‘BİR DÜNYA KUR’DULAR

Edirne Valiliği tarafından oluşturulan ‘Bir Dünya Kur’ çatı programı kapsamında; İl Sağlık Müdürlüğü koordinesinde Edirne’de yaşayan hayırseverlerin desteğiyle yapılan Palyatif Sağlık Hizmetleri Ünitesi, hizmete girdi. 

‘BİR DÜNYA KUR’DULAR

Edirne Valiliği tarafından oluşturulan ‘Bir Dünya Kur’ çatı programı kapsamında; İl Sağlık Müdürlüğü koordinesinde Edirne’de yaşayan hayırseverlerin desteğiyle yapılan Palyatif Sağlık Hizmetleri Ünitesi, hizmete girdi. 

Emre SEDEF
Emre SEDEF
03 Mayıs 2019 Cuma 08:25
‘BİR DÜNYA KUR’DULAR

‘Bir Dünya Kur’ çatı programı kapsamında; Edirne Valiliği’nin himayelerinde, İl Sağlık Müdürlüğünün koordinesinde Edirne’de yaşayan hayırseverlerin desteğiyle yapılan Palyatif Sağlık Hizmetleri Ünitesi, Eski Devlet Hastanesi’nde dün gerçekleştirilen törenle hizmete sunuldu. Törene Edirne Valisi Ekrem Canalp ve Eşi Ayten Canalp, kamu kurum ve kuruluşlarının yetkilileri ve sağlık çalışanları da katılım gösterdi. 

KALKAN: “TESİSİMİZ HİZMETE GİRDİ”

Proje hakkında bilgi veren Edirne İl Sağlık Müdürü Dr. Ali Cengiz Kalkan, “Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın eşleri Emine Erdoğan Hanımefendi himayelerinde ülke genelinde başarıyla yürütülen, ‘Toplum Kalkınmasında Gönül Elçileri’ Projesinden ilham alınarak, Valiliğimiz tarafından ‘Bir Dünya Kur’ çatı programı oluşturulmuştur. ‘Biriz, Bütünüz, Güçlüyüz’ sloganıyla yola çıkan çatı programı; ilimizde yaşayan hassas gruplara yönelik sosyal farkındalık faaliyetleri gerçekleştirmeyi ve bu sayede toplumsal bütünleşmeye ve gelişmeye destek vermeyi amaçlamaktadır. Bu program kapsamında geliştirilen proje ile Edirne Valimiz Ekrem Canalp ve Eşi Dr. Ayten Canalp Hanımefendi himayelerinde İl Sağlık Müdürlüğü koordinesinde Edirne’de yaşayan Hayırseverlerin desteği ile Edirne Sultan 1. Murat Devlet Hastanesi Ek Binasında ‘Palyatif Bakım Merkezi Ek Yataklı Servisi ve Sosyal Dinlenme Alanları’ hizmete sunulmuştur. Mevcut Palyatif Bakım Merkezimize ek yataklı servis planlanarak, yapımı gerçekleştirilip, böylece tedavi almak için bekleyen hastalarımıza daha kısa sürede hizmet alma imkanı sunmuş bulunmaktayız. Bunun yanında yaklaşık 3,5 yıldır Palyatif Bakım Merkezinin bulunduğu hastane binamızda aktif olarak kullanılmayan 130 metrekare kapalı alan, mevcut tıbbi altyapıya zarar verilmeden yapılandırılarak hasta yakınlarımız için kendilerini evlerinde hissettirecek yaşam alanı hüviyetine kavuşturuldu. ‘Palyatif Evim’ adı ile hizmete hazır hale getirtildi. Palyatif Bakım Merkezi Yataklı Servisinde bulunan 120 metrekare açık alan da sosyal dinlenme alanı haline getirildi.” dedi.

VALİ CANALP: “SAĞLIK ALANINDA DEVRİM YAŞANDI”

Edirne Valisi Ekrem Canalp ise, “2000’li yılların başından itibaren Türkiye’de sağlık alanında gerçekten gözle görülen ve herkesin de iyi sonuçlar aldığı bir devrim geçirdik. Sağlık alanında yaşanmış olan bu devrimle birlikte öncelikle sağlığın altyapısı tepeden tırnağa yenilendi. Sağlık evlerimiz, sağlık ocaklarımız, hastanelerimiz, acil sağlık hizmetlerimiz, ambulans servislerimizin tamamı nitelikli bir hale getirildi. Aynı zamanda nitelikli sağlık personeliyle de halkımızın beklentilerine uygun sağlık hizmeti verilmeye başlandı. Ama bu bununla yetmiyor tabi. Daha önce hiç akla gelmeyen yeni sağlık hizmeti türleri de artık toplumumuzun gündemine yerleşmeye başladı. Bunlardan bir tanesi de, bugün burada açılışını yapmış olduğumuz Palyatif Sağlık Hizmetleri Ünitesidir. Topluma öncelikle Palyatif Sağlık Hizmetleri Ünitesinin ne olduğunu anlatmamız gerekiyor. Çünkü kelime Latince kökenli olması dolayısıyla çok fazla bilinmiyor. Belki ailenizde, komşularınızın içerisinde, akrabalarınızın içerisinde kanser gibi çok ağır hastalıklar yaşamış kişiler olmuştur. Bu insanların almaları gereken tedavi, nitelikli bir tedavidir. İnsanlarımız özellikle kanser gibi çok ağır hastalıklarda, evde tedavi imkanı bulunmayan durumlarda insanlar zorluklarla karşı karşıya kalıyor. Palyatif Sağlık Hizmetleri Ünitesi uzun tedavi gereken durumlarda insanlarımıza çok nitelikli şekilde sağlık imkanı verilmesinin imkanını sağlıyor. Artık bu insanların tedavileri, bu nitelikli tesislerde yapılma imkanı bulacak.” ifadelerini kullandı.

VALİ CANALP: “BU TESİS EDİRNELİLERLE BERABER YAPILDI”

Tesisin sadece devlet imkanları dahilinde ortaya çıkmadığını dile getiren Vali Canalp, “Bu nitelikli tesis tam arzu ettiğimiz ve istediğimiz şekilde ortaya çıktı. Sadece devletin imkanını ortaya koyacak şekilde ortaya çıkmadı. Bu tesis, Edirnelilerle beraber yapıldı. Edirne’nin hayırsever insanları bir araya gelerek, kendi iyilik düşüncelerini somut şekilde ortaya koydular ve bu tesisin, bu niteliğe kavuşmasını onlar sağlamış oldu. İl Sağlık Müdürlüğümüz de Hayır yapmak isteyen insanlarımız ile bu hayırdan faydalanmak isteyen insanlarımız arasında güzel bir köprü kurdu. Kurulmuş olan bu köprü neticesinde bu insanlar, kendi katkılarını ortaya koydular ve bu nitelikli tesis bu şekilde ortaya çıktı. Ben hiçbir şekilde Edirnelilerin bu tesisten faydalanmalarına ihtiyaç olmamasını temenni ediyorum. Ancak Edirneliler şunu da bilsinler; bir gün gelir de ağır bir hastalıkla karşı karşıya kalırlarsa bu tesis kendilerine çok kaliteli, nitelikli hizmet sunacaktır.” şeklinde konuştu.

Konuşmaların ardından Edirne Valisi Ekrem Canalp, bu tesisin yapımında emeği geçenlere teşekkür plaketi takdim etti. Kerem Filiz

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.