Şu anda ülkemiz adı konmasa da adeta  savaş halinde. Dünyada  savaş çoğu kez o ülkeye   yakım, acı ekonomiye büyük darbe  demektir.Kamuoyu  olanları konusunda yeterince bilgilendirilmiyor.Sadece basın yayın organlarından  olanları öğrenebiliyoruz. Ordumuz Suriye’de  ülkemiz yararına  hak arama peşinde. Oradaki askerlerimizi korumayı, gelecek tehlikeyi engellemeyi  amaçlıyor.  Şimdilik bize duyurulan özetle  bu . İletişim çağındayız. Olanlar anında tüm dünyaya yayılıyor. Yabancı basın organlarına baktığımızda bu savaşın farklı bir boyutu  olduğu anlatılıyor.

Bazıları ülkemizi işgalci gibi göstermeye çalışıyor. Türkiye’nin kendinden başka dostu olmadığına inanmalıyız.

Daha önceleri bizi yok sayanlar dostluklarını esirgeyenler  böyle durumlarda “ Arkanızdayız” diyorlar. Bunlara inanmamak gerekir.

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

ORADA EVLATLARI OLAN AİLELERİ DÜŞÜNELİM

Suriye bataklığında  ülkemizin hakkını savunan binlerce Mehmetçiğimiz var.Onların  aileleri yerine kendimizi koyalım. Böyle günlerde gözümüze uyku girer mi?

Şehit olan askerlerimiz genellikle yoksul ailelerin çocukları.

Ekonomik durumu iyi olan bastırıyor parayı askerlikten kurtuluyor.

Ülke savunması her zaman vatanı için canının feda etmeye hazır olan  bu görevi layığı ile  yapan  askerlerimize düşüyor.

Onların ne zorluklar içinde olduklarını biz  böyle rahat  ortamda olan insanlar olarak  göremeyiz. Bu konuda  bol keseden atmak  nutuk çekmek  kolay. Tehlikenin nereden geleceği belirsiz bir ortamda askerlerimizin  morali ne durumdadır.

Karşımızda bir düşman yok, birkaç  düşmanımız, dost mu düşman mı belirsiz bir kitle var .Bu koşullarda mücadelenin ne kadar zor olduğunu gösteren  dünya tarihinde çeşitli örnekler var.Ortak dileğimiz o ki,  en kısa sürede  bu sorun dostluk içinde ülke çıkarları zedelenmeden  çözüme kavuşur.

Ülkemiz komşu ülkelerle eskiden olduğu gibi dostça  ilişkilerini sürdürür.Bu ülkede Türkiye’de akrabası olan binlerce insan var.

Bu durum sorunu daha da  zor duruma getiriyor.

Uzun yılları savaş meydanında geçmiş Ata’mız” Yurtta Sulh, Cihanda Sulh” sözünü boşuna söylememiş. Sınırları Emperyalist ülkelerin iradesiyle çizilen bu ülkelerin yüposono  en iyi  Kurtuluş Savaşı önderlerimiz biliyordu.

 “Yemen Türküsü”  ve benzerlerinin sözleri bunun kanıtıdır. O çöllerde  bugün mezarı dahi kalmayan atalarımız var. Şehit olan Mehmetçiklerimize  Allah’tan rahmet geride kalan acılı ailelere sabırlar dilerim. Tek dileğimiz  bu sorunun  ülkemize zarar vermeden çözüme kavuşması , şehit haberlerinin son bulması.

---------------------------

ÖĞRETMENEVİ NE OLACAK?

Edirne’de daha önceki yıllarda  modern bir Öğretmenevi vardı.Öğretmenlerimiz orada bir araya gelir, sorunlarını tartışır sohbet ederler  orası  adeta öğretmenlerin ikinci adresi gibiydi.  Eğitimciler başka illerden gelen misafirlerini orada ağırlarlardı.

Gelen misafirler için yatacak pansiyon türü yeri vardı. Aynı binada  toplantıların yapılacağı  salonu, yemekhanesi sosyal tesisleriyle  modern  bir Öğretmenevi olan bu tesis  Aydın Üniversitesi tarafından verilen yıkım raporu ile yerle bir edildi.

Aradan  uzun   sene geçti. Yerine yenisinin yapılacağı söylendi , bu sözde kaldı. Öğretmenevi yeri  şimdi araç parkı olarak kullanılıyor. Sosyal tesislerinin bulunduğu yer bir zamanlar akşamcıların yeriydi. Burada ne yapılacağı belli değil.

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

İLÇELERDE VAR EDİRNE’DE YOK

Edirne’de öğretmenevi olmamasına karşın Uzunköprü ve Keşan’da  böyle tesisler   var.Öğretmenler buradan yararlanıyorlar.En çok öğretmenin bulunduğu Edirneli öğretmenler bu hizmetten mahrum. Bir ara Buçuktepe semtinde bir yerin  öğretmenevi için verileceği söylendi  o da gerçekleşmedi.

Öğretmenevi yapımında  bugün rahmete kalmış öğretmenlerimizin maddi ve manevi çabaları oldu.

Günümüz eğitimcileri ve onların temsilcileri,yıkılan öğretmenevinin yerine yenisinin yapılması için gerekli çabayı gösterdiklerini söyleyemeyiz.

Kendi isimlerini taşıyan bir tesis için öğretmenlerimizin  elbirliği ile çaba harcamaları gerekir.

İlçelerde bulunan öğretmenevinin ilde bulunmaması  eğitimcilerimizi huzursuz etmiyor mu?

Bu ilgisizlik devam ederse öğretmenlerimiz evlerinin yapılmasını  daha çok bekler. Bu konudan sorumlu olan ve eğitim temsilcilerine  hatırlatmak istedim.

--------------------------------

BUNLARI BİLİYOR MUSUNUZ?

Kırlangıçlar seslerin böceklerden yankılanması sonucunda  avlarını kısa sürede  bulurlar.

Kırlangıçlar avlanmak amacıyla sürekli ses çıkarırlar.

Kırlangıçlar sürekli uçar.Uçuşları sırasında gökyüzünde  gezen böcekleri avlayarak beslenirler.

 Evlerde kırlangıçları yuva yapması  yararlıdır. Çünkü kırlangıç yuvası olan yerde haşere, böcek ve benzerleri  bulunmaz. 

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------   

AVRUPA GEZİSİNE ÇIKAN İLK PADİŞAH ABDÜLAZİZ HAN’DI

Tarihimizde Avrupa gezisine çıkan ilk Padişah Abdülaziz Han oldu. 21 Haziran 1867 günü Fransa İmparatoru 3. Napolyon’un çağırısı üzerine deniz yoluyla Avrupa’ya gitti.

Fransa’nın Tulon kıyı kentine çıkarak Paris’e geldi. Burada uzun süre kaldı. Uluslararası Paris sergisini gezdi. İki ülkeyi ilgilendiren konularda görüşmeler yaptı.

 İngiltere Kraliçesi Viktorya’nın konuğu olarak Londra’ya da gitti.

 Viyana, Budapeşte ve Rusçuk’a uğradı. 7 ağustos 1867’de ülkesine döndü. Abdülaziz'in Türk hükümdarı kişiliğiyle yurt dışına ilk kez çıkışı Türk dış ilişkileri açısından önemli bir olaydı.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.