SİVRİ BİBER, AĞIZ DEĞİL EL YAKIYOR!

Pazarı tezgahlarında sivri biber ağız değil, el yakıyor. Pazar esnaflarından Bahattin Mandacı, biber fiyatlarındaki bu yükselişin, ciğercilerin toptan biber almasından kaynaklandığını ifade etti.

SİVRİ BİBER, AĞIZ DEĞİL EL YAKIYOR!

Pazarı tezgahlarında sivri biber ağız değil, el yakıyor. Pazar esnaflarından Bahattin Mandacı, biber fiyatlarındaki bu yükselişin, ciğercilerin toptan biber almasından kaynaklandığını ifade etti.

Emre SEDEF
Emre SEDEF
25 Eylül 2017 Pazartesi 10:54
SİVRİ BİBER, AĞIZ DEĞİL EL YAKIYOR!

    Pazarda biberin kilosu 5-10 lira arasında değişiyor. 49 yıldır pazarcılık yapan esnaf Bahattin Mandacı sivri biber fiyatındaki artışın, ciğercilerin toptan biber almasından kaynaklandığını söylerken pazarda sivri biber satan çok az esnaf olduğunu dile getirdi. 
    “CİĞERCİLERİN TOPTAN BİBER ALMASI, FİYATLARI ARTTIRDI”
    49 yıldır pazarcılık yapan esnaf Bahattin Mandacı, sivri biber fiyatlarının ciğercilerin toplu biber almasından dolayı çok arttığını belirterek, “Havalar serinledikçe, çiğ düşmeye başladıkça domates kızarmıyor. Kızarmayınca zaten üretimi azalmış oluyor, üretimi azalınca fiyatlar yukarıya çıkıyor. Taban değil, tavan olur. Ben bunu 1 ay önce üstüne basa basa söylemiştim. Meyve fiyatlarında hiçbir değişiklik yok. Sebze fiyatları bugünlerde yükselebilir. Fasulye, patlıcan gibi ürünler. Zaten sivri biber uçtu gitti. Bugün 5-8-10 liraya satılıyor. Biz bunu 1 liraya satılıyorduk 1 ay önce. Sivri biber fiyatlarının artmasının en büyük etkeni, ciğercilerin biberi toptan alması. Biz 2-3 liraya üreticiden isterken Bets10 biberi, ciğerciler 1 lira farkla bana topla diyor. Çünkü yetiştiremiyorlar. Bir ciğerci bugün gittiğinde 10 ton, 20 ton biber alıyor. Bizim aldığımız ufak miktarlarla üretici de uğraşmıyor haliyle. Şuan pazarı gezdiğinizde sivri biber satan esnaf sayısı çok az. Birkaç kişi satıyor.” dedi.
    “PAZARCI 25-30 KURUŞ KÂR EDİYOR”
    Mandacı, tüketiciye ucuza ürün satmak için uğraştıklarını dile getirerek, “Çarliston biber fiyatı aynı seyrediyor. Patlıcanda şuanda herhangi bir artış yok. Salatalıkta yok, 1-2 lira arasında satıyoruz. O da azalmaya başladığında fiyatı artacaktır. Müşterilere nasıl ucuza getirelim diye ne yapacağımızı şaşırıyoruz. Kendimiz giderek üreticiyle diyaloğa giriyoruz, aracı sokmuyoruz. Şuan benim sattığım Şarköy üzümü, Şarköy'de 5 liraya satılıyor. Ben burada Edirne'de olduğum halde 3 liraya satıyorum. 20 kuruş-25 kuruş kar yaparak satıyorum. Adam orada bahçesinden bahçesinden bana veriyor. Yola koyuyor, yolda 5 liraya satıyor. Bizim halkımız bu ürünlerin kolay geldiğini zannediyor. Yüksek fiyatla sattığımızı düşünüyor, inanın ki şuan pazarcı 25-30 kuruş arası kar ediyor. 50 kuruş kar etmek mümkün değil.” ifadelerini kullandı. 

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.