AK PARTİLİ MECLİS ÜYESİ BELEDİYE EMEKÇİLERİNE ÖYLE BİR LAF ETTİ Kİ...

Edirne Belediyesi Meclis Salonu’nda gerçekleştirilen ve Edirne Belediyesi Personel A.Ş.’nin borçlarının yapılandırılmasına yönelik gündem maddesinin görüşüldüğü olağanüstü meclis toplantısına AK Parti’li Meclis  Üyesi Ayhan Dinç’in tasarruf maksadıyla işçi çıkarılması yönündeki konuşması damgasını vurdu. Dinç’in belediye işçilerini kast ederek yaptığı konuşmada emekçilerden “Fazlalık ve boş yere yer işgal edenler “diye bahsetmesi meclisi izleyenler arasında soğuk duş etkisi yarattı. AK Partili meclis üyesi Ayhan Dinç’in konuşması üzerine Belediye Başkanı Recep Gürkan ise, “AK Partili Belediyeler borç ödeme konusunda nasıl davranıyorlarsa bizde onları rol model alıp, o yönde ilerliyoruz” dedi.

AK PARTİLİ MECLİS ÜYESİ BELEDİYE EMEKÇİLERİNE ÖYLE BİR LAF ETTİ Kİ...

Edirne Belediyesi Meclis Salonu’nda gerçekleştirilen ve Edirne Belediyesi Personel A.Ş.’nin borçlarının yapılandırılmasına yönelik gündem maddesinin görüşüldüğü olağanüstü meclis toplantısına AK Parti’li Meclis  Üyesi Ayhan Dinç’in tasarruf maksadıyla işçi çıkarılması yönündeki konuşması damgasını vurdu. Dinç’in belediye işçilerini kast ederek yaptığı konuşmada emekçilerden “Fazlalık ve boş yere yer işgal edenler “diye bahsetmesi meclisi izleyenler arasında soğuk duş etkisi yarattı. AK Partili meclis üyesi Ayhan Dinç’in konuşması üzerine Belediye Başkanı Recep Gürkan ise, “AK Partili Belediyeler borç ödeme konusunda nasıl davranıyorlarsa bizde onları rol model alıp, o yönde ilerliyoruz” dedi.

Emre SEDEF
Emre SEDEF
21 Eylül 2019 Cumartesi 09:36
AK PARTİLİ MECLİS ÜYESİ BELEDİYE EMEKÇİLERİNE ÖYLE BİR LAF ETTİ Kİ...

“FAZLALIKLAR, FAZLADAN YERİNİ İŞGAL EDENLER”

Edirne Belediye Meclisi  Recep Gürkan başkanlığında saat 14.00’de olağanüstü toplandı. Toplantıda  gündem gereği iki madde ve  gündem dışı verilen soru önergeleri görüşüldü.

AK PARTİLİ ÜYEDEN “İŞÇİ ÇIKARALIM İMASI”

AK Partili Belediye Meclis Üyesi Ayhan Dinç’in belediye borçları ve tasarrufa gidilmesi yönündeki konuşmasında, “Başkanım Edirne Belediyesi Personel A.Ş. personel anlamında küçülmeye giderse,  olursa Sayın Başkan, fazlıklar varsa ya da,  fazladan yerlerini işgal edenler anlamında olan varsa” şeklindeki sözleriyle, tasarruf etmek için işçi çıkarılması düşüncesi, meclis toplantısını izleyenler arasında soğul duş etkisi yarattı.

“İYİ PARTİLİ ADAYLAR ARASINDA ANLAŞMAZLIK”

Belediye Meclis Toplantısında bir başka dikkat çeken detay ise, Edirne Belediyesi Personel A.Ş.’nin borçlarının yapılandırılması konusundaki oylamada İYİ Partili meclis üyeleri arasındaki fikir ayrılığı oldu. Belediye Personel A.Ş.’nin borçlarının yapılandırılmasının oylandığı maddeye İYİ Partili Üyeler Necametin Attay, Ergün Dönmez ve Mevlüde Baş ret oyu kullanırken, İYİ Partili diğer isim Duygu Şener’in kabul oyu kullanması ‘İYİ partili üyelerin aralarında fikir ayrılıkları mı var ?’ sorularını akıllara getirdi.

“EDİRNE BELEDİYE MECLİSİ OLAĞANÜSTÜ TOPLANDI”

Görüşülen ilk maddesinde  stratejik plan görüşüldü. Yasa gereği seçimler sonrası ilk altı ay içinde stratejik plan hazırlanarak onaylanması gerekiyor.

Konu hakkında bilgi veren Gürkan "Plan hem yasanın öngördüğü gibi demokratik paylaşım gereği  yaklaşık 60 sivil toplumunun katılımı ile hazırlandı.Bu nedenle gecikerek hazırlardı. Onun için olağanüstü  meclis toplantısı yaptık. Geçen dönem bu planı eylül meclisinde onaylamıştık. Yine bu mecliste 596 sayılı kararname ile kurulan belediye personel anonim şirketinin  SGK borçlarının yapılandırılması. Bu konuda kredi almıştık SGK’dan taksitlendirme talebinde bulunduk. Onların da işçi ve hükümet temsilcilerinden oluşan bir sosyal güvenlik kurumu var.Her hafta perşembe günü toplanıyorlar.Teminat talebi oldu . O teminatları öngörülme ile kendilerine sunduk bu konuda meclis kararı istendi. Gündemde o maddelerimiz var.” dedi

“GEÇMİŞ DÖNEM  STRETEJİK PLAN KONUSUNDA BİLGİ VERDİ”

Gündemin 1. Maddesinde yen alan Stratejik planın 2015-2019 dönemi hakkında bilgi veren Gürkan, "Edirne belediyesi bu dönem stratejik planı  dört temel  çerçevesinde stratejik amaçlarını belirledi. Bunun dikkate  alarak 14 amaç 52 hedef oluşturulmuştur. Bu hedeflerin gerçekleşme durumu yıllık periyotlar halinde izlendi.Çevre ile ilgili projelerimiz büyük ölçüde tamamlandı. İçme suyu projemiz tamlanarak faaliyete geçmiştir.Bu proje ile Edirne’nin 50 yıllık içme suyu hedeflenmiştir. Atık sular için de yeni bir tesis inşa edildi.katı atık depolama tesisimiz oluşturuldu. Çöp toklarından elektrik üretilmeye başlandı. Saatte 1600 KV çıvarında elektrik üretiliyor. Bu bir süre sonra üç bin kilovata ulaşacak. Bu elektrik Enerji Bakanlığınca yapılan protokol gereği  13.3 dolara  devletimize satılıyor biz bundan yüzde 10 pay alıyoruz.Ülkede  dökülen bertaraf bertaraf ücreti almayan tek belediyeyiz. Bu proje katılımca belediye anlayışı ile gerçekleşti. Muhtarların ve sivil toplum kuruluşlarının görüşlerinin alındığı toplantılar yapıldı.Bu arada kadın katılımlarının artması sağlanmıştır. Bu arada kadın emek pazarımız gerçekleşti. Bu süre zarfında Kadın ve Aile Hizmetleri Müdürlüğümüz kuruldu. Yine aynı dönemde engelsiz yaşam merkezi kuruldu.” Dedi.

“FAALİYETLER BÜYÜK ORANDA GERÇEKLEŞTİ”

Edirne belediyesinin kurumsal dönüşüm faaliyet alanı  dört temel faaliyet içinde  en başarılı bulunduğu alan olduğunu belirten Gürkan,  “Belediye hizmetini kurumsal olarak hizmete dönüştürmek amacıyla  E- belediyecilik faaliyetlerine otomasyon sisteminden yürütülmektedir. Belediye mobil uygulama sistemini de vatandaşların hizmetine sundu. Hizmet kalitesini artırmak için personel çeşitli eğitimlerden geçmektedir. Bu alanda gerçekleşme oranı Çevre ve ekolojik dengede yüzde  63.9, Kültürel Sosyal İşlerde yüzde 61.7, kentsel tasarımda yüzde 59.4, kurumsal dönüşümde ise  yüzde 81 oranında faaliyetler gerçekleştirildi.  hazırlanmakta olan plan yeni planın 2015- 2019 planında farklı olduğunu söyleyebiliriz.” Dedi

Belediye Başkanı Gürkan daha sonra 2010- 2023 eylem stratejisi  konusunda bilgi verdi. Soka sağlıklaştırma programını değerlendirdi. Restore edilen ahşap evlerin restore edilmesinin zor olduğunu belirtti. Stratejik plan ilk maddesi daha sonra oylanarak kabul edildi.

“SUDAKİ RENK KOYULAŞMASI GİDERİLDİ”

Bu arada Edirne içme suları konusunda yöneltilen soruyu yanıtlayan Gürkan  Paşaçayırı içme suyu kuyularının maliyetinin yüksek olması nedeniyle yeni su arayışına girdiklerini belirten Gürkan, “ Elektrik maliyeti çok yüksekti. Yeni kaynak için DSİ ile görüşmeler yaptık. Bu kuruma 2040 yılına kadar içme suyu ihtiyacımızı belirttik. DSİ bize Kırklareli Kayalıköy barajını  gösterdiler. Bunun için isale hattı ve arıtma tesisi yapılması gerekiyordu. Bunun için madde kaynak gerekiyordu. DSİ kuruluş yasası gereği nüfusu 10 binden fazla olan  yerlere  içme suyu hatlarını DSİ yapmıyor. Bunun için bir  çözüm bulduk. Bizim belediye meclisince alacağımız bir karar sonrası DSİ  Genel Müdürlüğü ile yapılacak protokol  sonrası  DSİ isale hattını üstlendi buradan doğaca borçlanma ise 30 yılda eşit taksitle ödenmesi kararlaştırıldı. 2017 yılından beri suyumuzu kayalı barajından alıyoruz 15 gün önce içme sularımızda renk koyulaşması görüldü. Biz bu konuda numuneler aldık, analizleri yapıldı.  renkte bozulma doğru içme suyuna lağım karışması mümkün değil. hadise şudur.biz barajlardan su alırken üst kotundan su sağlıyoruz. Bizim Süloğlu barajından sağladığımız su en alt kattan  alınıyordu. Su seviyesi düştüğünde  suda kirlenme oluyor kalitesi düşüyor . Biz Kayalıköy Barajındaki suyu  üst kattan alıyoruz. Sistem böyle kuruldu. Baraj suyunun üç metre altında su alıp isale hattına geliyor oradan arıtılarak evlerimize geliyor. Arkadaşlarımız sudaki kirlenme durumunu yerinde inceledi. Su seviyesi düşük olduğundan  baraj dibindeki çamurun da suya karıştığı tespit edildi. Biz bu arada sürekli suyun tahlilini yaptık.Sudaki koku zararlı değil  kullanmayı engellemiyor sağlığı olumsuz etkileyecek bir durum yok.Bunu dikkate alarak hatları hazır olan Süloğlu barajından su alımına başladık bir haftadır oradan su alıyoruz.Bu arada Paşaçayırı’ndan da içme suyu ihtiyacımızın yüzde 40’ını depolara bastık.  Arkadaşlarımız Kayalıköy’de yaptığı incelemede  sorunun su düzeyinin düşmesi değil. Şamandıraya bağlı olan su emme borularının zincir bağlarının koptuğu, bu nedenle boruların zemine indiği böylece  çamurlu suyun alındığını  belirledik.” dedi.

Daha sonra görüşülen Belediye borçlarının taksitlendirilmesi konusu  oy çokluğu ile kabul edildi.

Fikri Yalın

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.