BAHAR ‘MARTENİÇKA’ İLE GELDİ!

Bulgaristan’ın en eski geleneklerinden biri olan ve her yıl 1 Mart tarihinde baharın gelişini müjdelediğine inanılan ‘Baba Marta’ günü kapsamında Selimiye Meydanı’nda ‘Marteniçka’ adı verilen bileklik ve süs eşyaları Edirnelilere dağıtıldı.

BAHAR ‘MARTENİÇKA’ İLE GELDİ!

Bulgaristan’ın en eski geleneklerinden biri olan ve her yıl 1 Mart tarihinde baharın gelişini müjdelediğine inanılan ‘Baba Marta’ günü kapsamında Selimiye Meydanı’nda ‘Marteniçka’ adı verilen bileklik ve süs eşyaları Edirnelilere dağıtıldı.

Emre SEDEF
Emre SEDEF
02 Mart 2019 Cumartesi 08:28
BAHAR ‘MARTENİÇKA’ İLE GELDİ!

Bulgaristan’da baharın gelişini müjdeleyen ve her yılın 1 Mart tarihinde kutlanan ‘Baba Marta’ günü Edirne’de renkli görüntülere sahne oldu. Sağlık, mutluluk, barış ve huzuru simgeleyen kırmızı-beyaz 'Marteniçka' adı verilen bileklikler Bulgaristan Edirne Konsolosu Radoslava Kafedzhiyska, Bulgar Sveti Georgi Kilisesi Papazı Aleksandır Çıkırık tarafından Selimiye Meydanı’nda Edirnelilere dağıtıldı. Kutlamaya Edirne Belediye Başkan Yardımcısı Ertuğrul Tanrıkulu da katılım gösterdi.

KAFEDZHİYSKA: “LEYLEK GÖRENE KADAR TAKILIYOR”

Bulgaristan Edirne Konsolosu Radoslava Kafedzhiyska kutlama hakkında bilgi vererek, “Bugün eski Bulgaristan geleneği olarak tüm yakınlarımıza, sevdiklerimize marteniçka dağıtmaya geldik. Sağlık, mutluluk, kısmet ve şans getirmesini istiyoruz. Marteniçka bunun sembolüdür. İnşallah bunu bizleri birleştiren bir şekilde kutlarız. 1 Mart’ta başlıyor. Leylek görene kadar takmaya devam ediyoruz. Leylek gördükten sonra marteniçkayı meyve veren bir ağaca asıyoruz, dileklerimiz gerçekleşsin diye.” ifadelerini kullandı. 

TANRIKULU: “MARTENİÇKALARIMIZLA BAHARIN GELİŞİNİ KUTLUYORUZ”
Edirne Belediye Başkan Yardımcısı Ertuğrul Tanrıkulu ise, “Yunan ve Bulgar dostlarımızla bahara güçlü bir şekilde merhaba diyoruz. Bu anlamda da marteniçkalarımızla baharın gelişini kutluyoruz. Her sene takıyorum. Her seferinde de en güzel şeyleri diliyorum. Barıştan, sağlıktan, dostluktan daha kıymetli bir şey yok. Tüm toplumların güzel ve mutlu olması için dileklerimi diliyorum. Bunlar bizim için çok önemli. Toplumların sözel kültürleri olarak bu geleneğin yaşaması çok önemli. Biz de buna bir katkı olarak Kent Müzemizde 20 kişiye bileklik yapma kursu açacağız. Hoş geldin bahar diyeceğiz. Bir atölye çalışması olacak. Herkesi bekliyoruz.” dedi.   

BABA MARTA VE MARTENİÇKA NEDİR?

Çok eskilere dayanan Baba Marta, Bulgaristan'a has bir gelenektir. Bu günde Bulgarlar yakınlarına ve arkadaşlarına marteniçka olarak adlandırılan sembolleri, yıl boyu sağlık ve güç dileğiyle hediye ederler. Adete göre, marteniçkalar leylek görünceye kadar taşınır. Marteniçkalar el yapımıdır, asla satın alınamaz, yalnızca hediye edilebilir, mütevazı bir dilekle bileğe bağlanır, baharda çiçek açan ilk ağaç dalına bağlanır ve yeterince beklenirse dilek mutlaka gerçekleşir.

Kerem Filiz

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.