ABD VE FRANSA’YA ASKER SELAMLI PROTESTO

Barış Pınarı Harekatı nedeniyle ABD ve Fransa Parlamentolarının sözde Ermeni soykırımıyla ilgili Türkiye aleyhine kararlar alması, Edirne Belediye Meclisi tarafından ‘Asker Selamı’yla protesto edildi.

ABD VE FRANSA’YA ASKER SELAMLI PROTESTO

Barış Pınarı Harekatı nedeniyle ABD ve Fransa Parlamentolarının sözde Ermeni soykırımıyla ilgili Türkiye aleyhine kararlar alması, Edirne Belediye Meclisi tarafından ‘Asker Selamı’yla protesto edildi.

Emre SEDEF
Emre SEDEF
06 Kasım 2019 Çarşamba 06:55
ABD VE FRANSA’YA ASKER SELAMLI PROTESTO

Barış Pınarı Harekatı nedeniyle ABD ve Fransa Parlamentolarının sözde Ermeni soykırımıyla ilgili Türkiye aleyhine kararlar alması, Edirne Belediye Meclisi tarafından protesto edildi. Geçtiğimiz günlerde TBMM’de bulunan 4 parti tarafından ABD ile Fransa’nın kararlarının tanınmadığı yönünde karar alınmıştı. TBMM’de alınan kararın Edirne Belediye Meclisi tarafından da alınması yönünde önerge sunan Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan’ın önergesi, oybirliğiyle kabul edildi. Ayrıca AK Partili Meclis Üyelerinin önerisiyle Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan ve tüm Belediye Meclis Üyeleri, Belediye Binası önünde ‘Asker Selamı’ verdi.

“ABD VE FRANSA’NIN KARARLARINI ŞİDDETLE REDDEDİYORUZ”

Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan meclis öncesinde yaptığı konuşmada meclise bir önerge vereceğini belirttikten sonra şu açıklamayı yaptı: “Bu önergeye bütün parti gruplarının da katılacağını düşünüyorum. Biliyorsunuz, Türkiye’nin ulusal birliğini, bütünlüğünü ve vatanını korumak adına teröre karşı Suriye’nin Kuzey Doğusunda yürüttüğü Barış Pınarı Harekatı’yla ilgili, emperyalist devletler Türkiye’nin harekat kararından sonra Türkiye aleyhine üst üste bugüne kadar emsali görülmemiş bir şekilde kendi parlamentolarında ya da meclislerinde kararlar almaktalar. Bunlardan ilkini Amerika Birleşik Devletleri’nin Temsilciler Meclisi’nin kararlarında gördük. Bu kararların bir tanesi 1915’te Türkiye’nin bir bölgesinde gerçekleşen ve sözde Ermeni soykırımı olarak nitelendirilen karardır. ABD Temsilciler Meclisi tarih yazmaya kalkarak burada Türklerin Ermenilere karşı bir sözde soykırım yaptığı iddialarını karar haline getirmiştir. Hepimizin yüzyıllardır söylediği gibi tarih yazmak, tarihçilerin işidir; siyasilerin görevi değildir. Kaldı ki Türkiye Cumhuriyeti ilk günden bu yana 1915’te Türkiye’de Ermenilerle ilgili olan olaylarla ilgili olarak bütün devlet arşivlerini, Osmanlı arşivlerini her zaman açık tutmuş ve tarihçilerin gelip bunları incelemesi önerisinde bulunmuş ve bu konuda da her zaman açık davranmıştır. Türk Milleti’nin hiçbir döneminde, ne bugün ne geçmişte herhangi bir millete karşı başka devletlerin geçmişte örneklerini çokça gördüğümüz gibi bir soykırım girişimi olmamıştır. Bunu şiddetle reddediyoruz. Yine ABD Temsilciler Meclisi, Barış Pınarı Harekatı’nı gerekçe göstererek aynı 1974 Kıbrıs Harekatı’nda olduğu gibi Türkiye Cumhuriyeti’ne karşı bir dizi yaptırımlar kararını da onaylamıştır. Bunların hepsinin Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin bölünmez bütünlüğü ve birliğinin aleyhine davranışlar olduğunu biliyoruz. Bunun ardından Fransa Parlamentosu yine Ermenilerle ilgili sözde soykırım kararını bir kanun tasarısı haline getirerek kabul etmiştir. Bu hem devletimiz hem de milletimiz tarafından kabul edilemez bir şeydir. Buradan Edirne Belediye Meclisi’nden biraz sonra okutacağım bildirinin bir belediye meclis kararı olarak aynı TBMM’nin yaptığı gibi oybirliğiyle bir belediye meclis kararı olarak yayınlanmasını sizlerden talep ediyorum.” dedi.  

“O KARARI ALANLAR EDİRNE’YE GELİP TABLOYU GÖRSÜN!”

ABD ve Fransa’ya Edirne Belediye Meclisi’nde bulunan tabloyla cevap veren Başkan Gürkan, “Diğer taraftan bu sözde soykırım kararını alan ABD ve Fransa’ya şunu söylemek istiyorum, buradan seslenmek istiyorum; Edirne Belediyesi 152 yıllık bir belediyedir. Geçmişte Osmanlı İmparatorluğu’na 92 yıl başkentlik yapmış bir şehirdir, Edirne. Belediye Meclis Üyelerimizin hemen arkasında asılı olan bir tablo vardır. O tablo 1902 yılı Edirne Belediye Başkanı ve 12 Belediye Meclis Üyesini resmeden bir tablodur. ABD’de ve Fransa’da bu kararı alanları, bu tabloyu görmek üzere Edirne’ye davet ediyorum. Bu tabloya baktığımızda 1902 yılında Edirne’de 12 Belediye Meclis Üyesi bulunmaktadır. 12 Belediye Meclis Üyesinin 6’sı Türk ve Müslüman, 1’i İtalyan, 1’i Bulgar, 1’i Yunan, 1’i Romen, 1’i Ermeni ve 1’i de Yahudidir. Şimdi 1902 yılında Dünyanın hemen hemen hiçbir ülkesinde demokrasi kurumu yerleşmemişken Edirne Belediye Meclisinin 6’sının Türk ve Müslüman, 6’sının da o dönemde Edirne’de yaşayan yurttaşlardan oluşması Fransa ve Amerika’ya sözde Ermeni Soykırımı ile ilgili iddialara yönelik verilecek en güzel cevap sanırım bu tablodur.  Bu vesile ile Türk Milleti’nin bölünmez bütünlüğü ve Türkiye Cumhuriyeti’nin bağımsızlığı adına birazdan okuyacağımız öneriyi sizlerin oylarına takdim edeceğim.” diyerek, 30 Ekim 2019 tarihinde TBMM’de dört partinin de ortak önergesi ile alınan kararın, Edirne Belediye Meclis Kararı olarak da alınmasını istedi ve kararı belediye meclis üyelerine okudu.  Başkan Gürkan’ın bu önergesi oy birliği ile kabul edildi.

Söz konusu önerge metninde şu ifadeler yer alıyor:

“ABD Temsilciler Meclisi’nin ve Fransa Parlamentosu’nun bir kısım çevrelerin sözde Ermeni soykırım iddiaları bağlamında gündeme getirdiği tezleri sahiplenmesini, akıl ve vicdan sahibi üyelerin itirazına rağmen bir karara dönüştürmesini Edirne Belediye Meclisi olarak esefle kınıyor ve reddediyoruz. Daha önceki yıllarda da benzeri girişimler olmuş, Temsilciler Meclisindeki oylamalara bu şekilde düşmanca yansımamıştı. Geçen süre içinde değişen, tarihin belgeleri değil, bugünün küçük çıkar hesaplarında boğulmuş utanç verici bir siyasi zihniyettir.
Alınan kara açıkça, tarihi gerçeklerin karartılması girişimidir. Türkiye her zaman bu tür iddialar karşısında arşivlerin açılmasını savunmuş, görevin tarihçilerde olduğunu belirtmiş, siyaseti soysuzlaştıran girişimlerin anlamsızlığını, kin ve nefret doğurucu potansiyelini vurgulamıştır.
Ne yazık ki Meclisler bu kararları ile aynı zamanda, ‘kölelik karşıtı, insan hakları bildirgeleri’ çizgisinde değil, aksine köleci, sömürgeci, çıkarcı, emperyal siyaset istikametindeki mirasa bir katkıda daha bulunmuştur.

Türkiye’yi, her bir satırı ahlak, akıl ve tarihi bilgiler ışığında suç olan satırlarla yargılamayı cüret eden bu tavrın kaynağı hiç şüphesiz sadece kirli vicdan yüklüdür. Ayrıca Edirne Belediye Meclisi tarihi olaylarla ve iddialarla alakalı kararlar almanın parlamentoların işi olmadığına ilkesel olarak inanmaktadır.Öte yandan Türkiye ye yaptırım uygulanması tehdidiyle alınan Meclislerin bu kararlarını nezdimizdeki anlamı sadece şantaj girişimidir. Türkiye hiçbir zaman şantaja boyun eğmemiştir, bu kararları tek vücut olarak şiddetle reddettiğimizi ilgili siyasetin sahiplerine bildiririz.

ABD ve Fransa ile Türkiye arasındaki uzun yıllara dayalı stratejik müttefikliğin, dostluğun, teröre karşı işbirliğinin kimi siyasetçiler eliyle sistematik bi şekilde tahrip ve yok edilme girişimlerine karşı Türkiye olarak artık bıçağın kemiğe dayandığını kuvvetle ifade ediyor, iki ülke arasındaki dostluğa katkı sunmak bir yana düşmanlığı körükleyecek bu türden kararları ucuz çıkar hesapları ile alan zihniyeti ve siyaseti şiddetle kınıyor yok hükmünde sayıyoruz.”

Meclis sonunda ise AK Partili Üyelerin önerisiyle Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan ve tüm Belediye Meclis Üyeleri, Belediye Binası önünde ‘Asker Selamı’ verdi.

Kerem Filiz

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.