DURMAZ, “YAĞIŞLAR YETERLİ”

MHP İl Genel Meclis Üyesi Ahmet Durmaz, Bu yıl düşen yağışların ürünler için yeterli olduğunu üreticilerin gübreleme ve ilaçlamaya dikkat etmesi gerektiğini belirtti.

DURMAZ, “YAĞIŞLAR YETERLİ”

MHP İl Genel Meclis Üyesi Ahmet Durmaz, Bu yıl düşen yağışların ürünler için yeterli olduğunu üreticilerin gübreleme ve ilaçlamaya dikkat etmesi gerektiğini belirtti.

Emre SEDEF
Emre SEDEF
08 Şubat 2018 Perşembe 10:31
DURMAZ, “YAĞIŞLAR YETERLİ”

    MHP Edirne İl Genel Meclis Üyesi Ahmet Durmaz, tarım kesiminin zamanında yağan yağışlar nedeniyle bir sıkıntı yaşamadığını belirterek; “Bu yıl kar yağmamasına karşın yağmurlar yeterli oldu diyebilirim. Kışlık ürünlerin ekim sezonunda yağan yağmurlar çiftçilerin yüzünü güldürdü. Bir yılda yağacak yağmur dört beş ay içinde düştü. Burada bir eksiğimiz var kar yağmaması. Kar yağmadı diye ortada kuraklık söz konusu değil. Geçen yıl olduğu gibi bir tehlike yok. Sonbaharda yeterli yağışların olması nedeniyle ekilen tohumların hemen hemen tamamı hatasız olarak çıktı. Ürünlerin gelişmeleri normal. Bir ara havaların soğuk olmaması nedeniyle bazı yerlerde buğdaylar hızlı gelişme yaptı. Son günlerdeki soğuk nedeniyle büyüme yavaşladı. Buğdayların soğuğa da ihtiyacı vardır. Genetik olarak buğdayların soğuk havayı da görmesi gerekir. Buğday erken dönemde sapa kalktığı zamanda iyi geliştiğinde şubat sonu veya mart ayında meydana gelecek dondan zarar görmemesi için buğdayın birden bire gelişmemesi istenen bir durumdur o da oldu. Şu anda yağışlar yeterli hatta haddinden fazla.” dedi.
    “YAĞIŞLAR GÜBRELERİN YIKANMASINA NEDEN OLDU”
     Yağışların yüksek olmasının ilk zamanda tarlaya atılan gübrelerin yıkanmasına dahi sebep olduğunu belirten Durmaz, “Şu anda ürünleri üst gübrelerin atım zamanı geçen yıllara göre biraz erken davranmış olunacak ama çiftçilerimizin bir kısmı gübrelerini attı bir kısmı da yağışlardan sonra tarla tava geldiğinde gübre atmasında sakınca yok. Gübre atma zamanı geldi. Yağışları biraz fazla olması atılan gübrelerin bir kısmının yıkanmış olmasına neden olabilir. Gübrenin atılmasının tam zamanı. Bir diğer husus bu günlerde havaların mevsim normallerinin üzerinde sıcak olması 12-13 derece sıcaklık olması tarlalarda yabancı otların çıkmasına da vesile oldu. Havalar bu şekilde devam ederse bir süre sonra tüm otlar çıkmış olabilir.    Şubat sonlarına doğru tarlalara yabancı ot ilaçlarının da atılması gerekir. Çiftçilere önerimiz tarlalarını sık sık Vegabet dolaşsınlar. Daha önceki yıllara göre kök boğaz hastalıklarına karşı buğday iyi gelişmesi nedeniyle bu hastalık meydana gelebilir. Kök boğaz ilaçlarının da ot ilaçlarıyla birlikte atılabilir.  Kök boğaz hastalıklarında ikinci bir ilaçlama gündeme gelebilir bu bitkilerin daha sağlıklı olmasını sağlar. Bundan sonra da pas ilaçlarının atılması tavsiye edilir.” dedi.

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.