MÜZE İÇİNDE TEŞHİR EDİLEMEZ Mİ?

Selimiye Camii'nin müzeye bakan bölümünün geniş alanında mezar taşları bulunuyor. Mezar taşlarının kime ait olduğunun bilinmediğini aktaran vatandaşlar, “Mezar taşlarının müze avlusunda benzer eserler olduğu için orada teşhir edilmesi daha uygun olmaz mı?” ifadelerini kullandılar.

MÜZE İÇİNDE TEŞHİR EDİLEMEZ Mİ?

Selimiye Camii'nin müzeye bakan bölümünün geniş alanında mezar taşları bulunuyor. Mezar taşlarının kime ait olduğunun bilinmediğini aktaran vatandaşlar, “Mezar taşlarının müze avlusunda benzer eserler olduğu için orada teşhir edilmesi daha uygun olmaz mı?” ifadelerini kullandılar.

Emre SEDEF
Emre SEDEF
15 Şubat 2018 Perşembe 10:53
MÜZE İÇİNDE TEŞHİR  EDİLEMEZ Mİ?

    Selimiye Camii'nin müzeye bakan bölümünün geniş alanında mezar taşları bulunuyor. Mezar taşlarının kimlere ait oldukları belli değil.  Alanın girişinde mezar taşlarının durumunu belirten bir kitabe bulunuyor. Bu kitabede mezar taşlarıyla ilgili olarak şöyle deniliyor: “Osmanlı dönemini kapsayan mezar taşları,  mezarda yatan kişiye, genelde ise mensubu olduğu medeniyete ve devrine işaret eder. Basit türde mezardan abidevi ölçüdeki mezarlara kadar genellikle her medeniyetten çeşitli mezar yapıları bulunmaktadır. Ancak bizim medeniyetimizin ortaya koyduğu mezar taşları kısman küçük olmasına rağmen, yine de anıt niteliği taşımaktadır. Osmanlı devrinin mezar taşları bu örneklerden en üst seviyeye ulaşmış çok kıymetli sanat eserleri konumundadır. Buradaki mezar taşlarında Osmanlı dönemindeki mezar taşlarındaki taş işçiliğinin kuvvetli ifade gücü oturmuş, üslubu heykeltıraşla yarışacak düzeydedir. Bu mezar taşlarına bitkisel figürler ve bezemeler ustalıkla uygulanmış kaligrafinin müstakil sanatı hat kusursuz şekilde üçüncü Nerobet boyut kazanmıştır. Mezar taşları ifade çeşitliliğini yanında yoğun bilgiler içermektedir. Taşın tasarımı yazı dili ve ağzı mezarın tarihi yazılmamış olsa dahi hangi devre ve hangi yöreye ait olduğu belli olur. Mezar taşlarının bu karakteristik özelliğinin yanı sıra sembolik bir anlamı da vardır. 
    “MEZAR TAŞLARI ÖLEN KİŞİLERİN ÖZELLİĞİNİ TAŞIR”
    “Mezar taşları dikey kütlesiyle mezarda yatan kişiyi temsil eder. Mezarın başlığı ise ölen kişinin işini, cinsiyetini ve yaşını, sosyal statüsünü ve bu konuda bazı detay bilgileri verir. Osmanlı dönemindeki Mezar taşlarımızda edebiyatımızın birçok türüne ait örnekleri görebilirsiniz. Sadece bu alanda ciltler dolusu çalışmaları ortaya koyabilir.” 
MEZAR TAŞLARI MÜZE İÇİNDE TEŞHİR EDİLEMEZ Mİ?
    Vatandaşlar Selimiye yanında geniş alanı kapsayan, kime ait olduğu bilinmeyen mezar taşlarının müze bahçesinde bulunmasının daha uygun olacağını, bu mezardan farklı amaçlarla yararlanılabileceğini belirterek, “Bu taşların kime ait olduğu belirsiz. Sadece toplanan mezar taşları. Önemli bir konumu bulunmamaktadır. Selimiye Camii gibi UNESCO denetiminde olan bir yerin çevresinin turistlerin ilgisini çekmek için daha farklı amaçlarla kullanılabilir. Mezar taşlarının müze avlusunda benzer eserler olduğu için orada teşhir edilmesi daha uygun olmaz mı?” önerisinde bulundular.

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
Ercan bey 2018-02-15 11:27:12

Kimin olduğu bilinmeyen ve Türkçe açıklaması bulunmayan Müzevi değeri olan! Mezar taşları koskoca bir alanı kaplamış ve birde Kültür Mirası bir yapının koskoca bir alanını kaplıyor, Saray Hamamı gözükmüyor.Müzenin bahçesi var oraya konabilir.

Avatar
Filiz Bolenler 2018-02-15 12:27:59

Kesinlikle katiliyorum baska sehirlerden gelenler gercekten orasinin mezarlik mi oldugunu soruyorlar.Selimiye camisini gordukten sonra Yeni muzeye gitmek icin o mezarlari gecip muzeye gitmek istenmiyor.Ben oraya yakin oturuyorum beni bile urkutuyor ayrica tum sehirden toplanan kime ait oluklari bilinmeyen taslar bence muzenin bahcesine otopark yapilacagina bu taslar bahcede sergilenebilir nacizane fikrim tabi