ZİRAAT ODASI  SORUNLARINI BAKANLIĞA İLETECEK

Bir süre önce yapılan genel kurul ile yönetime gelen Hüseyin Arabacı yönetimi çiftçilerin sorunlarını bakanlığa iletilmek üzere hazırlıklarını tamamladı.

ZİRAAT ODASI  SORUNLARINI BAKANLIĞA İLETECEK

Bir süre önce yapılan genel kurul ile yönetime gelen Hüseyin Arabacı yönetimi çiftçilerin sorunlarını bakanlığa iletilmek üzere hazırlıklarını tamamladı.

Emre SEDEF
Emre SEDEF
15 Şubat 2019 Cuma 09:03
ZİRAAT ODASI  SORUNLARINI BAKANLIĞA İLETECEK

Yönetim Kurulu tarafından hazırlanan sorunlar listesi hakkında açıklama yapan  Edirne Ziraat Odası Yönetim Kurulu Başkanı Arabacı, “ Beslenmede önemli bir yere sahip olan Stratejin önemi bulunan  Buğday ekimi  artan maliyetler nedeniyle azalmıştır2017 yılanda mazot 4.75 lira, 2018  yılında mazot  6.33 lira oldu  artış  %35, 2017 yılında ekim ayında 20.20 gübre 1.1 lira, Bir yıl sonra aynı gübre  2.0 liraya yükseldi. Artış %80 oldu. Tarımsal ilaç fiyatlarında artış ise %120  olarak gerçekleşti. 2019 yılı haziran ayında  bir dekarlık buğdayın maliyet fiyatı 400-450 lira olacak. Girdi maliyetleri  ayçiçeği, mısır çeltikte de üretici karamsardır” dedi

İKİNCİ ÜRÜN ALMA İMKANI YARATILMALI

Buğdayın ayçiçeği desenine alternatif olması gerektiğini belirten Arabacı,” Üreticilerimiz sulu tarıma geçerek alternatif tarım ürünlerine ve yılda iki  kez ürün alma imkanı sağlanmalıdır.

 Üreticilerin sosyal güvenceleri olan Tarım Bağ-Kur’u çiftçilerimizin geleceği ve sağlık hizmetlerinden  yararlanması için  önemlidir. Ancak son zamanlarda  primlerin yükselmesi nedeniyle  gelirleri az olan çiftçilerin prim ödememek için muafiyet uygulamakta  veya çiftçiliği bırakmaktadır. Trakya Birlik ,Tarım Kredi gibi kuruluşların üretimi desteklemesi ve teşvik amacıyla satışını yaptığı vadeli ürünlerde uyguladığı faiz oranlarında çiftçilerin lehine düzenleme yapmalıdır. Yüksek verim ve kaliteli üretim için dünyada  hızlı, modern ve teknolojik tarımsal yenilikler  takip edilerek ülkemize gelmesi,  bunlardan üreticilerin yararlanması sağlanmalıdır. Yerli tohum çeşitlerinin sayısı hızla artmalı, böylece tohumda dışı bağımlılık azalmalıdır. Edirne Ticaret Borsası 2018 yılı harman zamanında buğdayı satışı  ortalaması 0,9-1,0 lira arasında oluşmuştur. TMO, ürün alımına erken dönemde başlayıp ürün fiyatını girdi maliyetindeki artışı göz önüne alarak belirlemelidir” değerlendirmesi yaptı.

DEVLET DESTEĞİ ARTMALI

Aracıların üreticileri ezmesi engellenmesi gerektiğini belirten Arabacı, “ Devlet destekleri artmalıdır. İlacın KDV’si düşmelidir. Çiftçileri satın aldığı mazotta ÖTV ve KDV muafiyeti uygulanmalıdır. Çiftçinin mutlu olması için gereken düzenleme yapılmalıdır. Bölgemizde kurulması amaçlanan baraj projeleri için   faaliyetler hızlandırılmalı,  bu arada ilave tarımsal sulama projeleri gündeme getirilmelidir. Kapalı sistem sulama yapılacak araziler için etüt çalışmaları  yapılmalıdır. Modern traktör, biçerdöver alet ekipman ve sulama sistemlerinde  devlet gerekli KDV ve ÖTV gibi  kalemlerde kolaylıklar sağlanmalı. Yeni ürün çeşitleri ve ıslahı ve gelişmesi,Gen Bankaları için  yatırımlar yapılmalı, tohum ıslahı için  teknik personeller yetiştirilmelidir” dedi

Fikri Yalın

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.