“ECZACI STOKÇULUK YAPAMAZ!”

Trakya Eczacılık Günleri kapsamında gerçekleştirilen toplantıda konuşan Edirne Eczacılar Odası Başkanı Cenk Kes, “Eczacı stok yapar ama stokçuluk yapmaz, yapamaz. Buna aldığı eğitim de izin vermez, inandığı etik değerler de izin vermez.” dedi.

“ECZACI STOKÇULUK YAPAMAZ!”

Trakya Eczacılık Günleri kapsamında gerçekleştirilen toplantıda konuşan Edirne Eczacılar Odası Başkanı Cenk Kes, “Eczacı stok yapar ama stokçuluk yapmaz, yapamaz. Buna aldığı eğitim de izin vermez, inandığı etik değerler de izin vermez.” dedi.

Emre SEDEF
Emre SEDEF
01 Mayıs 2019 Çarşamba 08:43
“ECZACI STOKÇULUK YAPAMAZ!”

30 Nisan-1 Mayıs tarihleri arasında gerçekleştirilen Trakya Eczacılık Günleri Edirne'de bulunan bir otelde dün başladı.  Trakya Eczacılık Günleri'ne Türk Eczacıları Birliği Başkanı Erdoğan Çolak’ın yanı sıra, Tekirdağ, Kırklareli ve Edirne'de faaliyet gösteren eczacılar katıldı.

“BU ZORLUKLAR BİZİ YILDIRMAYACAK”
Toplantının açılış konuşmasını yapan Edirne Eczacılar Odası Başkanı Cenk Kes, “2018 yılı hepimiz için zorlu bir yıl oldu. 2019 yılı da kolay geçmeyecek gibi. Biz eczacılar ilaç tedarikinde sıkıntılı günler yaşadık. Konjüktürel problemlerle uğraştık; hala bazı ilaç gruplarında sıkıntılar yaşıyoruz ve güncel sorunlarla boğuşuyoruz. Ülkemizin zor dönemlerden geçtiği bugünlerde bizim bu paralel doğrultusunda sıkıntılar yaşamamız normal. Çünkü biz, halkın en yakın sağlık danışmanlarından, bu toplumu oluşturan unsurlardan biriyiz. Toplumun ta kendisiyiz. İz düşümüyüz. Vergi veriyoruz, istihdam yaratıyoruz, çocuklarımızın eğitimine önem veriyor ve topluma faydalı bireyler yetiştirmeye çalışıyoruz. Bu zorluklar bizi yıldırmayacak. Belki de bize itici güç olacak. Ancak bu dönemde bizi üzen esas olay şudur; bizler hastalarımıza ilacı temin edebilmek adına bu dönemde belki de ekonomik kuralların dışında bir hareket tarzı benimsemişken, ki bu bizi ekonomik anlamda zorlasa ve eksiltse bile bazı basın ve yayın organlarında eczanelerin stokçu ve fırsatçı algısı yaratılması ve direkt meslek örgütümüzü ve başkanımızı hedef alan haberler ile yazılar bizleri derinden üzmüştür.” dedi.

“EĞİTİM VE ETİK DEĞERLER İZİN VERMEZ”
Kes, eczacıların stok yaptığını ancak stokçuluk yapamayacağını belirterek, “Aynı zamanda ülke çapında bazı ilaçların veri durumları ve bunun üzerinden gerçekleştirilen uygulamalar ile meslektaşlarımızı zor günler yaşamıştır. Eczacı stok yapar ama stokçuluk yapmaz, yapamaz. Buna aldığı eğitim de izin vermez, inandığı etik değerler de izin vermez. Ama bunlardan bağımsız olarak ilaç hizmetinin icra şekli de buna izin vermez. İlaç miatlı bir üründür ve hepimiz şunu çok iyi biliriz ki, hastaya 'yok' derseniz hastanın aidiyet duygusunu zedelersiniz. Bizler her şeye her zorluğa rağmen ilaç tedariki ve danışmanlık hizmetini halkımıza sunmaya devam edeceğiz. Bunu tüm gücümüzle ve varlığımızla gerçekleştirme inancı ve azmi içimizde tamdır. Yaşadığımız dünya, evre, hayat, insanlar, insanların talepleri, mesleğimiz mesleğimizin icrası da değişiyor. Eczacılık hizmetleri de değişiyor. İlacın hastayla buluşturulması mesleğimizin vazgeçilmez parametrelerinden birisidir. Ancak eczacılık hizmetini sadece bu pozisyon üzerinden geleceğe taşıyamayız. Eczacılık hizmetinin aynı zamanda sağlık danışmanlığı boyutuna evirilmesini yüksek sesle dillendiriyoruz. Günümüzde mevcut meslek pozisyonumuzun büyük yüzdesini kapsayan tedarikçilik gömleği bize dar geliyor. Bizler Avrupalı bir meslektaşımızın dediği gibi, sadece ilaç kutularının transferine aracılık yapan kişi olmak istemiyoruz. Aldığımız eğitim, bilgi birikimimiz ve tecrübelerimizle günün koşullarına uygun, halkımızın talepleri doğrultusunda çok daha ileri seviyelerde ve etkin bir eczacılık hizmeti verebiliriz. Bu potansiyel fazlasıyla meslektaşlarımızda var. Talebimiz bu potansiyeli arttıracak yasal düzenlemelerin bir an önce hayata geçirilmesidir. Düzenlediğimiz bu organizasyonlarla hem meslektaşlarımızı bir araya getiriyor hem de hedefimize ilerliyoruz. Bu buluşmalar ne ilk ne de son olacak bunlar hedefe ilerlerken birer kilometre taşıdır.” ifadelerini kullandı.

Kerem Filiz

           

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.