Mimar Acar Avunduk Uyardı TERS LALE ‘ERİYOR’ !

Selimiye Camii’nin restorasyon öncesi projelerini hazırlayan proje müellifi Yüksek Mimar Acar Avunduk, Selimiye Camii içerisinde bulunan ters lale figürünün ziyaretçilerin elle teması nedeniyle neredeyse kaybolmak üzere olduğunu belirterek, “Ciddi bir önlem almazsak yakın zamanda tamamen silinip kaybolabilir” dedi.

Mimar Acar Avunduk Uyardı TERS LALE ‘ERİYOR’ !

Selimiye Camii’nin restorasyon öncesi projelerini hazırlayan proje müellifi Yüksek Mimar Acar Avunduk, Selimiye Camii içerisinde bulunan ters lale figürünün ziyaretçilerin elle teması nedeniyle neredeyse kaybolmak üzere olduğunu belirterek, “Ciddi bir önlem almazsak yakın zamanda tamamen silinip kaybolabilir” dedi.

Emre SEDEF
Emre SEDEF
11 Mayıs 2018 Cuma 09:09
Mimar Acar Avunduk Uyardı  TERS LALE ‘ERİYOR’ !

Mimar Avunduk, Selimiye Camii tuvaletlerinin yetersiz olduğuna da dikkati çekerek, Selimiye Camii Otoparkına ihtiyacı karşılayacak bir tuvalet yapımı önerisinde bulundu.

                “YAKINDA KAYBOLABİLİR”

                Selimiye Camii Proje Müellifi Yüksek Mimar Acar Avunduk, Selimiye Camii içerisindeki ters lale figürünün zamanla el teması nedeniyle silindiğini belirterek, “Bundan 30 yıl önce Edirne’ye geldiğimde ters lale çok belirgin bir şekilde duruyordu. Ancak misafirlerin elle temaslarından dolayı zaman içersinde, özellikle bugünlerde baktığımızda lalenin kaybolmak üzere olduğunu görüyoruz. Belirli bir çerçeve yapılmış. Ancak yetersiz. Çünkü çerçevenin iç kısmından yine ellerini geçirerek motife dokunabiliyorlar. Bunu tamamen önlemek amacıyla camdan bir mekanizma yapacağız” dedi.

                “PİS SUYU İÇMEYİN”

                Ters Lale figürünün yanında bulunan şadırvandan ‘kutsal’ olduğu inancıyla su içenleri de uyaran Mimar Avunduk, “Buradan akan suyu da şifalı sanıp içenler var. Gerçekten çok pis bir su. O suyu tüketmemenizi tavsiye ederim, çünkü temiz değil. Suyun zemzem olduğuna falan inanıp insanlar içmeye kalkıyorlar” diye konuştu.

                “TUVALET İHTİYACI VAR”

                Selimiye gibi bir yapının mevcut tuvaletlerinin oldukça yetersiz olduğunu da sözlerine ekleyen Mimar Acar Avunduk, “Mevcutlar ihtiyaca cevap vermiyor. Tabi restorasyon sürecinde oralar da elden geçirilecek. Fakat camii içerisinde farklı bir tuvalet yapma imkanımız yok. Ancak karşıdaki otopark alanına ihtiyacı karşılayacak tuvaletler yapılabilir” dedi.

“TERS LALE HİKAYESİ”

Son derece ihtişamlı duran bu yapının içerisinde herkesin dikkatini çeken bir ayrıntı vardır; “ters lale”. Ters lale hakkında birçok söylenti vardır.

Edirne’de, Selimiye Camisi’nin yapım yerinin bir kadına ait olduğu ve bu kadının da ters birisi olduğu söylenmektedir. Cami yapımından önce yer sahibi olan kadınla konuşmaya giderler fakat kadın çok ters, huysuz birisidir ve gayrimüslimdir. Devlet isterse yeri alabilir ama cami yapılacağı için özellikle sahibin rızası alınmak istenmektedir. Kadın sonunda ikna olur ama bir isteği vardır. Bahçede kadının özel bir yeri vardır ve oraya dokunulmamasını istemektedir. Fakat bu imkansızdır çünkü kadının dediği yer caminin tam ortasında kalmaktadır. Caminin tam ortasına demirlerle özel bir bölüm yaparlar ve kadını hatırlatması için ters bir lale çizerler (kadının ters biri olmasından dolayı). Başka bir rivayet der ki aslında bir hikaye daha vardır ve bu hikaye daha dramatiktir. Caminin mimarı olan Mimar Sinan bu caminin yapımı sırasında işine kendisini çok vermiştir. Bu sırada Mimar Sinan’a bir haber gelir. Kızı çok hastadır. Mimar Sinan çok üzülür. Çocuğu ölümcül bir hastalığa yakalanmıştır. Zaman kaybetmeden kızının yanına gider.  Kızının yaşı da küçüktür. Aradan fazla zaman geçmez ve Mimar Sinan’ın kızı hayata gözlerini yumar. Bu durum usta mimarı çok derinden etkilemiştir. Gözlerinin önünde kızının ölmesi kendisini mahvetmiştir. Bu acısını içine gömer ve işine geri döner ama aklı hep ölen kızındadır. Caminin ortasındaki yere kızı için lale çizer öldüğü için de laleyi ters yapar. Bu lale hala orada bulunmaktadır. Camiye namaza gelenler, bilmeyenlere, duymuş oldukları bu hikayeleri anlatmaktadırlar. Ama tarihçiler özellikle ikinci hikayenin doğru olabileceğini söylemektedirler. Ters lalenin caminin içinde bulunması ve günümüze kadar gelmesi, cami ziyaretçilerinin hala ilgisini çekmektedir.

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.