2014 yılında Edirne’de yapılan yerel seçimlerde partilerin aldıkları oylara dikkat edildiğinde  2019  yılında  yapılması beklenen  seçimin çok   mücadeleli geçeceğini görürüz. Bundan önceki seçime bakıldığında   CHP  %36.9 oranında oy karşılığı 34.619 oy almış.

                AKP ise %29.9 oranında  oya karşılık 28.127  oy elde etmiş.

                Aynı seçimde MHP %18,3 oranında oyun karşılığı 17.199 oy   sağlamış.

Eski CHP’li Belediye Başkanı Hamdi Sedefçinin aday olduğu DSP’nin de %10.2 oyunun karşılığı 9613 oy  aldığını görüyoruz.

Bu tabloya bakıldığında CHP ile AKP arasında %6’lık  bir oy farkı var.

Yapılacak mahalli seçimde  MHP’nin AKP ile ittifak kapılarını açması Genel Başkan  Devlet Bahçelinin  her konuşmasında bunu dile getirmesi ile MHP eğer  Edirne’de  kendi partisi yerine AKP’ye oy verirse   “ki,  eski oylarını alıp almayacağı da şüpheli” o zaman  AKP  kendi oylarını korur  MHP oylarını da yanına çekerse Edirne’de  belediye başkanlığını kazanma şansı da olabilir. Tabii bunlar bugünkü görüntü itibariyle; iki yıl sonra ne olacağı belli değil.

                Bu arada bir de Meral Akşener’in  İYİ parti faktörü var.

                Bu partinin alacağı oylar henüz belli değil. Görünen o ki  Meral Akşener  başarılı olup  MHP’den  ve diğer partilerden oy alırsa  o zaman işler iyice karışır.

                Bundan önceki seçimlerde olduğu gibi  eski belediye Başkanı Hamdi Sedefçi’de  bir partiden  yine şansını denerse   bu kez  hesaplar iyice karışır.

                Onun için 2019 yılında yapılacak mahalli seçimler  çok bilinmeyenli denklem gibi olacak.

                Bu tabloda  CHP  kesin seçimi alırım  mantığı ile yaklaşmamalı. Eğer üzerinden rehaveti atmaz ”nasıl olsa halk bize oy verir” mantığı ile  işi oluruna bırakırsa belediye seçimi kazanması  zora girebilir.  O nedenle Ana Muhalefet Partisi   hesaplarını şimdiden yapması, tüm bu olasılıkları dikkate alması gerekir.

    Mahalli seçimlerde de görevde olanlar yıpranıyor. Bunu gidermek için  CHP’de tüm parti kadrolarının  belediye başkanlığına aday olanın arkasında durmalı . Eğer  CHP’liler  eski alışkanlıklarında  ısrar ederler  yine  guruplar birbiri ile dalaşır birbirinin  kuyularını  kazarlarsa , bu kez umduklarını bulamazlar.

                Bu arada  İYİ Parti’yi de  yabana atmamak gerekir. Bu partinin genel başkanının kadın olması ve diğer partiler gibi yıpranmaması insanların yeni kurulan partiye ilgi duyma alışkanlığını bulunması, şu anda parlamentoda olan partiler arasındaki  bitmez tükenmez ağız dalaşları, halkın bu partiye  yönelmesine neden olabilir.  Bu   diğer partilerin o zamanki  durumuna bağlı.

                Tabii  arada uzun süre var.  Bu zaman zarfında  daha köprünün altından çok sular akar, Bunun sonunda yeni ittifaklar alternatifler gündeme gelebilir.

                BUNLARI BİLİYOR MUSUNUZ,?

                MESİR ŞENLİĞİ 1939’DAN  BERİ YAPILIYOR

                 Türkiye’de Mesir Bayramı’nın ilk kutlanışı 15 Nisan 1539 günüdür.

                Manisa ilinde  hr yıl 15 nisan günü  düzenlenen şenliklerde  kutlanan bu bayramın en önemli özelliği, “ mesir macunu” denilen tatlının Sultan  camisinin minaresinden halka atılmasıdır.

                Bu macun 41  çeşit maddenin karışımından yapılır.

                Merkez Efendi veya  Musa bin Musluhittin bin Kılıç tarafından hasta iyileştirmede  kullanılmıştı.

                İlkin varlıklı kişilerin parayla edindikleri  macun sonraları büyük ilgi görünce, Manisa’da Sultan camisinin minaresinden  15 nisan 1539’da halka dağıtıldı.

                Bütün hastalıkları iyi ettiği inancı halkta yer etmiştir. O günden bu yana her yıl düzenli olarak Mesir Şenliği kutlanır.

                POSTACI MI ZANNETTİN?

Küçük Hans teyzesine gitmişti. Birkaç gün yanında kalacaktı.Kapıyı çaldı. Teyzesi kapıyı açınca hayretle:-     “ Ah Hans sen misin ben postacı sanmıştım” dedi

                Gece küçük Hans yavaşça teyzesinin yatağına girdi. Yalnız uyumaktan korkuyordu.

                Teyzesi uyku arasında.

  • “ Hans sen misin” diye sorunca  hans cevap verdi:

- -“ evet benim teyzeciğim yine postacı mı sandın? der

- ********************************************************************************

- ÖZLÜ SÖZ

- Geçmiş bir dert için  yakınmak, yeni dertler edinmektir.

  • SHOKESPEARE
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.