TURİZM HAFTASI KUTLANIYOR

48’inci Turizm Haftası dolayısıyla  ‘Tarihe Açılan Kapı Edirne’ 2024 turizm temasıyla Edirne İl Kültür Turizm Müdürlüğü tarafından Edirne Atatürk Anıtı’nda çelenk töreni düzenlendi.

TURİZM HAFTASI KUTLANIYOR

48’inci Turizm Haftası dolayısıyla  ‘Tarihe Açılan Kapı Edirne’ 2024 turizm temasıyla Edirne İl Kültür Turizm Müdürlüğü tarafından Edirne Atatürk Anıtı’nda çelenk töreni düzenlendi.

Emre SEDEF
Emre SEDEF
15 Nisan 2024 Pazartesi 00:00
TURİZM HAFTASI KUTLANIYOR

 Anıta çelenk sunumu sonrası saygı duruşunda bulunularak İstiklal Marşı okundu. Törene Edirne İl Kültür Turizm Müdürü Kemal Soytürk, Edirne Dr.Sadık Ahmet Mesleki Ve Teknik Anadolu Lisesi Müdürü Ekrem Uygur, Edirne Tava Ciğer Kalite ve Kontrol Koruma Derneği Başkanı Bahri Dinar, Edirne Fotoğraf Sanatı Derneği Başkanı Serdar İyiiz, Kültür Müdürlüğü personelleri katıldı.

“2024 TARİHE AÇILAN KAPI OLACAK”

Burada konuşan Edirne İl Kültür Turizm Müdürü Kemal Soytürk, turizmin, ekonominin kalkınmasında çok büyük pay sahibi olmakla birlikte kültürlerin birbirlerini tanıması da önemli bir araç olduğunu belirterek,şöyle devam etti:

 “Turizm, ekonomiye olan katkısı dışında ülkelerin sahip olduğu doğal, kültürel, tarihi kaynakların değerlendirilmesi ve bu kaynakların sürdürülebilirliğini sağlamaya destek vermesi, kentsel ve kırsal kalkınmaya olan katkısıyla yaşam kalitesinin artması ve dünya insanlarının birbirlerini daha iyi anlayıp tanıması sayesinde uluslararası barışa destek olması gibi birçok sosyal, kültürel, ekolojik, başlıkta ayrıca önemli mikro ve makro etkilere sahiptir.

Paylaşım ekonomisinin en önemli örneği olarak kabul edilen sektörümüz, yılda yaklaşık 30 milyar dolar üzerinde satın almayla, kendisi dışında 54 farklı sektörü etkileyen yapısıyla ülkemizin vazgeçilmez sektörleri arasına girmiştir. Adı barışla özdeşleşen turizm sektörünün öncelikli dileği, günümüzde devam eden savaşların sona ermesi ve dünya barışının sağlanmasıdır. İçinde bulunduğumuz dünyada, dünya ülkelerinde turizm gelirleri genel ekonomik büyümeden daha hızlı büyümektedir. Bu büyümenin arkasında dünyada orta sınıfın büyümesi, refahın artması, iletişim etkileşim ve ulaşımın hızla gelişmesi ve yaygınlaşması, bölgeler arası gelir dağılımının düzelmesi yapmaktadır. Ülkemizin 2024 yılı turizm hedefi, 60 milyon turist, 60 milyar dolar gelirdir. Yine bakanlığımızın 2028 yılı hedefi, dünyada ilk 3 sırada turist sayısı anlamında ilk 3 sırada yer almak ve 2028’de 100 milyar dolar gelir elde etmektir.

Sayın Bakanımız, Mehmet Nuri Ersoy önderliğinde, hedeflerimize gerçekçi ve iyi hesaplanmış adımlarla hedeflerimizi ilerliyoruz. Bu çerçevede, Türkiye’de turizm potansiyeli en güçlü destinasyonlardan biri olan şehrimizin büyüyen turizm pastasından aldığı payı arttırmak, gelecek ziyaretçilere farklı ve sürdürülebilir bir destinasyon sunmak, için paydaşlarımızla Edirne turizm master planını, yol haritasını ve tanıtım geliştirme stratejisini hazırladık. Türkiye Turizm Ana eylem planı kapsamında ortaya koyan amaç hedeflerle uyumlu biçimde hazırladığımız bu plan, sürdürülebilir turizmin gelişmesi için hazırlanmış, orta, uzun, madeni ve kapsamlı bir plandır. Plan, Edirne turizminin 2030 yılına kadar kalite ve verimlilik açısından ileri götürmeyi amaçlayan bir yol haritasıdır. Edirne, yıllar öncesine uzanan, tarihi geçmişiyle insanoğlunun meydana getirdiği en üstün medeniyetlerden birine sahip olmuş şehirlerden biridir.

Edirne, kurulduğu günden itibaren Trak, Helen, Roma, Bizans, Osmanlı ve nihayetinde Cumhuriyetin medeniyetine el sahipliği yapmıştır ve yapmaya devam etmektedir. Bu medeniyetlerin ortaya koyduğu kültürel değerler dünden bugüne aktarmayı bilmiş. Edirne, klasik cümlelerle anlatamıyoruz belki ama Edirne’de mimarın şiiri, kültürün edebiyatı, sanatın zirvesi vardır. bir taraftan Üçlü Cami, bir taraftan Üç Şerifeli ve hemen karşınızda Mimar Sinan’ın şaheseri, Kentin tacı Selimiye. Velhasıl kelam biz Edirne deyince aslında tarih diyoruz, dermen diyoruz, Balkanlıların anahtarı diyoruz, Selimiye diyoruz, köprü diyoruz, çeşme diyoruz, Kervansaray diyoruz, Kırkpınar diyoruz, Saroz diyoruz. Yani bütün yolların onda kesiştiği bir kavşak, kültür ve medeniyet diyoruz.

Bununla birlikte komşu ülkelerimiz Bulgaristan ve Yunanistan’a, Balkanlara komşu olmamız ülkemizin Avrupa’ya açılan sınır kapısı olması nedeniyle her iki ülkeyle olan bu dostani ilişkiler dört adet sınır kapıları ile birlikte Türkiye’nin en fazla sınır ötesi ziyareti alan ilk üç yılından biriyiz. Zaman zaman bu sayı ikinci, üçüncü şeklinde değişmektedir. Ülkemizin en önemli turizm kentlerinden olan şehrimiz Edirne’de ülkemiz ve dünya turizm pazarındaki payını daha da arttırmak ve ülkemizin önemli bir destinasyonla olarak en kısa sürede marka şehirler arasında yer almasını sağlamak öncelikli hedefimiz olmaktadır. Bu yıl ki 2024 turizm temamız ‘tarihe açılan kapı Edirne’. Bu vesileyle 48. Turizm haftamızı kutluyor. Edirne’mize ve Türkiye’nin turizmine geleceğini, hizmetini esirgemeyen kamu, özel sektör turizm camiamızın, turizme gelin vermiş değerli turizm yatırımcı ve işletmecilerin, emekliler turizm çalışanlarımızın, seyahat severlerin, misafirlerimiz ve tüm halkımızın turizm haftasını kutluyor. Turizmin gelişmesi için emek veren tüm meslektaşlarımı sevgi saygıyla selamlıyorum” 

Edirne Dr. Sadık Ahmet Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi öğrencilerinden Fikret Çağan Altın Turizm Haftasına özel şiirini okudu. Etkinlik Edirne Roman Halk Müziği Topluluğu mini bir konseriyle devam ederken, Edirne HOTEAD Halk Dansları Topluluğunun gösterisi sonrası etkinlik sona erdi.

Bülent Sarıçiçek

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.