Buradan aklıma takılan ve Edirne için bir türlü gerçekleşmeyen, savsaklanan   konularına  değineceğim ve neden diye soracağım. Bunlar sadece şu anda aklımda kalanlar bunları belki yüzlerce olarak sayabiliriz. Neden sorusu yönelttiğim sorunlar şöyle:

1-İl sınırlarımız içinden  AB  ülkelerine bağlanan üç gümrük kapımız olmasına karşın bu imkanlardan il olarak hiç yararlanamıyoruz. Neden?

2- İlimiz üç nehrin birleştiği yerde bulunmasına karşın “ Su akar Türk Bakar” misali neden nehirlerimizden  yeterince yararlanamıyoruz. Neden?

3-Tarihi eser açısından Avrupa’da ikinci sırada olmamıza karşın bu eserlerimizin ve onu tamamlayan tarihi dokunun bakımında, tanıtımında yeterli çabayı harcayıp turizm gelirlerimizin artmasını sağlayamıyor , sadece küçük çaplı  bazı kişilerin kişisel gayretine bırakıyoruz. Neden?

4- Edirne Hatay’ın ardından vakıfların en çok geliri olan bir il olduğu söyleniyor. Bu elde edilen gelirle  vakıflara bağlı harabe halindeki eserlerimizi onarma gereğini duymuyoruz. Neden,?

5-Başka illerde milletvekili olup daha sonra emekli olanlar genellikle kendi illeri ile bağları devam etmesi ve kentin her türlü ihtiyacına koşmasına karşın, bizim parlamenter eskilerimiz halkın oylarıyla kıyak emeklilik hakkını kazandıktan sonra mesken olarak  başka illeri seçiyor. Ancak seçim döneminde  “ belki bir kez daha bana da kısmet gelir” diyerek  kentlerine gelebiliyor. Neden?

6- Yıllardır Selimiye yanındaki kazı alanı  bu harabe haliyle bekliyor.Edirne’nin  dünyaca önemli bir eserinin  yanında  böyle görüntüler Edirne’ye yakışıyor mu? İlgililer neden duyarsız.Neden?           

7-  Ülkemizde Cenevizliler döneminden kaldığı söylenen tek tarihi eser olan Saat Kulesi  bir türlü onarılmıyor. Neden?

8- İstanbul’ fetheden Fatih Sultan Mehmet’in  yaptırdığı  Sarayiçi’ndeki  harabe  halindeki  saray kalıntıları  neden onarılıp  bu değerli insanın anısına yaşatılıp  Saraşiçi’ne ayrı bir güzellik sağlanması  sağlanılamıyor . Neden?

9- Başka illerde odalar, borsalar ve demokratik kuruluş temsilcileri siyasi partiler ve mahalli yönetimler  o ile gelecek hizmetlerde birleşerek öncülük yapıyor. Ne yazık bizde böyle bir birliktelik sağlanamıyor her biri bir tarafa çekiyor.Neden?

10- Verimli toprakları ve onları sulayıp yılda çift ürün alma imkânı bulunmasına bunun için su kaynakları ve baraj yapılacak yerler bulunmasına karşın özellikle ilin kuzey bölgesinde yıllarca Suakacağı barajı yapılacak diye avutuldu.

Şimdi de bir başka yer için söz verilmiş fakat o konuda bir gelişme yok.

Bu değerli topraklarda sulama imkanı sağlanmış olsa  halkın köylerden göçü ve tarlaların satışı azalacak. Köylünün yüzü gülecek.

Başka illerde devletin geliri Edirne kadar olmamasına karşın sulama imkanı için devlet kesenin ağzını açtığı halde Bizim ilimize bu hizmetler yapılmıyor.Neden?

11- Edirne’de üç yüz bin dönümden fazla arazinin el değiştirdiği söyleniyor. Bu toprakların köylülerden alınıp kimlere gittiği ve ne maksatla kullanılacağı belli değil. Söylendiğine göre bu toprakları alanlar “ Toplulaştırma” imkânından yararlanıp bir arada binlerce dönüm toprağa sahip olacaklar. Bu onlara ne gibi imkanlar sağlayacak, bunu merak eden yok. Neden?

12- Siyasi partilerimiz Edirne’ye gelecek hizmetler konusunda bir araya gelip hizmetin gelmesini kolaylaştırma yerine ayrı kulvarda çalışıyor.

Bugün gerek İktidar gerekse ana muhalefet partisinde kente gelecek hizmetler konusunda kesin bir proje çalışmaları yok.

Onlar kendi iç sorunlarıyla cebelleşiyorlar. Neden?

13- Nehirlerin taşmasını önlemek için Bosnaköy merasına bir  su tahliye kanal açıldı. Bu kanılın önündeki ağaçlık alan nedeniyle su taşkınlarında çevrenin sular altında kalacağı yönünde iddialar var.  Kanalın bu durumda kalmasının yarar getiremeyeceği iddia ediliyor.  Eğer öyleyse bu masraf neden yapıldı? Yüzlerce dönüm verimli toprak yok edildi, bu gündeme getirilmiyor. Neden?

14- Edirne şehir içi ulaşımında sorunlar bir türlü giderilemiyor. Bu konuda halkın yakınmaları var.

Bu konuda alınacağı söylenen önlemler sözden öteye gidemiyor.

Halk ulaşım çilesi çekmeye devam ediyor. Neden?

------------------------------

GURBETÇİLER SORUN YARATMAMALI

Topraklarından koparak Avrupa’ya çalışmak, ekmek  parası kazanmak  amacıyla giden vatandaşlarımızın bazıları medeni tavır sergilemeleri  bir yana  bu özelliklerden uzaklaştıklarına tanık oluyoruz.

Kaldıkları ülkede trafik kurallarına riayet etmedikleri zaman  büyük oranda ceza yediklerini bildikleri halde kendi ülkesinde bu kuralları riayet etmeme alışkanlığı kazanıyor.

Avrupa’da yere bir çöp atamazsın.

Ülkeye geldiğinde aracın içinde biriken çöpleri,  çocuklarını pisliğini  çöp aracı yerine çevreye atması, bir Avrupa insanına yakışmıyor.

Bundan bir süre önce bir gurbetçimiz minibüs şoförüne  haksız yere saldırdı. Bu tür kişiler medeniyetten nasibini almayan insanlar. Edirne gibi medeni bir ilde  bu tür tavırlar doğru değil. Bazıları otellerde  gereksiz yere sorun çıkarıyor, kavga ediyor, karakolluk olanlar var.

Bu arada kurallara riayet eden gurbetçilerimizi tenzih ederim.

Fakat bazı gurbetçilerimizde böyle kendilerini bazı  Avrupa insanları gibi  üstün gören hava var. Bu onlara itibar kazandırmaz.

Minibüs sürücülerinin ifadesine göre  yolcu indirme bindirme yapılacak yerleri en çok işgal edenler  Avrupa plakalı araçlar.

Bakıyoruz gurbetçi vatandaşlarımız  daha Kapıkule gümrük kapısından girer girmez Türkiye  ve Edirne hakkında şikayetlere başlıyorlar.

Beyler beğenmediğiniz  bu ülke bizim ülkemiz,sizin doğduğunuz ülke .

Sizler de buradan   büyüdünüz, atanız dedeniz burada  yaşadı.. Her ne kadar bazılarınızın çocukları Türk Vatandaşı olma yerine  Bu ülke vatandaşı olmuş olsa da  kan bağınız yine burada.

Milli duygularınız vatan sevginiz, bu ülkeye bağlılığınız  yok olmamalı.

Şunu bilin ki Avrupa ülkeleri sizi kara kaşınız gözünüz için sevmiyor.

Orada iş yaptığınız emek harcadığınız  için  sevmiş görünüyor.

Son yıllarda sizler için bazı yasal  kısıtlamaların geldiğinizi unutmayın.

Sonunda  geleceğiniz yerin yine kendi ülkeniz Türkiye olacaktır.

Sizlerden ülkemize karşı sevgi ve  milli değerlerimize kurallarımıza karşı saygı bekliyoruz.

Öyle havaları girip caka satarsanız sonunda bunun zararını sizler çekersiniz.

--------------------

ÖZLÜ SÖZ

 Bir kedi Avrupa’ya veya dünyanın başka yöresine gitmiş olsa da yine “ miyav miyav” der.

SEYLAN ATASÖZÜ

  

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.