TÜ, DÜNYANIN EN YEŞİL ÜNİVERSİTELERİ ARASINDA YER ALDI

Trakya Üniversitesi, üniversite kampüslerindeki sürdürülebilirlik çabalarının dünya çapında değerlendirildiği GreenMetric (Yeşil Ölçüm) 2021 Dünya Üniversiteler Sıralamasında dünya üniversiteleri arasında 288’inci, Türkiye’deki üniversiteler arasında ise 16’ncı sırada yer aldı.

TÜ, DÜNYANIN EN YEŞİL ÜNİVERSİTELERİ ARASINDA YER ALDI

Trakya Üniversitesi, üniversite kampüslerindeki sürdürülebilirlik çabalarının dünya çapında değerlendirildiği GreenMetric (Yeşil Ölçüm) 2021 Dünya Üniversiteler Sıralamasında dünya üniversiteleri arasında 288’inci, Türkiye’deki üniversiteler arasında ise 16’ncı sırada yer aldı.

Emre SEDEF
Emre SEDEF
23 Aralık 2021 Perşembe 06:05
TÜ, DÜNYANIN EN YEŞİL ÜNİVERSİTELERİ ARASINDA YER ALDI

Üniversitelerin sürdürülebilirlik, eğitim, altyapı, çevre ve enerji, iklim değişikliği gibi hususlarda değerlendirildiği UI GreenMetric Dünya Üniversiteleri Sıralaması 2021 yılı sonuçları açıklandı. Dünyadan saygın üniversitelerin kampüslerinin değerlendirildiği, sürdürülebilirlikle ilgili konulara dikkat çekerek çevre bilinci konusunda küresel farkındalık oluşturmayı amaçlayan GreenMetric’e bu yıl ilk kez başvuran Trakya Üniversitesi, önemli bir başarıya imza attı.

2021 yılında dünyanın çeşitli ülkelerinden 956 üniversitenin dâhil olduğu endekste, Türkiye’den 71 üniversite yer aldı. Trakya Üniversitesi, sürdürülebilirlik çalışmalarının ve yeşil alan oranlarının değerlendirildiği uluslararası sıralamada, dünya genelinde 956 saygın üniversite arasında 288. ve Türkiye’deki üniversiteler arasında 16. sırada yer aldı.

2010 yılından bu yana her yıl dünyanın seçkin üniversitelerini 39 göstergede ve altyapı, geri dönüşüm, enerji ve iklim değişikliği, su kaynakları, ulaşım ve eğitim olmak üzere 6 ana başlıkta değerlendiren UI GreenMetric World University Rankings, yükseköğretim kurumlarını her değerlendirme alanı için puanlayarak uluslararası arenada sıralıyor. Trakya Üniversitesi, 6 ana kriterden oluşan sıralamada Altyapı ve Mevcut Yerleşim kategorisinde 1200 puan, Enerji ve İklim Değişikliği kategorisinde 950 puan, Atık Yönetimi kategorisinde 1425 puan, Su Koruma kategorisinde 500 puan, Ulaşım kategorisinde 1375 puan ve Eğitim ve Araştırma kategorisinde 1325 puan alarak toplamda 6775 puan ile sıralamada yerini aldı. Ayrıca, COVİD-19 salgını etkisi nedeniyle pandemi ile mücadele ve alınan tedbirler konusundaki çalışmalar da puanlamaya dâhil edilen bir diğer başlık oldu.

Yeşil indeks başvuru sürecinde çalışmaların koordinatörlüğünü yürüten Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Murat Türkyılmaz ve Çevre Mühendisi Tuba Doğru, GreenMetric Sertifikasının takdimi için Rektör Erhan Tabakoğlu’nu ziyaret etti.

Trakya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu, sürdürülebilirlik ve çevre konularında yürüttükleri çalışmalar sonucunda elde ettikleri başarıların kendilerini gururlandırdığını ifade ederek “Üniversitemiz, ilk kez katıldığı bir platformda Türkiye ve dünya üniversiteleri arasında önemli bir sonuca imza attı. Sürdürülebilir bir kampüs yaşamının yanı sıra sosyal sorumluluk faaliyetleriyle de yeşil ve çevreci bir üniversite olma yolunda önemli adımlar atan üniversitemiz, yaptığı çalışmalarla uluslararası alanlarda da adını duyurmayı başardı. Nüfus artışı, küresel ısınma, doğal kaynakların aşırı tüketimi, kıtlık, doğal afetler gibi küresel problemlerle başa çıkma konusunda yükseköğretim kurumlarına büyük sorumluluklar düşüyor. Trakya Üniversitesi tam da bu noktada sürdürülebilirliğin evrensel kriterlerini yerine getiren bir üniversite olma yolunda kararlılıkla ilerleyeceğini bizlere göstermiştir. Trakya Üniversitesi olarak çevre bilincini geliştirmeye yönelik örnek uygulamalar ile enerji, atık ve ulaşım politikaları ve yeşil kampüsler oluşturma konusundaki çabalarımıza ve ‘Sıfır Atık’ projesini tüm kampüslerimizde yaygınlaştırmaya yönelik çalışmalarımıza devam edeceğiz. Üniversitemizin gelişiminde ve başarılarında emeği geçen çalışma arkadaşlarımıza teşekkür ediyorum.” dedi.

GREEN METRİC SIRALAMASI NEDİR?

Sürdürülebilirlikle ilgili konulara dikkat çekmeyi ve çevre bilinci konusunda küresel farkındalık oluşturmayı amaçlayan GreenMetric Platformu, 2010 yılında Endonezya Üniversitesi tarafından kurulmuştur.

GreenMetric Sıralaması, üniversitelerin yeşil kampüs ve sürdürülebilirlikle ilgili mevcut durumlarını ve politikalarını değerlendirmekte ve dünya çapında karşılaştırmaktadır.

GreenMetric, üniversite yöneticilerinin ve paydaşlarının ilgisini çekmek suretiyle küresel iklim değişikliği, enerji ve su tasarrufu, atık geri dönüşümü ve yeşil ulaşım ile mücadeleye daha fazla dikkat gösterilmesini teşvik etmeyi amaçlamaktadır.

Haber Merkezi

Son Güncelleme: 22.12.2021 18:03
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.