ETV deki programlarımın başında Yerel Gündem ve Spor Panorama Programları gelir.

Uzun Yıllar sporun içinde olmuş biri olarak Spor Panorama Programında çok anlamlı ve etkin Programlar yaptık.

Sporun da gençlerin işi ve uğraşısı olduğu gerçeğinden hareketle bu programımı başka bir kardeşime devrettim ve şu anda Yerel Gündem Programı ile Edirne’miz de cereyan eden, konuşulan, tartışılan konuları ilgili konuklar ile sunmayı sürdürüyorum.

Şu günlerde en çok konuşulan konuların başında hiç şüphe yok ki Vakıf Kiraları ile ilgili zam geliyor ve tartışılıyor.

Hal böyle olunca bizde ETV ve Yerel Gündem olarak bu konuda kamuoyunu aydınlatmak ve bilgilendirmek adına konuşacak sözü olan herkesi program konuğu olarak bekliyor ve bu akşam saat 21.00 de yayınlanacak olan programa konuk olmalarını istiyoruz.

Esnaf Derneklerinin Başkanlarını, Vakıflar Bölge Müdürlüğü yetkililerini bu önemli ve gündem teşkil eden konuyu açıklamak ve kamuoyunu bilgilendirmek adına davet ediyoruz.

Geçmişte Vakıf kiracılığı yapmış biri olarak bu güne kadar yaşanmış olayları konuklarım ile en doğru ve tarafsız bir şekilde tartışmaya açmayı arzuluyorum.

İki haftadan bu yana sürmekte olan bu tartışma artık bitmeli ve sonuçlanmalı.

Zammın gerekliliğini ve normal oranda yapıldığını iddia eden Vakıflar Bölge Müdürlüğünden yetkililer ile Kira zammının çok yüksek olduğunu ve bu zammın kepenk kapacağı görüşünü savunan esnaflarımız veya Dernek yetkililerinin Yerel Gündem Programına konuk olmaları en büyük arzumuz.

Edirne’miz maalesef Vakıf mallarına sahip çıkamamış.

Alipaşa çarşısının iç dükkânları hala vakıf malı olmasına rağmen dış dükkânlar maalesef satılmış ve özel mülkiyete geçmiş.

Bunun gibi birçok Vakıf malı Vakıf özelliğini yitirmiş.

Gogul amca Vakıf malları ile ilgili tanımı şöyle yapmış;” Vakıf, bir hukukî müessese olarak şöyle tarif edilmiştir: Vakıf; kendisinden yararlanmak mümkün ve caiz olan bir malı, devamlı olarak Allah'ın mülkü olmak üzere temlik ve temellükten menetmek ve menfaatını (gelirini), Allah rızası için bir hayır cihetine tasudduk etmektir. Burada mal, vakfedenin mülkiyetinden çıkar ve Allah'ın (toplumun) mülkü haline gelir. Böyle bir malın yönetimi artık vakıfnamedeki şartlara ve genel esaslara göre olur.”

Tabiî ki bu tanımlama çok eskilere dayanan bir açıklama.

Şu anda zaten Vakıflar Genel Müdürlüğü adı altında ülke çapında bir örgütlenme ile birçok ilimize Genel Müdürlükler ihdas edilmiş ve bu kurum tarafından yönetilmekte.

Gelir ve gideri Genel Müdürlükler tarafından takip edilip hesaplamakta.

İşte Programımıza Bölge Müdürlüğünden biri katıldığı takdirde bütün bu konulara açıklık getirecek bilgilendirmeler yapacaktır.

Yüksek zammın gerekliliğini açıklayarak makul bir sebep gösterecektir.

Şimdi Yerel basında okuyorum da, bu konuda büyük oranda bilgi kirliliği de yaşanıyor.

Bölge Müdürü yaptığı açıklamada söylemediği ifadeleri kendisinin söylediği şeklinde iddiaların yanlışlığını dile getirmiş.

Zor günler yaşamakta olan Esnaflarımızın yaşadığı sıkıntıyı biliyoruz elbette.

Birden böyle bir yüksek zammı gerektiren sebebi kamuoyu bilmek istiyor.

Ben yaptım oldu mantığı burada geçmez bana göre.

Şayet gerçekse;“Bırak anahtarları” söylemi de çok doğru ve insani bir ifade de değil.

1990 lı yıllarda Vakıf İş Hanından kiraladığım bir dükkâna o zamanki para ile 60 milyon hava parası vermiştim.

Paranın değerini anlatmak adına o günün şartlarından bir örnekte vereyim.

1992 yılında emekli olduğumda 121 milyon Emekli İkramiyesi almıştım.

Alipaşa çarşısında hava parası 300 milyon olduğu günleri gördük.

Ama günler o günler değil şu anda ve esnafın durumu kötü.

İki oğlum ve eşimin 29 yıl işlettiği Butiğimizi kendi Dükkânımız olduğu halde üç yıl önce kapadık ve dükkânı kiraya verdik.

Esnaf zorda ve bu kiraları çıkaramaz..

Bu akşam gelin ETV ve bu konuyu konuşalım.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.