Asgari ücret, yine açlık sınırının altında kaldı

Asgari ücret, yine açlık sınırının altında kaldı

Emre SEDEF
Emre SEDEF
09 Ağustos 2017 Çarşamba 10:04
Asgari ücret, yine  açlık sınırının  altında kaldı

    Konuyla ilgili olarak, dün, CHP (Cumhuriyet Halk Partisi) Edirne Milletvekili Erdin Bircan’ın görüşlerini aldık.
    “EMEĞE DEĞER VERMEYEN BİR AKP HÜKÜMETİ BULUNUYOR”
    Açıklamasına, “Açlık-yoksulluk sınırı ve işsizlik oranı hakkında daha önce soru önergeleri vermiştim.” diyerek, başlayan Bircan, şunları söyledi: “Eski Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Mehmet Müezzinoğlu işsizlik oranını açıklarken, açlık sınırıyla ilgili de kendisine sorularım olmuştu ancak, bunları geçiştirmişti. Açlık sınırının altında kalan bir asgari ücret, Türkiye’de gurur verir mi? Elbette ki, hayır. Şuanda, Türkiye’de emeğin hiçbir değeri kalmamış. Emeğe değer vermeyen bir AKP hükümeti bulunmaktadır. Bugün asgari ücretin açlık sınırının altında kaldığını ne yazık ki, görmezden geliyorlar. AKP hükümetin artık, sonu gelmiştir.”
    “ÜLKEMİZDE EN AZ 500 EURO OLMALI”
    Erdin Bircan, sözlerine şöyle devam etti: “Türkiye’deki ve Avrupa’daki asgari ücret oranlarını ele aldığımızda, ülkemizde en az 500 Euro olması gerektiğini düşünüyorum. Sınır komşumuz olan Yunanistan’da, asgari ücret 500’den 800 Euro’ya çıktığını görüyoruz. Türkiye ekonomisi büyüyen ülkeler arasında olduğu dile getiriliyor ancak, asgari ücretlinin ekonomisinde hiçbir ilerleme ve büyüme yok. Ayrıca, Yunanistan’da lüks bitti ve bütün bakan araçları kaldırıldı. Ama bizim ülkemizde, bir bakanın arkasında, 60 tane korumayla geziyor. Böyle bir saltanat ve diktatörlük, ülkemizde ilk defa yaşanıyor. Hükümetlerde bugüne kadar fazla harcamalar yapılmamıştı. Bu hükümet, 15 yıldır ülkenin üzerinde ilbet kabustur.”
    “ASGARİ ÜCRETLİNİN BİN 404 TL’YLE GEÇİNMESİ MÜMKÜN DEĞİL”
    “Asgari ücretli açlık sınırının altında yaşıyor. Peki, geçinmeleri mümkün müdür?” şeklindeki soruya cevap veren Bircan, şunları söyledi: “Asgari ücretlinin bin 404 TL’yle geçinmesi mümkün değildir. Ayrıca, asgari ücretlinin dahi altında çalışan insanlarda var ve zor şartlarda yaşamlarını sürdürüyor. Türkiye’de, asgari ücretli yaşam mücadelesi verirken; bunlar saltanat sürüyorlar. Halkımızda bu saltanatı görsün ve ‘dur!’ desin.”
    “VATANDAŞ HAYATINI KAYBETTİKTEN SONRA EMAR İÇİN RANDEVU SIRASI GELİYOR”
    Açıklamasına, “Hükümet, asgari ücretliyi, işçiyi, emekliyi, çiftçiyi yok sayıp, kendi iktidarlarını devam ettirmeye çalışıyorlar.” diyerek, devam eden Bircan, şunları söyledi: “Hükümet yetkilileri, bu kesimi yok sayarken; hastane ve yol yaptıklarını dile getiriyorlar. Hastaneler ofislerden farkı yok. Örnek vermek gerekirse; meclis üyelerimizden Erdal Akgün babası 1,5 yıl önce hayatını kaybetti. Geçen haftada, babasına emar için randevu veriliyor. Babası öldükten sonra, kendisine sıra veriliyor. Dolayısıyla, sağlık ve diğer işlerde, sadece göz boyamayla ilgili bir çalışma yapılıyor. Sağlık sisteminin geldiği noktayı da, hep birlikte görmekteyiz.”
    “SOSYAL YARDIMLAR OLMALIDIR ANCAK,…”
    Erdin Bircan, sözlerini şöyle tamamladı: “Bu ülkede sosyal politikalar ve sosyal yardımlar olmalıdır ancak, ihtiyacı olanlara yapılmalıdır. Sadece, AKP’ye oy verenlere değil. AKP’ye oy verenlere sosyal yardımlar yapılacak ama gerçek ihtiyacı olanlara yapılmıyor. Böyle bir durum kabul edilemez.”

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.