Müslümanlarca en kutsal ay olan Ramazan ayı bugün başlıyor.

Müslümanlarca bu ayın diğer aylardan ayrı bir özelliği var .Ramazanda şartları uygun ve sağlığı yerinde olanlar oruç tutarlar.    Oruç dinimizce farz olarak kabul edilen bir ibadettir.Oruç sadece gün boyu aç kalmak için tutulmaz.

O günlerde bir anlamda açlığa karşı sabırlı olmayı,açlık çeken insanların durumunu öğrenmiş oluruz.

Bu ayda ayrıca teravih namazlarında  İslam dininin fazileti ramazan ayının önemi anlatılır.Halkımız için bir başka güzeldir bu kursal ay.Ramazan.Bu kutsal ay geldiğinde  bu aya has yiyecekler hazırlanır, her hane ekonomik şartlarına göre iftar sofraları hazırlar.

Bu yıl pandemi nedeniyle teravi namazına kısıtlama getirildi.

Daha önceki yıllarda toplu iftar yemekleri düzenlenirdi.Buralara  daha ziyade ekonomik durumu iyi olmayan vatandaşlarımız katılırdı.İftar yemeği öncesi ve sonrası şükür duaları yapılırdı..

--------------------

EDİRNE TURİSTLERLE DOLUP TAŞARDI

Ramazan ayı geldiğinde ülkenin dört bir yanından ve Batı Trakya’dan kentimize turist akını başlardı.

Gelen turistler gündüz saatlerinde Edirne’nin tarihi ve turistlik yörelerini ziyaret ederler kentimize has ürünleri satın alırlardı.

Edirne esnafları her yıl Ramazan ayının gelmesini, dört gözle beklerdi.

O ayda gelirleri artar halkımız güzel kentimize gelen misafirlere tanıtma imkanı bulurlardı.

Bu arada yeni yeni dostluklar oluşurdu.  Bu yıl Ramazan ayının güzel bir bahar gününe gelmesine karşın hastalık korkusu ile bu imkanlardan mahrum kalacağız. Buruk bir Ramazan ayı kutlaması olacak.Bu ayı işi gücü olmayanlar daha zor koşullarda kutlayacak.Bu insanlara devletin ve yardımsever halkımızın yapacağı yardımlar sınırlı. .Ne demişler “Elden gelen öğün olmaz ,olsa da doyurmaz” diye.Maalesef bu ramazanın koşulları  böyle olacak.

Eski ,coşkulu ramazan günlerini arayacağız.İnsanların birbiri ile kucaklaşıp hasret gidermeleri de mümkün olmayacak.Bu illet topluma büyük korku saldı.Toplumsal bağlarımız değişti.Bir dostuna biraz yaklaşmaktan çekinir hale geldik.

Sokakta rastladığınız dostlarımıza hastalık bulaşır korkusu ile  ancak uzaktan muhabbet ediyorsunuz.Temennimiz o ki, bu günler Ramazan ayının kutsiyetinden etkilenip başımızdan def olup gider.Tabii bu hastalık öyle temenni ile gidecek gibi değil.Ramazan ayının insanları birbirine yakınlaştıran özelliklerinden.toplu yemeklerden toplu ibadetlerden ve aile toplantılarından bu ayda ve bu mikrop tehlikesi devam ettiği sürece sağlığımızı dikkate alarak geçici olarak fedakarlık yapacağız.

Bir araya geldiğimizde eş dostla kucaklaşmanın dahi mikrobun yayılmasına etken olduğu  bu işin uzmanları tarafından uyarılıyor.

İnsanoğlu her güçlüğe katlanıyor bizlere de katlanmak zorundayız.Sabrın sonunun selamet olacağını düşüneceğiz.Böyle güzel bahar günlerinde yaşamımızdaki bu kısıtlamalar zor olsa da katlanmak zorundayız.

Tüm bu olumsuz koşullara rağmen tüm halkımızın Müslüman aleminin kutsal Ramazan ayını kutlar bu ayın sağlık huzur,barış,sağlık ve mutluluk getirmesini dilerim.

Zira buna çok ihtiyacımız var.

----------------------

FIKRA

YAHUDİLERE EV YOK

Bir karı koca kiralık evi olan evin sahibine gelirler.

  Kiralık daireyi bir yıllığına kiralamak istediklerini bildirirler.

-“Evimi kiralamak mı ne istiyorsunuz öyle mi.?

Erkeğe sorar:

” Peki adınız ne ?“

“Adım Levis”

“Levis mi? Yok kardeşim size kiraya verilecek evim yok”

-“ Pek neden?”

-“Ben Yahudilere  ev vermem”

-“ Ama ben Yahudi değilim  Katolik’im.”

-“Katolik mi ? Nasıl olur.?”

-“ Bayağı olur .Ben de sizin gibi her pazar günü kiliseye gidiyorum”

-“ Peki buradaki kilisenin yanında ne vardı.?”

  -“Çapmağa gerilmiş İsa”

-“Yaşa be.ya İsa nerede doğdu. Söyle bakayım.?”

-“ Bir ağılda.”

-“Neden orada doğdu peki?”

-“Neden mi cevabı çok basit: Çünkü o zamanlarda  da Yahudilere ev vermeyen sizin gibi budalalar vardı da ondan..”

-------------------

ÖZLÜ SÖZ

Yalan öyle bir oktur ki, bazen hedefi yerine sizi vurur. 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.