SÜT ÜRETİCİSİNE, MÜJDE

Edirne Merkez İlçe ve Süloğlu Süt Üreticileri Birliği Başkanı Mustafa Suiçmez, 2018 yılının ilk aylarında süt fiyatlarında 10-15 kuruş artış yapılacağını söyledi.

SÜT ÜRETİCİSİNE, MÜJDE

Edirne Merkez İlçe ve Süloğlu Süt Üreticileri Birliği Başkanı Mustafa Suiçmez, 2018 yılının ilk aylarında süt fiyatlarında 10-15 kuruş artış yapılacağını söyledi.

Emre SEDEF
Emre SEDEF
19 Aralık 2017 Salı 10:25
SÜT ÜRETİCİSİNE, MÜJDE

    Suiçmez, süt üreticileri açısından 2017 yılını değerlendirirken özellikle son 4 ayda 19 kuruşluk zam aldıklarını bunun beklentilerini karşılamadığını ancak 'Yetmez ama evet' cinsinden olduğunu ifade etti. 2018 yılında ise özellikle ilk aylarında süt fiyatlarında 10-15 kuruşluk artış olacağının duyumlarını aldığını ifade eden Suiçmez, 2018 yılının tamamında ise süt fiyatlarının 1,70-1,75'e kadar çıkmasını beklediklerini ifade etti.  
“YETMEZ AMA EVET DİYEBİLECEĞİMİZ CİNSTEN BİR ZAM OLDU”
    Edirne Merkez İlçe ve Süloğlu Süt Üreticileri Birliği Başkanı Mustafa Suiçmez, 2017 yılındaki süt fiyatlarını değerlendirerek,  “ 2017'nin son döneminde, özellikle son 4 ayında süt fiyatlarında cüzi de olsa, bir defa 9 kuruş bir defa da 10 kuruş olmak üzere 2 defa artış yapıldı. Tabi çok zam alınmadığı için yeterli seviyelerde değil hala fiyat. Süte gelen bu 19 kuruşluk zamdan önce özellikle yem girdilerinde fiyatlar arttı. Petrol fiyatlarında dolara endeksli olarak artışlar yaşandı. Onun için bu 19 kuruş 2017 yılı içerisinde yetmez ama evet diyebileceğimiz cinsten ama bizim beklentilerimiz doğrultusunda değil.” dedi. 
    “2018'İN TAMAMINDA BEKLENTİMİZ 1,70-1,75”
    2018 yılının ilk aylarında süt fiyatlarında artışlar olacağını ifade eden Suiçmez, “2018 yılının ilk aylarında belki de Ocak ayında 1,40 olan fiyatların 10-15 kuruş yukarı çıkacağının duyumlarını aldık. İnşallah resmileşir bu durum. Duyurulduktan sonra net rakamı belirtmek istiyoruz. Çünkü biz bu sahadaki süt sektöründeki sıkıntıları sürekli bizim merkez birliğimiz aracılığıyla, Betpas bakanlıkla, büyük ulusal ölçekli firmaların temsilcileriyle konuşuyoruz. Dediğim gibi 2018'in ilk aylarında muhtemelen ocak ayında bir iyileştirme olacak fiyatlarda. Döviz kurundaki değişimler bizi ilgilendirmiyor diyenler oluyor. Öyle bir şey yok, çok ilgilendiriyor hepimizi. Bu anlamdaki bu kadar artışlara rağmen bizim 2018 yılının tamamını göz önünde bulundurduğumuzda süt fiyatlarından beklentimiz en 1,70-1,75'tir. Bu da çok makul bir fiyattır, abartılı bir fiyat değildir.” şeklinde konuştu. 
    “ANAYI BAKTIĞINIZDA DANA MUTLAKA GELECEKTİR”
    İthalatı bitirmek için süt hayvancılığının desteklenmesinin ilk yapılması gereken şey olduğunu belirten Suiçmez, “Süt desteklenmediği sürece hayvancılığın bir yere gitme şansı yok. Süt hayvancılığına destek olunursa, anayı baktığınızda dana mutlaka gelecektir. Bu belki 2 yıl sürer, belki 5 yıl sürer ama bu 3-5 yıl içerisinde de biz bu ithalat denen illetten kurtuluruz. Bu konuda yapılması gereken ilk şey süt hayvancılığının desteklenmesidir. Tabi Bakanlığımızın da 2018 yılı içerisinde destekleme modellerinde özellikle birtakım şeylerde değişikliklere de gittiğini biliyoruz. Bunlardan bizim zerre şüphemiz yok. Bakanlığımız bizi hibeli desteklerle, düşük faizli kredilerle destekliyor.” ifadelerini kullandı. 
    “YÜZDE 50 HİBE SULAMA DESTEĞİ VERİLECEK”
     1 Ocak'tan itibaren sulama sistemlerinde yüzde 50 destek verileceğini aktaran Suiçmez, “Hayvancılığı ilgilendiren bir konudan bahsedeyim. 1 Ocak'tan itibaren özellikle sulama sistemlerinde üst limit açık. Tarım İl Müdürlüğümüz de bu konuda köyleri gezerek bilgilendirme yapıyor.  Burada yüzde 50 hibe destekli. Müracaat edenlerin hemen hemen yüzde 90'ı, 95'i bu yüzde 50 hibe sulama desteklerinden yararlanacak. Bu hayvancılıkta çok önemli. Çünkü yem bitkilerini ekip sulamazsak biz burada girdi maliyetlerini aşağı düşüremeyiz. Böyle bir destek olacak. Sayın Bakanımızdan 2018'in başında açıklamalar olacak.” dedi.

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.