Edirne’de kurut yapımı böyle devam ettiği takdirde  kentin hava kirliliği daha da aratacağını bu işin uzmanları söylüyor.

Bilindiği gibi Edirne’nin en önemli  rüzgar koridoru  en çok rüzgarın estiği yön  kuzey bölgesi oluyor.

 Buçuktepe’de  çok katlı apartmanların yapılmasıyla  buradan gelecek ve kentin alçak kesimlerindeki kirli havayı temizleyecek  esinti son buldu.

Kuzeydeki rüzgar koridorunun kentin havasını temizleyen poyrazın yüksek apartmanlar nedeniyle  Edirne’ye yararı olmuyor.

Rakımın yüksek olması  nedeniyle  rüzgar kente  teğet geçiyor.

O nedenle kentin alçak kesimlerinde,  özellikle yeni yerleşim alanlarında  biriken kirli hava ancak güneyden bir rüzgar geldiği zaman temizlenebiliyor. 

Edirne’ye güney  istikametten rüzgar çok az geldiği için kentin üzerinde biriken kirli hava günlerce kalıyor.

ŞEHİR DOĞUDAN GELER RÜZGARLARA DA KAPANIYOR

Kuzeyden gelen hava koridoruna kapanan Edirne’yi bir tehlike daha bekliyor.

1.Murat Devlet Hastaneni ve çevresindeki konutlar nedeniyle  kentin doğu bölgesi de bu yönden gelecek rüzgarlara kapatılıyor.

Edirne en çok kuzey ve doğu bölgesinden rüzgar alıyor. Buradan (Gündoğusu- Poyraz)dan  gelen rüzgarlar Edirne’nin kirli havasını  temizliyor.

Kentin doğu bölgesinin de yüksek apartmanlarla kapanması durumunda  kentin en önemli rüzgar koridoru kapanmış olacak. Bu tür konutlaşmanın batı bölgesine de yaygınlaşması halinde Edirne en kirli kent haline dönüşebilir.

Özellikle kış aylarında hava kirliliği yeni yerleşim bölgelerinde  dayanılmaz boyuta ulaşıyor.

Her ne kadar konutlarda  doğalgaz yapılması önerilse de, son gelen zamlarla insanlar doğalgaz ile ısınmadan uzaklaşacak.

Belki de yeniden kömürlü sobalara dönülecek.

O durumda  Edirne daha kirli bir kent haline gelecek. Yetkililerin hava kirliliğini önlemek için gerekli denetimlerini yapması hava kirliliğini nispeten önleyebilecek. Aksi halde halk yine kirli hava solumaya devam edecek.

ÇAMLIK GECEKONDU BÖLGESİ OLDU      

Edirne’nin Gülbahar Mahallesinin Harbiye Kışlası yanında   yüksekçe bir tepeden oluşan çamlık semti vardı. Burası bundan yarım asır öncesine kadar adeta bir sayfiye yeri gibiydi.

O mahallede oturanlar  buraya gelip piknik yaparlar ve çevreyi seyrederlerdi.

Kırkpınar alanı ve etrafına hakim bir tepede bulunan Çamlık semtinde adını bilmediğimiz mezarlar da bulunuyor.

Daha önceleri  Çamlığın eteklerinde romanların birkaç konutu bulunuyordu.

Onun dışında ev yoktu, çevre çamlarla kaplıydı. Ne olduysa son  yıllarda oldu.

Çamlık kaçak konutlarla doldu. Şimdi oraya girmek mümkün değil.

Son konut affından yararlanmak isteyen bazı açıkgözler  burada boşta olan alanlara da  kaçak konut yapmaya çalışıyorlarmış.

Kırkpınar gibi uluslararası bir etkinliğin yanında böyle çarpık yapılaşmaya , üstelik mezarlık alanının bulunduğu bir yere konut yapılmasına nasıl göz yumuluyor.

Buradaki çirkinliğin görülmemesi mümkün değil . Karşısında belediye  birimleri var.

Bu çirkinliğe neden izin veriliyor.?

Adı üzerinde  burası çamlık olarak biliniyor.Şimdi bu yer gecekondu bölgesi oldu.Herkesin istediği yere ev yapacak diye bir kural olmamalı.

Yetkililerden  bu alanı kontrol etmelerini öneriyorum. Bu konutlar  son çıkarılan yasayla yasal hale gelirse  bir çirkinliğe daha  göz yumulmuş olacak.

Eski güzel çamlık yok olacak. Bu konuda bilgi almak isteyenler çevredeki komşulara sorabilirler.

Onlar bu çarpıklığın tanığı. Şehri güzelleştireyim derken çirkinleştiriyoruz,  çok yazık.

KÖYLÜ NÜFUSU %20’YE İNMİŞ.

Daha önceki yıllarda ülkemizde kırsal kesimdeki nüfusumuz %60’ı aşıyordu. Halkın büyük kesimi köylerde yaşıyordu.

Oralarda tarlalarını ekip biçiyor geçimini sağlıyordu. Daha sonra şehirler cazip hale getirildi, Köylerde yaşam zorlaştı bazıları şehir özlemini vecize sözlere dönüştürerek “ İstanbul’un taşı toprağı altındır” yakıştırmasını  yaptı.

Köyünden kopan  halk şehre göç etti. Bugün bazı illerimizin nüfusundan çok daha fazlası  büyük  kentlerde yaşamını sürdürüyor.

Köyden şehre göçle birlikte köylerde tarlalar bağ ve bahçeler işlenmez hale geldi.

Köyler mezralar boşaldı.  Böylece köylerde tarım üretimi de azaldı.Bugün milyonlarca  dönüm tarla ekilmiyor. Meralarda hayvancılık yok.

Arıcılık,meyvecilik bağ ve bahçeleri ara ki bulasın.

Bazı vatandaşlarımıza şehir yaşamı cazip hale geldi.

Köylerinden tamamen koptular.şehre geldikleri için köylerinin düzenli hale gelmesi ve orada ikamet edenlerin yaşamlarını sürdürmeleri için  destek de gelmeyince yüzlerce köy ve mezra  mera halene geldi.

Terör olayları da bu göçte önemli etkisi oldu, göçü hızlandırdı.

Devletin yeniden köylere dönme projesinin etkili olmadığı görüldü. Buralardan göç edenler büyük kentlerde yuva kurdu   yeni çevre edindi, başka bir yaşam tarzına alıştı.

Onları bundan sonra köylere göndermek mümkün değil.

Köylerine ancak birkaç gün ziyaret için gelirler.

Bakıyoruz Avrupa’da durum bunun tamamen tersi. Çağdaş hizmetlerin köylere kadar gelmesiyle  köylerden kente göç yaşanmamış.

Halk köylerden kalıp şehirliler gibi yaşamlarını sürdürmüş.

Bizde olduğu gibi köyler ihmal edilmemiş. Şimdi bakıyoruz  köylere dönüş özendirilmek isteniyor. Bunun için artık çok geç. 

BUNLARI BİLİYOR MUSUNUZ,?

İLK GİZLİ HABER ALMA SERVİSİ 1903 YILINDA KURULDU

Ülkemizde ilk gizli haber alma örgütü1903  yılında  Eşref Şener Kuşbaşı’nın kurduğu  “ Teşkilat-ı Mahsusa” dır. Eşref Şener 1903 yılında  Miralay Rasim  Beyin desteğiyle  ilk Türk haber alma örgütü olan  Teşkilat-ı Mahsusa’yı kurdu.İlk olarak Kıbrıs’a  oradan da Avrupa’ya geçerek Paris’teki Jön Türklerle  bağlantı sağladı.

Makedonya’ya  gitti. Oradaki üçüncü orduda  hoca olarak görev aldı.Niyazi,  Eyüp Sabri, ve Enver beylerle işbirliği yaparak Meşrutiyetin ilanında  yararlı oldu. Trablusgarp ve Balkan  Savaşları, Edirne’nin kurtuluşu,Batı Trakya’da  ilk Türk Cumhuriyeti’nin kuruluşu ,1. Dünya Savaşı sırasında ve Türkistan’da  Rus çarlarının yıkılmasını sağlayan  ayaklanmayı düzenlemede Teşkilat’ı  Mahsusa’nın  başı olarak  büyük ve önemli işler  yaptı.

GEREKÇEYE BAK

Bir otomobil hırsızı, çaldığı otomobille yakalanmıştı. Komiser sordu:

-“ Bu otomobili neden çaldın?”

Hırsız:

-“ çalmadım komiser bey bu otomobil bir mezarlığın  yolu üzerinde  bomboş duruyordu. Ne bileyim  sahibi ölmüş zannettim”

BUNLARI  BİLİYOR MUSUNUZ,?

MART 1917 YILINDA TAKVİMLERİMİZE GİRDİ

Türkiye’de Mart deyimi ilk kez 1917 yılında takvimlerimize girdi. Rumi takvimde yılın ilk ayıydı. Miladi takvimin 1- Ocak 1926 günü kabulünden sonra mart ayı, yılın üçüncü ayı oldu.

Mart başı 1790 yılında Rumi yılın kabulüyle hem mali yıl, hem de yılbaşı sayıldı.

Mart ayının başında Türkiye’de gün 11 saat 26 dakika; gece 12 saat 34 dakika; mart sonunda da gün 12 saat 47 dakika; gece 11 saat 13 dakikadır. Halk ağzında “kocakarı soğukları” diye anılan soğuklar bu ayda olur.

ÖLÜM SEBEBİ

Endişeli olan hasta doktoruna soruyordu:

 “Doktor iyileşeceğime emin misiniz?

Doktorların bazen yanlış tedavi uyguladıklarını duyuyorum. Mesela zatürree diye yanlış teşhis koyup tedavi ettikleri hasta sonradan tifodan ölmüş.”

Doktor, ”Saçma bir şey bu” diye homurdanır. “Ben adama zatürree tedavisi yaparsam o zatürreeden ölür”

KİBRİTİN SAĞLAMI

Akıl hastasının biri kibrit kutusunu açtı, içinden bir kibrit çekti, çaktı yanmadı. Onu attı. Bir yenisini çıkardı, çaktı o da yanmadı. Onu da attı. Sonunda üçüncü kibriti çaktı ateş aldı.

Akıl hastası, “Güzel bu yanıyor onu saklayayım” dedi

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.