Spor yaparken kemik, kas, eklem ya da dokularda sakatlıklar oluşabilir.  Bu sakatlıkları dikkate alıp, tedavi ettirdiğinizde, tekrarlamasını yada kronikleşmesini engellersiniz. Ancak, küçük sakatlıkları göz ardı ederseniz kıronikleşme ve vücudunuzda kalıcı hasar bırakma riski yüksek olur. Şimdi spor yaparken sıkça rastlanan sakatlıklara ve tedavilerine kısa bir göz atalım.
    Özellikle futbol, basketbol gibi rakiple temas halinde mücadele gerektiren sporlarda yaşanan sakatlıklar; kemik kırılması, diz dönmesi, yada bilek burkulması şeklinde olur. Her ne kadar bu sporlardaki kuralların bir kısmı sakatlıkları önlemeye yönelik olsa da, çarpışmalarla ani oluşan bu sakatlıklar öngörülemediğinden önlenmesi de zordur. Bir de belli bir süreç içinde oluşan ve engellenebilir olan sakatlıklar vardır. Sakatlanmaları tetikleyen risk faktörleri içsel veya dışsal olabilir.
    DIŞ ETMENLER
    Aşırı yüklenme : Vücut dokuları belli bir miktara kadar zorlanmayı kaldırabilir. Ancak alışık olmadığı ani yüklenmelerde Sakatlık riski yüksektir. Bu sebeple çalışmalarınızın sıklığını, zorluk derecesini ve süresini belirlerken vücudunuzu göz önüne alın.  Çalışmaya hafiften başlayıp, yavaş yavaş artırmak en sağlıklısıdır. 
    Hatalı teknik : Aşırı yükleme sonucu meydana gelen sakatlıkların çoğunluğu spor yada egzersiz tekniği ile ilgilidir. Hatta bazı sakatlıklar sebep olduğu sporun ismiyle anılır. Örneğin tenisçi dirseği gibi.  Belli bir sporu yaparken yanlış teknik kullanmak ve aynı hatayı tekrarlamak, dokuların fazla yükselmesine ve sonrasında sakatlıklara neden olur. 
    Yetersiz – kalitesiz ekipman: Özellikle de spor ayakkabı, kafa koruyucu başlıklar gibi darbe önlemeye yönelik ürünlerde sık rastlanan bu durumdur. Koşu yada zıplama gibi bir spor yapıyorsanız, koşuya uygun tabanlı, yastıklama özelliğiyle yerden gelen darbeyi emen bir spor ayakkabı tercih etmelisiniz.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.