“EGZERSİZİN ÖNEMİ ÇOK İYİ ANLAŞILDI!”

Korona virüs salgını nedeniyle birçok vatandaş, evde hareketsiz zaman geçirdiği için çeşitli sağlık ve kilo problemleri yaşıyor. Yaşanan pandemi döneminde egzersiz yapmanın değerinin çok daha iyi anlaşıldığını belirten Özel Trakya Hastanesi Fizik Tedavi Uzmanı Dr. Turgut Terzi, egzersiz yaparken de tüm vatandaşların kendine özel bir program çıkarmasını ve buna uygun olarak egzersiz yapması gerektiğini söyledi.

“EGZERSİZİN ÖNEMİ ÇOK İYİ ANLAŞILDI!”

Korona virüs salgını nedeniyle birçok vatandaş, evde hareketsiz zaman geçirdiği için çeşitli sağlık ve kilo problemleri yaşıyor. Yaşanan pandemi döneminde egzersiz yapmanın değerinin çok daha iyi anlaşıldığını belirten Özel Trakya Hastanesi Fizik Tedavi Uzmanı Dr. Turgut Terzi, egzersiz yaparken de tüm vatandaşların kendine özel bir program çıkarmasını ve buna uygun olarak egzersiz yapması gerektiğini söyledi.

Emre SEDEF
Emre SEDEF
20 Haziran 2020 Cumartesi 06:59
“EGZERSİZİN ÖNEMİ ÇOK İYİ ANLAŞILDI!”

Korona virüs salgını nedeniyle birçok kişinin evde hareketsiz geçirdiği zaman nedeniyle çeşitli sağlık ve kilo problemleri yaşanıyor. Egzersizin hayatın önemli bir parçası olduğunu belirten Özel Trakya Hastanesi Fizik Tedavi Uzmanı Dr. Turgut Terzi, “Özellikle sabah ve akşam, güneşin çok etkili olmadığı saatlerde, kendimizi daha uygun ve rahat hissettiğimiz şekilde bir egzersiz programı oluşturmak. Ama olmazsa olmazlardan bir tanesi de herkes var olan problemini, hangi hekim ile hangi sağlık danışanı ile hallediyorsa ondan kendine bir program talep etmeli ve o programı uygulamalı.” şeklinde konuştu.

“TEDBİR ALARAK EGZERSİZ YAPILMALI”

Özel Trakya Hastanesi Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Dr. Turgut Terzi, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, “Pandemi döneminde egzersizin çok daha önemli olduğunu hepimiz anladık. Çünkü evde kaldığımız süre içerisinde gün içerisinde gelişi güzel yaptığımız hareketlerin yapılamaması aradaki farkı daha iyi anlamamızı sağladı. Şunu unutmamak gerekiyor; bizim egzersizleri düzenli ve devamlı yapmamız gerekiyor. Egzersiz de olmazsa olmazlarımızdan biri. Yemek yemek gibi, uyumak gibi hayatımızın bir parçası. Burada özellikle kronik hastalıklarda; şeker, tansiyon, kalp hastalığı, felç gibi, devam eden akciğer hastalıkları gibi durumlarda egzersiz çok daha önemli. Koronadaki tedbirlerin esnetilmesindeki nedenlerden birisi de aslına bakarsanız bu. İnsanlar dışarı çıkıp yürüsün, dolaşsın, egzersiz yapsın, temiz hava ile bir araya gelsin diye. Ama vatandaşlar tedbirleri alarak bunu yapsınlar. Bir taraftan biz gezmeyi egzersiz tedavi unsuru olarak görürsek her şey çok güzel. Ama biz buradaki egzersiz imkanlarımızı; dışarıya çıkalım da birbirimize mesafeyi kollamadan yaklaşalım, virüsle buluşma şansımızı artıralım tarzında yaparsak o zaman bu egzersizin bir bahane olduğu anlamına gelir. Bu da istediğimiz bir şey değil. Egzersiz dediğimiz zaman düzenli ve devamlı olarak, aralıksız belli bir mesafe yürümekten bahsediyoruz. Yoksa 5 adım yürüyüp muhabbet etmekten bahsetmiyoruz. Tabi ki pandemi süreci içerisinde bütün vatandaşlarımızdan dışarıya çıkacakları günlerden ve saatlerden bir kısmını mutlaka egzersize ayırmalarını, egzersiz yapacakları saatin belli olmasını, kıyafetlerini, ayakkabılarını ve zamanlarını buna göre organize etmelerini egzersiz yaptıktan sonra da gerekli olan tedbirleri ve kaybettikleri suyu yerine getirmelerini çok önemli olarak görüyoruz.” dedi.

“EGZERSİZ PROGRAMLI VE DÜZENLİ YAPILMALI”

Uzm. Dr. Terzi, egzersiz programı oluşturmanın çok önemli olduğunu söyleyerek, “Şunu da unutmamak lazım; artık mevsimin yaz olduğu ve çok sıcak olduğu bir döneme geldik. Bu dönemde de bizim evde kaldığımız süreç içerisinde risklerimiz daha da artacak. Bu riskleri azaltmanın tek yolu var; özellikle sabah ve akşam, güneşin çok etkili olmadığı saatlerde, kendimizi daha uygun ve rahat hissettiğimiz şekilde bir egzersiz programı oluşturmak. Ama olmazsa olmazlardan bir tanesi de herkes var olan problemini, hangi hekim ile hangi sağlık danışanı ile hallediyorsa ondan kendine bir program talep etmeli ve o programı uygulamalı. Biz ne yapmaya çalıştığımızı önce kendimiz kabul edip, ona göre davranmalıyız. Adım ölçerler bizim adımlarımızın mesafe uzunluğunu ölçmüyor. Titreşim üzerinden ölçmeye çalışan bir tekniğe sahip. Adım ölçerin bize tabi ki faydası var. En azından bir niyet ortaya koyuyor. Ama gerçekte bizim submaximal dediğimiz her bir insanın kendi vücuduna özel olan sınırlarda egzersiz yapmamız gerekiyor. Bu sizin için 5 bin adım olabilir benim için belki de 2 bin adımdır. Başkasının kalp krizi öyküsü vardır, geçirilmiş bir enfeksiyonu vardır onun için 2 bin adım daha doğrudur.  Size göre düzenlenmiş olan bir egzersizi sizin düğününüze giderken aldığınız damatlık elbise gibi düşünün. Eğer sizin için hazırlanmadıysa sizin üzerinizde istediğiniz etkiyi yaratmayacaktır. Var olan kapasitenize göre düzenlenmiş egzersizi yaparsanız; en üst düzeyde fayda görürsünüz. Amacımıza göre en doğrusu ne ise onu belirleyelim, yapamasak bile yapmaya çalışarak gayret gösterelim. O zaman çok daha büyük faydalar göreceğiz.” ifadelerini kullandı.

Kerem Filiz

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.