Edirne'nin 2019'da bütünşehir olabileceğini de belirten Kararmışbuğa, “Muhtarlar halkın oyları ile doğrudan seçiler devlet temsilcileridir. Aldığımız duyumlara göre Edirne'nin de içinde olduğu “Bütünşehir” projesi gündemde, onun muhtarlar için ne getirip götüreceğini göreceğiz. Biz köy muhtarları görevimiz sırasında köylü vatandaşlarımız tarım güvenlik ve ekonomik anlamda bir sorunu olduğunda ilk başvuracağı kişi muhtarlar oluyor. Devletin ve tüm kuruluşlarla ilgili muhatabı muhtarlardır. Yeni idari düzenlemeye göre 2019 yılından itibaren Edirne bütün şehir olacak. Bu durumda il bazında tek merkezli belediye olacak” dedi.
“MUHTARLAR MEMNUN DEĞİL “
Büyük Şehirlerde görevli muhtarlarla yaptığı görüşmelerde büyükşehir idaresinde olanların sorunlarının daha da arttığını öğrendiğini belirten Kararmışbuğa, “Muhtarların bazı devlet kurumlarının tüzel kişilikleri kalkınca, muhtarların belediye kapılarında sorunları çözmek için beklediklerini söylüyorlar. Tüzel kişilikler son bulduğunda köy muhtarlarının Edirne'deki mahalle muhtarları gibi sadece bir mührü olacak.
“ÖZEL İDARELER BELEDİYELERE DEVREDİLECEK”
Bu arada kendi organizasyonu ile yapacağı ekonomik gücü de yok olacak. Bu uygulama kırsal kesime iyi hizmet getirilecek şeklinde Betorder sunuluyor.Dileğimiz böyle olması. Yeni uygulama ile Özel idareler belediyelere devredilecek. Bunu yaşayarak görecek fakat bunun çözüm getireceğine inanmıyorum, sorunlar daha da artacaktır. Tekirdağ'da görevli muhtar arkadaşlarımız sorunların azalacağı yerde arttığından yakındılar .
Kırsal kesimlerde muhtarlarımız mülki amiri konumundadır. Bu işi üstlenebilecek kişilerin muhtar olması gerekir.Köyde muhtarlık yapmak öyle hafife alınacak bir görev değildir.
Köy muhtarları yetkili olduğu köyün hayvanından insanına kadar sorumludur. Muhtarlar ayrıca köyün 33 tane bölge müdürlüklerindeki işlerinden de sorumludur. Muhtarlarımız bu görevi yaparken donanımlı olmaları gerekmektedir” dedi
“ KÖYLERDE ÇOBAN BULUNAMIYOR”
Bugün köylerde çoban bulamadıklarını belirten Recai Kararmışbuğa, “ Gençlerimiz bu işi yapmak istemiyor, sanayi bölgelerine göç ediyorlar, o görevi yabancı uyruklular yapıyor. Bu durum dahi biz muhtarlar açısından sıkıntı oluşturuyor. Kurumlar bu tür yerlerde yabancı işçi çalıştırılmaz diyor. Gençler bu işi yapmadığı için yabancılar çalıştırılmak zorunda kalınıyor. Muhtarlarımız köyün işlerini yapmak için kendi imkanları ile şehre gidip geliyor. Muhtarlarımız muhtarlıkla elde edeceği para ile yaşamını sürdüremez, kendi cebinden harcama yapmak zorunda kalıyor.Muhtarların yetki sorunu da yeterli değildir. Bu yetkiler bütün şehir olduğunda büyük oranda azalacak” dedi
Emre SEDEF
29 Eylül 2017 Cuma 09:59