“KÜÇÜK ESNAF ERİYOR”

Edirne Bakkallar ve Tekel Bayileri Odası Başkanı Süleyman Yaşagör, dövizdeki artışın belki de en çok küçük esnafı etkilediğini söylerken küçük esnafın sattığı ürünlerin yerine yenisini koyamadığını ve her geçen gün eridiğini belirtti.

“KÜÇÜK ESNAF ERİYOR”

Edirne Bakkallar ve Tekel Bayileri Odası Başkanı Süleyman Yaşagör, dövizdeki artışın belki de en çok küçük esnafı etkilediğini söylerken küçük esnafın sattığı ürünlerin yerine yenisini koyamadığını ve her geçen gün eridiğini belirtti.

Emre SEDEF
Emre SEDEF
14 Ağustos 2018 Salı 08:56
“KÜÇÜK ESNAF ERİYOR”

Edirne Bakkallar ve Tekel Bayileri Odası Başkanı Süleyman Yaşagör, dövizdeki artışın belki de en çok küçük esnafı etkilediğini belirtti.  Dolardaki artışla küçük esnafın durumunu değerlendiren Yaşagör, “Piyasalardaki belirginsizlik, Doların TL karşısında bu kadar değer kazanması biz bakkal esnafını da olumsuz etkiledi. Çünkü aldığımız ürünleri yerine koyamamış olacağız. Sattığımız ürünleri pahala bir şekilde alacağız. Kendi sermayemizi küçültmüş olacağız. Dolayısıyla elimizdeki sermayemiz daha da küçülecek. Sattığımız 10 malın yerine belki de 8 koyacağız. İşlerimiz küçülmüş olacak. Sıkıntı büyük. Ülkenin bu konularda bir an önce doğru kararlar alması gerekiyor. Ülkenin bu zor durumdan kurtulması için bize düşen bir şey varsa bizde destek verelim ama bizim yastık altında dolarlarımız yok. Dolayısıyla yetkilerin bu konuda bir çözüm üretmelerini bekliyoruz.” Diye konuştu.

“DAHA BARIŞÇIL İFADELER KULLANMALARINI BEKLİYORUZ”

Ülkeyi yönetenlerin dış ilişkileri iyileştirmesi gerekirken daha çok restleştiğini vurgulayan Yaşagör, “Restleşmenin bir anlamı olmadığına inanıyorum. Dolayısıyla bu gibi çıkışlar, kırılgan olan piyasamızı daha çok kırmaktadır. Dövizin yükselmesi sermayemizin küçülmesi, alım gücümüzün azalması demek. O yüzden yetkililerin bu konuda daha barışçıl ifadeler kullanmalarını bekliyoruz. Bana göre ekonomimizin bu kadar kırılgan olmasının tek nedeni dış ülkelere restleşmek.” Dedi.

“ESNAF SATTIĞI ÜRÜNÜ YERİNE KOYAMIYOR”

Bir an önce bu çıkmazdan çıkılması gerektiğini düşünen Yaşagör, “Bu geminin içinde hepimiz varız. Biz zaten kendi yağımızla kavrulmaya çalışan bir kesimiz. Dolayısıyla en faza etkilenecek kesim belki de bizleriz. Bu günkü duruma baktığımızda esnaf sattığı ürünü yerine koyamıyor. Dolayısıyla evinin geçimini sağlamakta epey zorluk çekecek. Esnafı da ticaret alemini de sıkıntılı bir dönem bekliyor. Esnafımız bu süreçte gereksiz yatırım, gereksiz alım yapmamaya, sermayesini dışarıya kaçırmamaya çalışmalıdır. Esnafımızın mümkün olduğunca borçlanmadan kaçınması gerekiyor.” Diye konuştu

“KÜÇÜK ESNAFI KORUYUCU HİÇBİR KARAR ALINMADI”

Küçük esnafı koruyucu hiçbir karar alınmadığını belirten Yaşagör, “Bizim beklentimiz çıkmış olan ticaret kanunu perakendecilik yasasıyla ilgili belli önlemler alınmasıdır. Fakat maalesef küçük esnafı koruyucu hiçbir karar alınmadı. Küçük esnaf her geçen gün eriyor. 3 harfli diye tabir ettiğimiz zincir marketler de sigara satışına başladı. 3 harfliler de tütün ve alkol satışı yapmayı düşünüyorlar. Alkol satışı yapacaklarını pek düşünmüyorum ama tütün satışı da bizim işlerimizi bir hayli etkileyecektir.” Dedi.

“BAYRAMIN BİRİNCİ GÜNÜ KAPATILMALI”

Bayramın birinci günü zincir marketlerin kapalı olmasını beklediklerini belirten Yaşagör, “Türkiye’nin belli başlı illerinde valilik kanalı ile bayramın birinci ve ikinci günlerinde genelde alışveriş merkezleri ve zincir marketlerin kapanması gündemde. Bizimde Edirne’de beklentimiz valiliğin bayramın birinci günü dahi olsa alışveriş merkezleri ve zincir marketlerin hem orada çalışan insanların insanca bayram yapması için hem de küçük esnafın bir nebze nefes alabilmesi için birinci günü dahi olsa kapatılması gerektiğini düşünüyorum. “ Dedi.

Barış Karapaça

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.