAŞIMI ZORLAŞTIRIYOR
“İklimsel değişikler verimleri olumsuz etkiliyor, hedeflenen üretimler gerçekleşemiyor. Gübre ve mazotta dışa bağımlıyız girdi fiyatları aldı başını gitti. Ukranya - Rusya savası nedeniyle uluslar arası yaptırımlar kapıda ve bunların hepsi bizim gıdaya ulaşmamıza zorlaştırırken beslenme için ödeyeceğimiz faturamızda her gün artıyor.
GİRDİ MALİYETLERİNDE CİDDİ ARTIŞ OLDU
Döviz kurlarında yaşanan dalgalanmalar, Ukranya Rusya Savaşı ve değişen iklim koşulları neticesinde tarımda girdi maliyetlerinde çok ciddi artışlar olmuştur. 2021 üretim sezonunda 1 dekar Buğday üretimine 200 TL gübre bedeli ödeyen çiftçimiz bu yıl aynı miktarda gübre için 850 TL ödemiştir. Gübrede yaşanan bu artış yüzde 450 oranındadır. İlaç fiyatlarındaki fiyat artışları ise % 600’leri bulmuştur. Buğday üretiminde geçen sezon 87 TL/da ilaç masrafı yapılırken bu yıl bu rakam 190 TL/da çıkmıştır. Diğer önemli girdimiz mazotta ki fiyat artışıda 7 TL den 23 TL çıkan mazotta olmuştur. Üretim sezonu boyunca yaptığımız tüm masrafları hesapladığımız zaman geçen yıl 867 TL/da maliyeti olan buğdayın bu yıl ki maliyeti maalesef ki 1 kg dane maliyetimizde 6 TL olmuştur.
KARA GÜN DOSTU TMO, YİNE BUĞDAY İTHALATI YAPMAKTA
Çiftçinin Kara gün dostu TMO 29/04/2022 tarihinde buğday hasadının yaklaştığı zamanda 480 bin ton buğday ithalat ihalesi açmıştır. Buğdaylar 17 Mayıs-10 Ağustos tarihleri arasında yani tam hasat ortasında ülkeye gelecekti ki Hindistan ihracatı durdurdu. Yapılan bu ihale kendi çiftçimizi yok saymaktır, yüksek girdiler ile kendi ülkesi ve yurttaşı için gece gündüz üretim yapan çiftçimiz için fiyat kırmaktır ve yurt dışından buğdayı navlunla birlikte 8.500 liraya getirerek başka ülke çiftçisini desteklemek demektir. 
TMO GEÇEN YIL YAPTIĞI HATAYI BU YIL DA YAPMAKTA
TMO bu yıl geçen yıl yaptığı hataları tekrar yapmamalıdır. Geçen yıl verilen fiyat özel sektör fiyatlarının altında kaldığı için TMO yeterli stok yapamadı ve stoklarını yurt dışından ithalat yaparak piyasayı dengelemek durumunda kaldı. Geçen yıl Kendi çiftçisinden tonu 2.250 TL buğday alırken yurtdışından tonu 5 bin 700 lira ile 6 bin 500 lira arasından buğday ithal etti. Dışarı verilen bu paralar biz çiftçimize verilse tarımsal üretim konusunda bugün çok daha başka noktalarda olurduk.
TABAN FİYATI İYİ AÇIKLANMALIDIR
Çiftçinin buğday ekiminde tutulması, gelecek yıl gıda krizinin daha da büyümemesi için taban fiyatın iyi bir rakam olarak açıklanması gerekiyor ki çiftçi bundan sonra da ekim yapmaya devam etsin. Hububat taban fiyatı belirlenirken; girdi maliyetleri, dünya piyasaları ve çiftçi refahı dikkate alınarak açıklanmazsa sorunlar daha da ağırlaşır. Çiftçiyi tarımda tutmanın yolu onun zarar etmeden üretim sağlayacağı bir taban fiyat politikasıdır. Kuru tarım yapılan bölgelerde verimlerin yüksek olmayacağı göz önüne alınarak en az 8.5 TL/kg civarında taban fiyat açıklanmasını talep etmekteyiz.”
Bülent Sarıçiçek
 

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.