“ EDİRNE’NİN İMAJINI ZEDELER ”

Edirne Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Recep Zıpkınkurt yaklaşık 15 gündür Edirne gündemini meşgul eden Kapıkule’deki çadır hakkında önemli açıklamalarda bulundu. Zıpkınkurt, ETSO olarak çadıra karşı olduklarını belirterek, “Aldığım duyumlara göre çakma ürün de satılıyor orada. Gurbetçi bu ürünü aldı diyelim. Sonra diyecek ki; ‘Bana Edirne’de sahte ürün satıldı.’ Niye ben Edirne’nin adını bununla kirleteyim. 40 gün orada birileri para kazanacak diye Edirne’nin imajını neden kötüleyelim? 40 gün sonra bu çadırın muhatabı kim?” ifadelerini kullandı.

“ EDİRNE’NİN İMAJINI ZEDELER ”

Edirne Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Recep Zıpkınkurt yaklaşık 15 gündür Edirne gündemini meşgul eden Kapıkule’deki çadır hakkında önemli açıklamalarda bulundu. Zıpkınkurt, ETSO olarak çadıra karşı olduklarını belirterek, “Aldığım duyumlara göre çakma ürün de satılıyor orada. Gurbetçi bu ürünü aldı diyelim. Sonra diyecek ki; ‘Bana Edirne’de sahte ürün satıldı.’ Niye ben Edirne’nin adını bununla kirleteyim. 40 gün orada birileri para kazanacak diye Edirne’nin imajını neden kötüleyelim? 40 gün sonra bu çadırın muhatabı kim?” ifadelerini kullandı.

Emre SEDEF
Emre SEDEF
01 Ağustos 2019 Perşembe 08:48
“ EDİRNE’NİN İMAJINI ZEDELER ”

Edirne Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Recep Zıpkınkurt dün basın mensuplarıyla bir araya geldi. Son günlerde oldukça tartışılan Kapıkule’deki çadır hakkında önemli açıklamalarda bulunan Zıpkınkurt, Oda olarak çadıra karşı olduklarını belirtti. Çadırın Edirne esnafına ve Edirne’nin imajına zarar vereceğini ifade eden Zıpkınkurt, 40 gün sonra tüketicinin herhangi bir muhatap bulamamasının da ciddi bir sorun olduğunu dile getirdi.

“ÇADIR EDİRNE TİCARETİNE KATKIDA BULUNACAK BİR YER DEĞİL”

ETSO Başkanı Recep Zıpkınkurt konuyla ilgili yaptığı açıklamada, “ETSO olarak başından beri çadırın Edirne esnafına zarar vereceği konusunda açıklamalarımız var. Edirne’nin bu çadırın kurulmasına ihtiyacı yok. Öncelikle bu yönden bakalım. Çadır Edirne’ye çok fazla bir değer kazandırmayacak, çok fazla katma değeri olmayacak. Çadır, yurtdışından gelen ya da orada sıra bekleyen insanların günlük ihtiyaçlarını karşılayacak bir şey olabilir mi? Onu da tartışırız, konuşuruz. Edirne o kadar zengin, o kadar güzel bir kent ki; Edirne’nin çadırla kaybedecek zamanı yok. Biz Edirne’nin güzelliklerini, değerlerini öne çıkarırsak çok daha verimli işler yapmış oluruz. Çadırla zaman kaybediyoruz. Çadır konusunda 10 gündür bilen de konuşuyor, bilmeyen de. Birçok yanlış bilgi kamuoyunda dolaşıyor ama doğrusunu da insanlar araştırmıyor. Çadırla ilgili birçok bilginin dolaşması şehre de zarar veriyor. ETSO olarak bizim tavrımız başından beri belliydi; bugün de aynı duruştayız. Edirne’de çadırın olmasını istemiyoruz ve çadır Edirne ticaretine katkıda bulunacak bir yer değil.” dedi.

“NEDEN EDİRNE’NİN ADINI KÖTÜLEYELİM?”

ETSO üyelerinin bu çadıra karşı olduğunu belirten Zıpkınkurt, “Arasta, Alipaşa, Bedesten esnafı, Esnaf Odasına kayıtlı. Ben benim üyelerim adına sözcüyüm. Benim üyelerim diyor ki; ‘Biz bu çadıra karşıyız.’ Bu konuyla ilgili Yönetim Kuruluyla 3 kere toplantı yaptık. Bu işin artısını, eksisini konuştuk. Çünkü çadır 40 gün için kuruluyor. 40 gün sonra bu çadırın muhatabı kim? Aldığım duyumlara göre çakma ürün de satılıyor orada. Bir montun değeri 1800 euro, orada 450 TL’ye satılıyor. Böyle bir şey olabilir mi? Demek ki normal bir ürün değil ya da taklit bir ürün. Gurbetçi bu ürünü aldı diyelim. Sonra diyecek ki; ‘Bana Edirne’de sahte ürün satıldı.’ Niye ben Edirne’nin adını bununla kirleteyim. 40 gün orada birileri para kazanacak diye Edirne’nin imajını neden kötüleyelim? Ben işin o tarafındayım. Şehrin denetim mekanizması var. Gönderirler zabıtaları, denetçiler. Ürünler orijinal mi, çakma mı ortaya çıkar. İnsanlar kandırılmasınlar. Önce buna bakmak lazım.” ifadelerini kullandı.

“EDİRNE’DE MÜŞTERİ SIKINTIMIZ YOK”

Zıpkınkurt Edirne’de zaten müşteri sıkıntısı olmadığını söyleyerek, “Hizmet sektörüne hiçbir itirazım yok. Tuvaletler yapılsın. Hatta yüzlerce tuvalet yapılsın. Büfeler yapılsın. İnsanlar rahat bir şekilde suyunu alsın, ihtiyacını karşılasın. Ama bu tür şeylerin satılması şehre bir şey katmaz. Daha çok zarar verir. Bugünlerde Edirne’de zaten bizim müşteri sıkıntımız yok. Oteller dolu, börekçiler dolu, bakkallar dolu, lokantalar dolu. İnsanlar sokaklarda 24 saat. Şehirden alışveriş yapacak insanlar gelsin şehir merkezinde alışverişini yapsın. Bir ürün alıp memnun kalmadığında da önümüzdeki yıl geldiğinde muhatap bulabilsin.” şeklinde konuştu.   

“6 AY ÖNCE ŞEHİR MERKEZİNE KURULMAK İSTENDİ”

Zıpkınkurt çadırın 6 ay önce Edirne Merkez’de bir araziye kurulmak istendiğini belirterek, “Çadır bundan 6 ay önce Edirne Merkez’de bir araziye kurulmak istendi. Biz bu duyumu aldık. Hatta yer de kiralandı. Sonradan yer sahibi tarafından cirodan pay istenince, çadır oradan kalktı Cuma pazarının yanına götürülmek istendi. Biz orada müdahil olduk ve dedik ki; ‘Bu çadır şehre zarar verir. Burada olmamalı.’ Vali Bey’e rica ettim, Belediye Başkanına gittim, anlattım. Belediye Başkanı, ‘Ben de karşıyım.’ dedi ve çadırın kurulmasına o dönemde izin verilmedi. Ama 15 gün önce benim aldığım duyum şöyleydi: ‘Birileri Kapıkule’ye bir çadır AVM yapıyor.’ Nitekim esnaf odası başkanını çadırı ziyaret ettiği gün ben de Sofya’ya gidiyordum. Esnaf odası başkanı beni aradı. Ben de az önce oradan geçtiğimi ve inşaatı gördüğümü söyledim. Dolayısıyla izni veren kurumla görüşmesini söyledim Esnaf Odası Başkanına. Özel mülkiyet burası. Adam yerini kiralayabilir. İzni veren kurum kim? Belediye ve güvenlik açısından da Valilik. Sonuçta izin almadan kimse buraya bir çadır kurabilir mi? Esnaf Odası Başkanıyla da telefonda konuştuk bu konuyu. Esnaf Odası Başkanı da bizimle aynı görüşteydi ancak daha sonra çadırı ziyaret etmiş, çadırı kuran kişilerle görüşmüş. Sonra Valilikte veya Belediyede bir araya gelmişler. Çadırın 4 gün açık kalması, 3 gün kapatılması gibi bir konuyu konuşmuşlar. Sonrasında bir basın açıklaması yaptı. Ben Esnaf Odası Başkanının açıklamasına katılmıyorum. Yani ya bu durumu desteklersin, ya da 4 gün açık kalsın 3 gün kapalı kalsın demezsin.” ifadelerini kullandı.

Kerem Filiz
 

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.