Tam 61. gündeyiz, 2 ayı geride bıraktık.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, tam 61 gün önce (11 Mart 2020) saat 00.40'ta kameraların karşısına geçerek,  Türkiye'de ilk corona virüsü vakasının görüldüğünü açıklamıştı.

Geçen 2 ayda virüse bağlı olarak resmi olarak açıklanmış 3 bin 800’ü aşan ölüm var. Corona  vakası sayısı 139 bini aştı.

Edirne’de bu sıkıntıdan kendisine düşen payı aldı.

Şimdilik Edirne için her şey iyi gidiyor. Aman nazar değmesin.

Bu dönemde bir çok tedbir, maske, tıbbi eldiven , sosyal mesafe, dezenfektenler hayatımıza girdi.

Bazı tedbirler insanları bunalttı.

Ama ne çare.

Başka seçenek yok.

İşin sonu ölüme kadar varabiliyor.

Bu tedbirlerin hemen ilk akla gelenleri; 20 yaş altı ve 65 yaş üstüne getirilen kısıtlamalar, toplu taşıma, pazaryerleri ve açık alanların toplu kullanımı, toplulukla yapılan tüm aktivitelerin yasaklanması, bazı kentlere giriş-çıkışlara kısıtlama getirilmesi, şehirlerarası seyahat kısıtlamaları, uçakların kullanılamaması, tüm eğitim kurumlarının uzaktan eğitime geçmesi, karantinaya alınan işyerleri ve apartmanlar vb.

Hepsini yazmaya kalksam sayfa almayacak.

NORMALLEŞİYORUZ…

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın açıkladığı normalleşme takvimi dün itibarıyla uygulanmaya başlandı.

Berberler ve kuaförler ile AVM’lerde bazı işyerleri alınan tedbirlere uygun olarak hizmet vermeye başladı.

Şimdi bakıp, göreceğiz; kimler giysi almak için AVM’lere gidecek, ya da 15 santimetre mesafeden saçını kestirmek için berberlere, saçlarını boyatmak ve bakımlarını yaptırmak için kuaförlere gidecek?

Her babayiğidin cesaret edeceği bir şey olmasa gerek.

İnşallah herkes kurallara uyar, salgının kontrol altına alındığı bu günlerde yeniden artışa neden olunmaz.

Belediye tüm berber ve kuaförlerde dezenfektan çalışması yapmıştı. Zaman zaman bunun tekrarı gerekecektir.

Gördüğüm kadarıyla kuaförlerde ve berberlerde öyle yoğun bir trafik olmadı. Ancak tüm Edirne’deki 400 kadar berber ve kuaförlerde durum nedir, bilinmez.

Uzmanlar uyarıyor: ‘’Türkiye’de salgın bitmedi. Her gün 1.500 kadar yeni vaka çıkıyor. 50 kadar kişi de hayatını kaybediyor.’’

İşte size uzmanlar tarafından yapılmış ve uyulması gereken birkaç öneri:

-Alışverişe, pazar yerlerine, marketlere zorunlu değilseniz Cuma, Cumartesi ve Pazar günleri değil hafta ortalarında gidelim.

-Sosyal mesafeyi koruyarak, süratli şekilde ürünü alıp, işyerinden çıkalım.

-Sırf vakit geçirmek ve keyif alışverişi yapmak için dışarıya çıkmayalım, kalabalık yaratmayalım.

-Havalandırmanın iyi olmadığı yerlerden ve çok sayıda insanın bulunduğu kapalı alanlarda durmayalım.

-Maskeleri mutlaka takalım.

ANNELER GÜNÜ

En değerli varlıklarımız annelerimizin ‘’Anneler Günü’’nü bizzat yanlarına gitmek yerine telefonla kutlamayı tercih edenlerden birisiydim.

Geçtiğimiz Pazar günü, eski günlerde olduğu gibi bir çiçek ya da başka bir hediye alıp, annelerimize sarılmadık. O günlerin kıymetini anladık.

Corona hayatımızın her alanını değiştirdi, kısıtladı.

Evlere gelen çiçekleri, gıdaları ve kolileri hemen içeriye alamıyoruz. Bir süre kapının önünde bekletiyoruz. Bunları tuttuktan sonra ellerimizi iyice yıkıyoruz, ya da eldiven kullanıyoruz.

Normal, alışık olduğumuz günlere en kısa sürede kavuşmayı çok istiyoruz.

Bu arada, Edirne Valiliği ve Edirne Belediyesi’nin anneler gününde özel eğitim gerektiren çocukları olan özel anneleri unutmayarak çiçek armağan etmesi coronalı günlerde iyi dokunuşlardan birisi oldu.

MECLİS YİNE OLAĞANÜSTÜ TOPLANACAK

Edirne Belediye Meclisi yarın (13.05.2020) saat 14.00’da olağanüstü olarak toplanıyor. 4 gündem maddesi olan mecliste,  toplu taşıma ile ilgili önemli bir madde var.

Meclis toplantısı belediyenin internet sitesinden (www.edirne.bel.tr ) naklen yayınlanacak.

Başkan Recep Gürkan, toplantı ile ilgili açıklamasında önemli kararlar alacaklarını ifade etti.

Gürkan, bu dönemde belediye kiracılarından kira ve ecrimisil bedellerini alınmaması, faaliyetini durdurmuş işyerlerinden katı atık toplama ve taşıma ücretlerinin tahsil edilmemesi konularının ele alınacağını bildirdi.

Ele alınacak maddeler arasında, Hıdır Tabya girişindeki belediyeye ait alanın Kültür ve Turizm İl Müdürlüğü’ne tahsis edilmesinin yanı sıra toplu taşıma hizmetinde corona etkisine bağlı olarak gelir desteği yapılması ve toplu taşıma hatlarında düzenleme yapmak için Başkan Gürkan’a yetki verilmesi de ele alınacak.

Anlaşılan toplantı sonrası yazacak çok konu olacak.

KİM, NE DEMİŞ?

-Ne diye şeytana kızarsın? Bir iyilik yap da, o sana kızsın. TOLSTOY

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.