“BARAJ YAPILIRSA VERİM 5 KAT ARTACAK!”

Edirne Ziraat Odası ve Lalapaşa Ziraat Odası Başkanları yıllardır yapılmayan Çömlek Köyü Barajı’nın yapılması için girişimler başlattı. Edirne Ziraat Odası Başkanı Hüseyin Arabacı konu hakkında düzenlenen basın toplantısında; barajın yapılması halinde kurak senelerde en iyi ihtimalle 80 kilogram ayçiçeği alınan yerlerden, 400 kilograma kadar verim alınmasının mümkün olacağını dile getirdi.

“BARAJ YAPILIRSA VERİM 5 KAT ARTACAK!”

Edirne Ziraat Odası ve Lalapaşa Ziraat Odası Başkanları yıllardır yapılmayan Çömlek Köyü Barajı’nın yapılması için girişimler başlattı. Edirne Ziraat Odası Başkanı Hüseyin Arabacı konu hakkında düzenlenen basın toplantısında; barajın yapılması halinde kurak senelerde en iyi ihtimalle 80 kilogram ayçiçeği alınan yerlerden, 400 kilograma kadar verim alınmasının mümkün olacağını dile getirdi.

Emre SEDEF
Emre SEDEF
19 Haziran 2019 Çarşamba 08:45
“BARAJ YAPILIRSA VERİM 5 KAT ARTACAK!”

Barajın yapılmasıyla ilgili girişimlerde bulunan Edirne Ziraat Odası ve Lalapaşa Ziraat Odası tarafından dün konuyla ilgili basın toplantısı düzenlendi. Basın toplantısına, Edirne Ziraat Odası Başkanı Hüseyin Arabacı, Lalapaşa Ziraat Odası Başkanı Taner Öztürk, emekli DSİ Bölge Müdür Yardımcısı Makine Yüksek Mühendisi Hüseyin Erkin, Denizbank Lalapaşa Şube Müdürü İsmail Bilen, Hasanağa Köyü Muhtarı Mehmet Üstün, Suakacağı Köyü Muhtarı Cemali Öztürk, Çömlekköy Muhtarı Feridun Öztürk, Korucu Köyü Muhtarı Seyfi Uz, Büyükdöllük Köyü Muhtar Vekili Ahmet Özgan, Muratçalı Köyü Muhtarı Abdi Zamacı, Hatipköy Muhtarı Fatih Kıyga, Yolüstü Köyü Muhtarı Ahmet Bolu, Avarız Köyü Muhtarı Ender Sar, Değirmenyeni Köyü Muhtarı Salim Gençalp katılım gösterdi.

ARABACI: “56 BİN DÖNÜM ARAZİ SULANABİLİR HALE GELECEK”

Edirne Ziraat Odası Başkanı Hüseyin Arabacı, burada yaptığı açıklamada, “Çömlek Köyü Barajı'nın bir an önce yapılmasını istiyoruz.  Sürdürülebilir tarımın devam etmesi adına 'Su akar Türk bakar' misali olmasın biz emek verelim. Allah verirse olur demeyelim. Bölgemizde bu baraj bittiğinde 56 bin dönüm arazi sulanabilecek. Bunun 20 bin dönümü açık kanal sistemi, 36 bin dönümü de kapalı sistem basınçlı sulama sistemiyle olacak. 11 tane köy barajdan faydalanacak. Yaklaşık 40 yıl önce bu barajın yapılmasıyla ilgili Çömlek Köyü Muhtarımız dilekçe verdi ancak bugüne kadar ertelendi. Bu barajın bir an önce yapılmasını istiyoruz. Sadece yağmur yağarsa değil, her zaman iyi verim almak istiyoruz. Kurak senelerde dönüm başına ayçiçeğinden bazen 50, bazen 80 kilogram verim alıyoruz. Bu baraj yapıldığında arazilerimizi düzenli olarak suladığımızda dönüm başına en az 350-400 kilogram ayçiçeği alma şansımız var. Sürdürülebilir tarım için bir araya geldik. Baraj olduğunda 11 köy faydalanacak ve 56 bin dönüm arazi sulanabilir hale gelecek.” ifadelerini kullandı.

ÖZTÜRK: “BÖYLE PROJELERLE ÜRÜN ARTTIRMA ŞANSIMIZ VAR”

Lalapaşa Ziraat Odası Başkanı Taner Öztürk ise, “Edirne'nin gelişmesi için siyasiler hep üç 'T' den bahseder: ticaret, turizm ve tarım. 1979'da planlaması yapılan, bugüne kadar çeşitli aşamalardan geçen, ihalesi yapılıp iptal edilen barajın yapılmasını istiyoruz. Farkındalık yaratmaya çalışıyoruz. Son aşamaya gelmiş bir proje. Tarlaları çoğaltma şansımız yok ama böyle projelerle ürün arttırma şansımız var.” dedi.  

ERKİN: “EDİRNE TARIMSAL SULAMA ANLAMINDA DİĞER İLLERE GÖRE GERİDE KALDI”

Emekli DSİ Bölge Müdür Yardımcısı Makine Yüksek Mühendisi Hüseyin Erkin de, “Edirne'de tarımın önemi çok fazla, tarım kültürü çok zengin. Şu anda yatırım programı mevcut, 2019 yılı yatırım programında 50 bin Lira parası olan bir proje bu. Her an ihale edilebilme imkânına sahip. Edirne ve Lalapaşa Ziraat Odası Başkanlarımızın bu girişimi, bölgeye hatta Türkiye'ye örnek olacak sivil toplum girişimidir. Bu girişimlerin ardından proje hızlanacaktır. Teknik anlamda her zaman katkıya hazırım. Edirne'nin su imkânı çok fazla. Meriç, Arda ve Tunca Nehirlerinin toplam yıllık debisi 6 milyar metreküpün üzerinde ve biz bu debiden sadece 1 milyar metreküpünü kullanabiliyoruz. Şu anda birçok gölet sulaması yapılamıyor. Kısaca tarımsal sulama anlamında Edirne Bölgesi maalesef diğer illere göre çok çok geride kaldı. Hiç bir siyaset kurumunun hiçbir bürokrasinin sulamayla ilgili, tarımsal sulamalarla ilgili bu tarakta bezi yok. Devasa Hamzadere sulaması, Çakmak sulaması gibi büyük projeler unutuldu, konuşulmuyor. Bunları hayata geçirmeliyiz. Edirne'nin ana ekonomi kaynağı; tarımsal üretim, endüstriyel tarımdır. Tarımsal bu şansımızı kullanmalıyız.” şeklinde konuştu.

Kerem Filiz

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.