Coronayı hafife alıp, tehlike geçti anlayışına girenler sonunda başardı. Edirne’de vaka sayılarında beklenmedik artış yaşanıyor.

Haftada 3-4’e düşen vaka sayılarının artmaması için herkes üzerine düşeni yapmalı…

Sokaklarda, Saraçlarda gezenler ne iştir?

Yaş aralıkları kontrolü ne aşamada?

Bu kalabalığı yaratanlar kimdir, necidir?

Güneşli havaya aldananlar mı?

Yoksa; ölümü bile göze alacak kadar zaruri işi olanlar mı?

Yoksa; ‘’Her şey geçti. Bunaldık’’ diyerek, güneşli havaya aldananlar mı?

Yoksa; akılları yerinde olmayanlar mı?

25 MAYIS’TA NE OLACAK?   

11 Mayıs’ta AVM’ler açılmış, kuaför ve berberler faaliyetlerine başlamıştı.

Normalleşme başlatıldı. Ancak, alınan tedbirlerin sürdürülmesi, sosyal mesafe ve meşke başta olmak üzere gerekmedikçe sokağa çıkılmaması da sıkı sıkı tembihlendi.

11 Mayıs’tan 15 gün sonra yani 26 Mayıs’ta vaka sayılarında artış olup-olmayacağına bakılmalı.

İnşallah herkes (İşyeri sahipleri, müşteriler) kurallara uyup, salgının yayılmasına olanak sağlamamış olsunlar.

Sokakta gezenlerin bir kısmının maske kullanmadığını görüyorum.

Uzmanlar karşılaşan 2 kişi arasında birisinin maske takmasının coronalı kişiden virüsün geçmesini yüzde 30 oranında, karşılaşan iki kişinde maskeli olması halinde ise yüzde 80’in üzerinde engellediğini söylüyor.

Yani maskeyi herkes takmalı. Sadece kendisi, ailesi ve yakın çevresi için değil, tüm insanlık için bunu yapması gerekiyor.

10 ilde İl Hıfzıssıhha Kurulları maskesiz sokağa çıkmayı yasakladı. Edirne’de aynı karar alınmalı mı? Ne dersiniz?

ANA KONU CORONAYDI

Edirne Belediyesi Meclis toplantısı yine olağanüstü ve corona tedbirleri uyarınca internet üzerinden yayınla yapıldı.

Meclis üyeleri ve görevlilerden başka kimsenin alınmadığı toplantıda ana konu coronaydı. Alt yapı çalışmaları ise ikinci önemli maddeyi oluşturdu.

Önce alt yapıya değinelim.

 ‘’Başkan Venediği getirdi’’, ‘’Neredeyse kayıkla karşıya geçilecekti’’ bu sözler Recep Gürkan’a ait. Vatandaşın yakınmalarını kürsüden dile getirdi.

Aşırı yağmurda Edirne’de yeni yerleşim alanındaki (Adı üzerinde yeni yerleşim. Planlanırken, yapılırken gerekli hesaplamalar olsaydı su altında kalınmazdı. O dönemde görev yapanların kulakları çınlasın) bazı bölgelerde yaşanan sıkıntıları kendisi dile getirdi.

Gürkan, toplantıda yapılan çalışmaları aktardı. Toz içinde kalan vatandaşlara önümüzdeki hafta asfaltlama çalışmalarına başlanılacağını da müjdeledi.

Vatandaş tozun getirdiği sıkıntıyı çekti. Bazı şeylere kavuşmak için çileye katlanmak gerekiyor. İnşallah yapılan çalışmalar sıkıntıyı ortadan kaldırır. Yaşanan sıkıntılar da unutulup gider. Gürkan da, takdirle karşılanır.

TOPLU TAŞIMAYA DESTEK

Toplu taşımacılık işini Edirne’de sırtlanmış olan ETUS’a seferde olan araçlar için her kilometreye 0,75 kuruş destek verilmesi de toplantıda oy birliğiyle kabul gören maddelerden oldu.

Nasıl mı olacak?

Edirne’de kış aylarında normal günlerde 72 bin, hafta sonu da 40 bin olan yolcu sayısı 4 bine düştü. Yüzde 95 düşüş var. (Bu rakamlar Gürkan’ın ifadesi) Toplu taşımanın aksamaması ve ETUS’cuların zarar etmemesi amacıyla böyle bir karar alındı.

Bu zor günlerde ETUS’un hizmetini sürdürmesi önemli. Bu araçları sadece çarşı-pazara gidenler kullanmıyor. Sağlık kuruluşlarına giden vatandaşlarda, sağlık ve güvenlik çalışanları da kullanıyor.

Yasalara uygun olarak alınan karar yerinde oldu.

Şimdilik 3 ay sürecek bu destekten yararlanacak sadece ETUS değil. (Edirne’de toplu taşımada 234 araç var. 8’i ETUS dışında faaliyet gösteren tek araçlı ulaşım)

Bu arada hatırlatmadan geçmeyelim.

Bazı ukala ETUS sürücüleri yaşlıların kullandıkları ücretsiz seyahat kartları için kırıcı konuşmalarla müşterilerini zaman zaman üzmüşlerdi. ETUS yönetimi bu bilinçsiz kişileri uyarmıştı.

Şimdi ücretsiz seyahat eden kişilerinde vergileriyle Edirne Belediyesi’ne gelen paralardan size destek olunuyor.

Anlatabildim mi, anlayabildiniz mi?

Belediye kiracılarından (92 işyeri) 3 aylık kira ve ecrimisil bedelleri tahsil edilmeyecek. Faaliyette olmayan işyerlerinden ilan, reklam, emlak ve çevre vergileri ile katı atık bedeli alınmaması da kararlaştırıldı.

DEZENFEKTAN VE BANDO MORALİ

Gürkan, evlere dezenfektan, maske ve kolonya dağıtımının yapıldığının altını bir kez daha çizerek, ulaşılamayan ev bırakmamaya özen gösterdiklerini ifade etti.

Belediye olarak coronalı günlerde yapılan olumlu çalışmalar böyle…

Bu arada unutmayalım, 19 Mayıs’ta Edirne Belediye Bandosu kenti araçla dolaşarak vatandaşlara çeşitli marşlar çalacak. Bando 23 Nisan’da bir araçla dolaşmış, çok sayıda vatandaş ne bandoyu görmüş ne de sesini duymuştu.

Gürkan, sadece yeni yerleşimde gezilmesi ve bir araçla bunun yapılması sonucunda böyle olduğunu, 19 Mayıs’ta bandonun iki ayrı araçla tur atacağını belirtti.

Her ne kadar yeni yerleşimde, Gürkan’ın oturduğu sitenin yakında yaşasam da bandoyu görme ya da sesini duyma fırsatı bulamamıştım. Bakalım bu defa kısmet olacak mı?

TÜ ÖNEMLİ İŞLER YAPIYOR

Trakya Üniversitesi (TÜ) coronalı günlerde üzerine düşeni fazlasıyla yapmayı sürdürüyor.

Tıbbi hizmetlerinin yanı sıra bilimsel çalışmalar vatandaşın bilgilendirilmesi de önemli.

Kendisi ile yaptığım görüşmeden anladığım kadarıyla TÜ rektörü Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu, (bazı) basına biraz mesafeli.

İnsanoğlu böyledir sütten ağzı yanarsa yoğurdu üfleyerek yermiş. Kendisine hak veriyorum.

TÜ bu zor dönemde o kadar fazla faaliyet yapıyor ki şaşırırsınız.

Bu konuda hocamız Tabakoğlu ve ekibini kutluyorum.

Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Murat Yurtcan’ın rahmetli okul müdürü babası ve ailesini yakından tanıyorum. Rahmetli babasının düsturu ile yetişmiş, doğru-dürüst, başarılı, adam olarak nitelenecek bir kişiliğe sahip.

Hocamız Tabakoğlu, ekibi ve TÜ’nün  yaptığı çalışmaları ne yazık ki vatandaş tam olarak bilmiyor.

Gazete ve diğer basın yayın organlarına servis ettiğiniz haberler ve bilimsel uyarılar toplumun çok az bölümüne ulaşıyor. Hedef kitle ise maalesef olan bitenden habersiz.

Edirne’de gazete okurluğu çok yetersiz. Bunda bizim de büyük eksiğimiz olduğunu kabul ediyorum. Bir türlü gazete satışlarını ve okur sayısını istediğimiz seviyeye taşıyamadık.

Bu zor günlerde çocukların ve yetişkinlerin evde nasıl zaman geçireceğinden, coronadan uzak durmak için alınması gereken tedbirlere kadar çok geniş bir yelpazede işler ve yayınlar yapılıyor.

Öğrenciler, akademisyenler ve diğer personel hizmetleri, sağlık alanında verilen hizmetlerde tam gaz…

NELER YAPILIYOR, NELER?

TÜ’de öğrenci toplulukları sosyal medyada bu dönemde üzerlerine düşeni çok güzel yapıyor. Trakya Üniversitesi Sağlık Kültür ve Spor Daire Başkanlığı bünyesinde faaliyet gösteren öğrenci toplulukları, canlı yayınlarla binlerce kişiye ulaşıyor.

Bir çok çalışmadan bir kaçını sizle paylaşmak istedim.

-Akılcı İlaç ve Eczacılık Topluluğu, IG TV üzerinden her gün saat 19.00’da canlı yayınlar yaparak “Her Güne Yeni Bir Bilgi” serisi ile “koronavirüs” hakkında doğru bilinen yanlışları gündeme taşıyor.

- Pehlivan Team üyeleri, sosyal medya üzerinde mühendislik dalında önemli bir program olan Solidworks eğitimleri düzenleyerek ilgili öğrencilerin eğitim sürecine katkıda bulunmayı sürdürüyor.

-Yelken ve Kürek Topluluğu, “Evdeki Denizci” serisiyle milli sporcuları takipçileriyle buluşturuyor.

-Trakya Üniversitesi Türk Halk Müziği Topluluğu, sosyal ortamda “Birlikte Türküler Söylüyoruz” ismiyle konser organize etti. Talep eden öğrencilere müzikle ilgili ders veriliyor.

- Farklı 1 Gençlik Topluluğu, kişilerin sanattan ve spordan uzak kalmamaları, boş zamanlarını etkin bir şekilde değerlendirmeleri için paylaşımlarda bulunuyor.

- Trakya Üniversitesi Modern Dans Topluluğu üyeleri, hazırlamış oldukları çeşitli dans ve figürleri takipçileriyle buluşturuyor.

- Trakya Üniversitesi Türk Müziği Topluluğu evde çaldıkları ve kaydettikleri müzikleri, Instagram hesaplarından paylaşarak Trakya Üniversitesi ailesini ve takipçilerini müziksiz bırakmıyor.

- Genç TEMA Topluluğu sosyal medya hesapları üzerinden, doğaseverlerle buluşuyor.

- Türk Kızılay Topluluğu üyesi öğrenciler ise “Dijital Okuryazarlık ve Finansal Okuryazarlık” eğitimleri vererek sürece etkin bir şekilde katkı sunmaya devam ediyor.

Tebrikler TÜ öğrenci toplulukları.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.