A.B. İLE YENİ DÖNEMİN TEMELLERİ, T.Ü. EV SAHİPLİĞİNDE ATILDI

Dışişleri Bakanlığı Avrupa Birliği Başkanlığı tarafından gerçekleştirilen Sınır Ötesi İşbirliği Programları 2021-2027 Yeni Dönem Tanıtım Toplantıları, Balkan Kongre Merkezi’nde gerçekleştirildi.

A.B. İLE YENİ DÖNEMİN TEMELLERİ, T.Ü. EV SAHİPLİĞİNDE ATILDI

Dışişleri Bakanlığı Avrupa Birliği Başkanlığı tarafından gerçekleştirilen Sınır Ötesi İşbirliği Programları 2021-2027 Yeni Dönem Tanıtım Toplantıları, Balkan Kongre Merkezi’nde gerçekleştirildi.

Emre SEDEF
Emre SEDEF
02 Temmuz 2022 Cumartesi 06:00
A.B. İLE YENİ DÖNEMİN TEMELLERİ, T.Ü. EV SAHİPLİĞİNDE ATILDI

Trakya Üniversitesinin ev sahipliğinde Dışişleri Bakanlığı Avrupa Birliği Başkanlığı’nın düzenlediği Sınır Ötesi İşbirliği Programları 2021-2027 Yeni Dönem Tanıtım Toplantıları yapıldı. Toplantının açılış oturumuna Trakya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu, Edirne Vali Yardımcısı Yusuf Güler, Kırklareli Vali Yardımcısı Mehmet Faruk Saygın, AB Türkiye Delegasyonu Ekonomik ve Sosyal Kalkınma Birimi Başkanı Laurent Guirkinger, Avrupa Birliği Başkanlığı Mali İşbirliği ve Proje Uygulama Genel Müdürü Bülent Özcan, Trakya Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Murat Türkyılmaz, Bulgaristan Başkonsolosu Borislav Dimitrov ile il müdürleri ve sivil toplum kuruluşları temsilcileri katıldı.

AB Türkiye Delegasyonu Ekonomik ve Sosyal Kalkınma Birimi Başkanı Laurent Guirkinger, Edirne’nin şehir tarihine bakıldığında köklü bir geçmişinin olduğunu ve şehrin interaktif kültürel değişimi, jeopolitik, jeostratejik ve tarihi açıdan adeta bir kavşak görevi gördüğünü, bunun da sınır ötesi iş birlikleri açısından ayrı bir öneme sahip olduğunu vurguladı.

Toplantıya çevrim içi olarak katılan Bulgaristan Bölgesel Kalkınma ve Bayındırlık Bakanlığı Genel Müdürü Desislava Georgieva, yeni dönemde birlikte gerçekleştirilecek yeni projeler için heyecanlı olduklarını ifade etti.

Sınır ötesi işbirliği programları konusunda Edirne’nin oldukça deneyimli bir şehir olduğunu vurgulayan Avrupa Birliği Başkanlığı Mali İş Birliği Proje Uygulama Genel Müdürü Bülent Özcan, yeni dönem program tanıtımlarına başlamak için Edirne’yi bu sebeple tercih ettiklerini belirtti. Bülent Özcan, “Sınır ötesi iş birliği programlarının ilk deneyimlendiği bölge Trakya oldu. 2004 yılında başlayan bu serüven ile Edirne ve Kırklareli, Bulgaristan'dan 3 kent ile sınır ötesi iş birliği programlarını uygulamaya başladı. Edirne'de sınır ötesi iş birliği programlarından yaklaşık 140 proje ve 30 milyon Euro, Kırklareli'nde ise 150'ye yakın projeyle 30 milyon Euro’nun üzerinde bir kaynak uygulandı." dedi.

İş birlikleri ve projelerle en önemli kazanımın aslında sınırlar arası diyalog olduğunu belirten Bülent Özcan “Yeni dönemde bir farklılık daha var. Türkiye yeni bir sınır ötesi iş birliği programına daha katılmak istiyor. Akdeniz Havzası'ndaki sınır ötesi iş birliğinin parçası olmak istiyor. Tüm arkadaşlarımızla birlikte bunun müzakerelerini sürdürüyoruz. Bir aksilik olmazsa bu programın bir parçası olacağız. Bu program Türkiye'ye, İspanya'dan Lübnan'a, Fas'a kadar tüm Akdeniz coğrafyası ülkeleriyle iş birliği yapma imkânı sağlayacak. Edirne ve Kırklareli de bu programın bir parçası olacak.” şeklinde konuşarak yeni dönemdeki fırsatlardan bahsetti.

Edirne Vali Yardımcısı Yusuf Güler ise tarih boyunca medeniyetlerin kesişme noktası olan kadim şehir Edirne’nin sınır ötesi iş birliği programlarında güzel projelere imza attığını, yeni dönemin yeni iş birlikleri getirmesini ve hayırlı olmasını diledi.

Açılış konuşmalarının ardından hatıra fotoğrafı çekimi ile program oturumlarına geçildi.

Toplantılara ev sahipliği yapmanın Trakya Üniversitesi için büyük bir önem arz ettiğini söyleyen Rektör Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu “Trakya Üniversitesi, Balkanlar konusundaki networku ve alanında uzman çalışanları ile yeni dönemde de imza attığı projelerine yenilerini ekleyecektir. Geçtiğimiz dönemde, başta Rektör Yardımcım Murat Türkyılmaz Hocamın hayata geçirdiği ve benzerleri içerisinde en büyük bütçeli projemizin yanı sıra hocalarımızın imza attığı sınır ötesi iş birliklerimize devam edeceğiz. Trakya Üniversitesi, artık projeler konusunda bölgenin aranan bir partneri olmuş durumdadır. Balkan Üniversiteler Birliğine üye 84 üniversitenin yanı sıra ikili iş birliği anlaşmamız olan yüzlerce üniversite ile sınır ötesi iş birliklerine imza atmaya hazırız.” şeklinde konuştu.

Üç gün süren programda katılımcılara yeni dönem programları hakkında bilgi verilerek örnek projeler sunuldu ve deneyimler paylaşıldı.

Haber Merkezi

Son Güncelleme: 01.07.2022 17:57
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.