Edirne’de kömür ve doğalgaz’ın enerji ihtiyacını karşılamak üzere ağırlıklı olarak kullanıldığı günümüzde, alternatif enerji kaynağı olarak güneş panelleri ile birlikte rüzgar enerjisinin de alternatif enerji kaynağı olarak düşünülmesi zamanının geldiğini, çok değerli okurlarımız da düşünüyorlardır.

Rüzgar enerjisi  Edirne’den önce Enez İlçemizde kullanılmaya başlandı. Keşan-Enez karayolunun 50. Kilometresinde bulunan, Hisar Dağı’nın üzerinde kurulmuş olan 8 adet rüzgar gülü, halen faaliyetini sürdürüyor. Çevresindeki çok sayıda köye elektrik enerjisi sağlayan tesis, aynı zamanda bir santrala da sahip bulunuyor. Geçtiğimiz yıl  Enez dönüşü sırasında içinde 3-4 rüzgar türbininin bulunduğu TIR kamyonlarının Edirne yönüne doğru gittiğini gördüm.

Türkiye Rüzgar Enerjisi Birliği’nin hazırladığı raporda belirtildiğine göre; Edirne Merkez İlçe’de Rüzgar Santralı kurulamayacağı belirtilmiş. Ancak şehrimize bir Rüzgar Enerji Hatları ile bir Trafo Merkezi kurulabilecek.

Türkiye Rüzgar Enerji Birliği’nin hazırladığı rapora göre; Edirne’nin Merkez İlçesi dahil diğer 3 ilçesi olan Uzunköprü, Lalapaşa, Süloğlu İlçelerinde Enerji Nakil Hatları ve Trafo Merkezleri kurulması mümkün görülüyor. Ancak bugün için bunların varlığından söz etmek mümkün değil.

Edirne’de Rüzgar Enerjisi sıkıntısı çekilirken, komşu Trakya İllerinde inşa halinde olan Rüzgar Enerji Santralleri kurulmasına devam ediliyor.

İnşa halindeki Trakya İllerinin  Rüzgar Enerji Santrallerinin Kurulu Gücü (Megavat) olarak şöyledir.

Tekirdağ 65.1, Kırklareli 16, Çanakkale 38.5.

İnşa halindeki Rüzgar Enerji Santrallerinin kurulu güç bakımından bölgelere göre dağılımında; Ege ve Marmara Bölgeleri öne çıkıyor. Yeni Rüzgar Enerji Santrallerinin toplam kurulu gücünün % 42.22’si Marmara Bölgesi’nde % 9.19’u Akdeniz Bölgesi’nde olduğu belirlendi.

İnşa halindeki Rüzgar Enerji Santralleri’nin, kurulu güç bakımından Tekirdağ % 10.78 ile 3. sırada yer alıyor.

Edirne’miz temiz bir hava ve temiz bir çevre için, rüzgar enerjisine ve güneş enerjisine kavuşacağı günlerin gelmesini, yetkililerden büyük bir sabırsızlıkla bekliyor.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.