KADINA ŞİDDET GELECEĞİ KARARTIR!

25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Gününde Edirneli kadınlar, kadına yönelik şiddete dikkat çekebilmek amacıyla düdük çaldı, slogan attı ve gökyüzüne balon bıraktı. Saraçlar Caddesi’nde basın açıklaması yapan kadınlar, “Sessiz kalmayacağız! Haklarımızı ve emeğimizi savunacağız! Haklarımızdan ve hayatlarımızdan vazgeçmeyeceğiz.” dediler.

KADINA ŞİDDET GELECEĞİ KARARTIR!

25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Gününde Edirneli kadınlar, kadına yönelik şiddete dikkat çekebilmek amacıyla düdük çaldı, slogan attı ve gökyüzüne balon bıraktı. Saraçlar Caddesi’nde basın açıklaması yapan kadınlar, “Sessiz kalmayacağız! Haklarımızı ve emeğimizi savunacağız! Haklarımızdan ve hayatlarımızdan vazgeçmeyeceğiz.” dediler.

Emre SEDEF
Emre SEDEF
26 Kasım 2019 Salı 06:08
KADINA ŞİDDET GELECEĞİ KARARTIR!

25 Kasım Kadına Yönelik Şiddette Karşı Uluslararası Mücadele Günü nedeniyle Edirne Belediyesi önünde toplanan Edirneli kadınlar, ellerinde mor ve siyah balonlarla Saraçlar Caddesi’ne kadar yürüdü. Ellerinde kadına şiddete hayır yazan dövizler taşıyan kadınlar, düdük çaldı ve şiddete karşı slogan attı. Saraçlar Caddesi’nde gerçekleştirilen basın açıklamasına; Edirne Belediye Başkanlığı, CHP Kadın Kolları, Türk Üniversiteli Kadınlar Derneği, Kent Konseyi Kadın Meclisi, Türk Kadınlar Birliği, Edirne Barosu Kadın Hakları Komisyonu, Çocuk Hakları Derneği, Demokrat Parti Kadın Kolları, Edirne Kadın Merkezi Danışma Derneği EKAME-DER, Tüm Yerel Sen Kadın Komisyonu, Cumhuriyet Kadınları Derneği, Emekli Sen Edirne Şubesi Kadın Komisyonu ve MHP Kadın Kolları destek verdi.

Alanda bulunan kadınlar adına basın açıklamasını yapan Hülya Bodur şu ifadeleri kullandı:

“ŞİDDET OLAYLARI HER GEÇEN GÜN DAHA DA ARTIYOR”

“Haklarımızdan ve hayatlarımızdan vazgeçmeyeceğiz. Ülkemizde aile içinde veya sokakta, otobüste, okulda, yuvada, şiddet olayları her geçen gün daha da artıyor. Önlem alınmıyor. Mağdur korunamıyor. Bir insan hakları ihlali olan kadına yönelik şiddet önlenemiyor. Erkekler kadınlara yönelik sistematik şiddetin ‘hoşgörülen ve desteklenen tetikçileri’ haline geliyorlar. Kazanılmış haklara yönelik saldırılar tüm şiddetiyle devam ediyor. Günden güne artan cinsiyetçi politikalar kadın istihdamının azalmasına ve kadınların esnek ve güvencesiz işlerde çalışmasına yol açıyor. Kadın emeği sadece ev içinde değil, hayatın her alanında cinsiyetçi söylem ve politikalarla itibarsızlaştırılıyor, yok sayılıyor. Kadınları, yedek işgücü olarak gören sistem, ‘eşit işe, eşit ücret’ talebinin de göz ardı edilmesine ve işten atılmalarda ilk olarak kadınları hedef alıyor. Kadınların sırtındaki ev ve bakım yükleri giderek artıyor. Kadınlar daha da bağımlı hale getiriliyor. Yoksulluğu kontrol altına almaya, yoksulluk nedeniyle yaşanabilecek patlamalara aileyi ayakta tutarak engel olunmaya çalışılıyor. Çocuk yaşta evlilikler özendiriliyor, kolaylaştırılıyor, nafaka hakkı gasbedilmek isteniyor, boşanmalar zorlaştırılmaya çalışılıyor, şiddet meşrulaştırılıyor.”

“ŞİDDETİ ZİHNİYET DEĞİŞİKLİĞİ ÖNLER”

“Sadece aileyi ayakta tutmaya çalışarak şiddet önlenemez. Şiddeti zihniyet değişikliği önler. Zihniyet değişikliği olmadıkça; şiddetti, istismarı önlemek mümkün olmayacak aksine giderek yoğunlaşacaktır. Kararlı bir devlet politikasıyla ‘toplumsal cinsiyet eşitliği’ yolunda zihniyet değişikliğinin sağlanması gerekmektedir. Kadına yönelik şiddet; bir insan hakları ihlali ve suçtur. Ülkemizin imzaladığı kadına yönelik şiddete karşı uygun yasal yaptırımlar ve politikalar geliştirilmesini öngören uluslar arası sözleşmelerin gereklerinin yerine getirilmesi şiddeti engellemenin en önemli aşamalarından biridir. 6284 sayılı Ailenin Korunması ve Kadına Yönelik Şiddetin Önlenmesine Dair Kanuna uygulamada sadece ‘Aileyi Korumaya’ yönelik olarak işlerlik kazandırılmaya çalışılmakta, kanunun şiddete maruz kalan kadınları korumaya yönelik kısmı hiçe sayılmaktadır.”

“SESSİZ KALMAYACAĞIZ!”

“Kadına yönelik şiddetin önlenmesi ve nihayetinde son bulması toplumsal barışı ve refahı ardından getirecektir. Bu nedenle; devletin kadınlara yönelik her türlü şiddet eylemini açık bir şekilde kınaması ve cinsiyetçi dil, eylem ve uygulamalardan uzaklaşmasını, cinsiyetçi ve kadın erkek eşitliğini hükümsüz kılan yasal düzenlemelerin ve uygulamaların kaldırılmasını, konu ile ilgili çalışmaların kadın örgütleriyle beraber hayata geçirilmesini, kadına yönelik şiddet eylemleri nedeniyle yargılanan erkeklere ‘haksız tahrik indirimi’ ve ‘iyi hal indirimi’ uygulamaktan vazgeçilerek uluslar arası sözleşmeler hükümlerinin de dikkate alınarak caydırıcı yaptırımlar getirilmesini, aile içi şiddeti ve genel olarak kadın ve çocuklara yönelik şiddeti önlemek için iç hukuk normlarının ve anayasal düzlemde korunan uluslar arası sözleşmelerin uygulanabilirliğinin sağlanmasını, kadınların ekonomik özgürlüğünün sağlanması ve fırsat eşitliğinin ortadan kaldırılması için kreş, sosyal güvenlik, parasız eğitim ve parasız sağlık gibi haklardan yararlanılmasının sağlanmasını, eğitim, basın-yayın gibi alanlarda kadınları aşağılayan cinsiyetçi söylemlerden vazgeçilerek, kadını önceleyen politikalar üretilmesini, kadına yönelik şiddetin önlenmesinde bu alanda çalışan kadın örgütleri, meslek odaları ve uzmanlık derneklerinin uzun yıllardır biriktirdikleri bilgi ve deneyimlerden yararlanılmasını ve bir insan hakları ihlali olan bu suçun artık durdurulmasını istiyoruz. Bu durum son bulana dek; sessiz kalmayacağız. Haklarımızı ve emeğimizi savunacağız. Haklarımızdan ve hayatlarımızdan vazgeçmeyeceğiz.”

Basın açıklamasının ardından alanda bulunan kadınlar gökyüzüne mor ve siyah balonlar bırakarak kadına yönelik şiddete dikkat çekti. Sonrasında ise Trakya Üniversitesi tiyatro topluluğu öğrencileri sokak tiyatrosu oyununu sahneledi.

Kerem Filiz

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.