YABANCI ÖĞRENCİLERE ‘UYUM’ BULUŞMASI

Trakya Üniversitesinde okuyan Yabancı Uyruklu Öğrencilerin Hak ve Yükümlülükleri konulu uyum buluşmaları programı düzenlendi.  Programa 400 yabancı uyruklu öğrenci katıldı.

YABANCI ÖĞRENCİLERE ‘UYUM’ BULUŞMASI

Trakya Üniversitesinde okuyan Yabancı Uyruklu Öğrencilerin Hak ve Yükümlülükleri konulu uyum buluşmaları programı düzenlendi.  Programa 400 yabancı uyruklu öğrenci katıldı.

Emre SEDEF
Emre SEDEF
21 Ekim 2021 Perşembe 06:47
YABANCI ÖĞRENCİLERE ‘UYUM’ BULUŞMASI

Göç İdaresi Genel Müdürlüğü ve Uluslararası Göç Örgütü iş birliğinde kentteki bir tesiste düzenlenen programda öğrencilere eğitim, sağlık, iş piyasasına erişim, afet farkındalığı gibi konularda bilgiler aktarıldı.

Toplantıda konuşan Edirne Vali Yardımcısı Yusuf Güler, Yabancı Uyruklu öğrencilere dünyanın en güzel coğrafyasında bulunduklarını ifade ederek, “Türk insanının güzelliğini yaşayacaksınız” dedi.

Güler, Türkiye’de okuyan öğrencilerin birer kültür elçisi olacağını dile getirerek, şunları söyledi:

“Eğitiminiz boyunca müzikten, spordan, sanatlar faaliyetlerden yararlanın. Bizlere pozitif katkı sağlayın. Kültürlerin değişimi ve gelişimi ancak etkileşimle mümkün. Bizlerin de sizlerden alacağımız çok şeyler vardır. Yarın büyük insanlar olarak ülkelerinizde siyasete atılacaksınız iş insanı olacaksınız. Türkiye ile önemli bağlar kurmada bize yardımcı olacaksınız. Sadece Edirne’yi gezmeyin. Çanakkale’yi görün. İzmir’de bir nefes alın. Kaçkarlarda güneşin nasıl olduğunu görün. Sizlerde birer Türkiyeli olun. Bizlerde bu proje ile sizlerin uyum süreciyle ilgili daha neler yapabiliriz konusunda konuşacağız. Biz sadece insanlara kapılarımızı açmadık. Kalplerimizi de açtık ve açmaya devam edeceğiz. Geçtiğimizden aldığımızı çocuklarımıza ileteceğiz. Çünkü Anadolu medeniyeti her zaman düşküne, yoksula, yolda kalmışa yardım eden onlarla yemeğini paylaşan bir anlayışa ve kültüre sahip.

TÜRKİYE YOĞUN BİR GÖÇ BASKISI ALTINDA

Ülkemiz gerçekten çok yoğun bir göç baskısı altında. Emperyalist güçler ne yazık ki gelirin dağıtımında gerekli zorlayıcı kararlar almadığı sürece özellikle gelişmiş bölgelere göç devam edecek. Ama sizler legal olarak ülkemizde eğitim gören insanlarsınız. Türkiye’yi yaşayın ve sevin.”

SİZLERİN DERTLERİYLE DERTLENİYORUZ

Edirne Göç İdaresi Müdürü Musa Aşılıoğlu, Azerbaycan’dan Afganistan’a, Suriye’den Kosava’ya, Makedonya’dan Türkmenistan’a dünyanın birçok ülkesinden çeşitli sebeplerle gelen öğrencilerle bir çatı altında buluştuklarını belirterek, “Biliyorsunuz göç insanlık tarihi kadar eski bir olgudur. Gerek siyasi sebepler ekonomik sıkıntılar, iç savaşlar, daha kaliteli bir yaşam standartı için birçok insan ülkesini terk etmekte ve göç yoluna düşmektedir. 191 ülkeden 5 milyona yakın göçmen statüsündeki insanı topraklarında barındıran bir devlet olarak böyle toplantıların ve buluşmaların önemini en iyi bilenlerdeniz. Çünkü biz topraklarımıza  gelenlere kökeninden, inancından, rengin, kültüründen önce insan olarak bakıyoruz. Tam bu noktada Osmanlı Devleti’nin de fikir babalarından olan Şeyh Edebali’nin çok anlamlı bir söz akla gelmektedir. ‘İnsanı yaşat ki Devlet yaşasın’. Edirne’nin önemi bu konuda oldukça büyüktür. Osmanlı tarihinden beri şehrimizde eğitime verilen önem sayesinde dünyanın birçok yerinde Edirne’de yetişmiş, Edirne’nin yollarında yürümüş birçok ilim ve bilim insanı vardır. Ne mutlu bize ki böyle bir şehirde sizler ile birlikte sizlerin dertleriyle dertlenip, sizin mutluluğunuzla mutlu olup. Bu görev icra etmekteyiz” dedi.

IOM Program Yöneticisi Kemal Pehlivanlı; “Göç alanındaki önemli kurumlar, üniversiteler ile bir araya gelerek nasıl yönetilebileceği konusunda bir koordinasyon içerisinde yürütebileceğimiz olan Uyum Buluşmaları’nın 2’incisini Edirne gerçekleştiriyoruz” şeklinde konuştu.

EDİRNE ÖĞRENCİ DOSTU BİR ŞEHİR

TÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Murat Türkyılmaz, Edirne’nin 92 yıl Osmanlı İmparatorluğu’na başkentlik yaptığını hatırlatarak, Edirne’nin metrekareye en çok tarihi ezer düşen şehirlerden biri olduğunu söyledi.

Kentin öğrenci dostu bir şehir olduğunu sözlerine ekleyen Türkyılmaz, şunları söyledi:

“Bu 5 bin Uluslararası öğrenci ile yapılan ankette Edirne Türkiye’de bulunan Uluslararası Öğrencilerin en memnun olduğu şehir olarak ortaya çıktı. Üniversiteler genellikle kuruldukları şehrin adını alır ama Trakya Üniversitesi bir bölge üniversitesidir. Şuan da Balkanlar’da 3 tane Trakya Üniversitesi var. Bu anlamda önümüzdeki yıl Trakya Üniversitesi 40’ıncı yılını kutlayacak. Tüm Edirneliler kurumlarda dahil öğrencilere destek olmaya çalıştı ama son 6 yılda kayda değer ilerleme sağladık. 6 yıl önce bin 500 olan uluslararası öğrenci sayımız şuan 6 binlere yaklaştı. 80 farklı ülkeden öğrencilerimiz var. Balkan Üniversiteler Birliği, 81 üniversitenin üye olduğu bir birimdir. Bu birliğin kuruculuğunu ve kalıcı sekreterliğini Trakya Üniversitesidir. Tüm başkanlar değişebilir ama Trakya Üniversitesi kalıcıdır. Buda Trakya Üniversitesi’nin Balkanlar’daki etkisini göstermektedir. Tüm coğrafyamıza kalbimiz açıktır. Birçok uluslararası öğrencimiz olduğu için bunların içerisinde başbakan olanlar, cumhurbaşkanı yardımcısı olanlar, müsteşarlar oldu. Şimdi de burada bulunan öğrenciler kendi ülkelerinde büyük insanlar olarak gidecekler ve bizi ziyarete gelerek gururlandıracaklar.”

Konuşmaların ardından Yabancı öğrencilere kurumlar tarafından uyum eğitimi verildi.

Hasan Boyacıoğlu

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.