BÜYÜK ZAFER BÜYÜK COŞKU

30 Ağustos Zafer Bayramı’nın 97’nci yıldönümü, tüm yurtta olduğu gibi Edirne’de de coşkuyla kutlandı. 

BÜYÜK ZAFER BÜYÜK COŞKU

30 Ağustos Zafer Bayramı’nın 97’nci yıldönümü, tüm yurtta olduğu gibi Edirne’de de coşkuyla kutlandı. 

Emre SEDEF
Emre SEDEF
31 Ağustos 2019 Cumartesi 08:15
BÜYÜK ZAFER BÜYÜK COŞKU

Edirne’de 30 Ağustos Zafer Bayramı kutlamaları saat 09.30’da Atatürk Anıtı’na çelenk sunma töreniyle başladı. Atatürk Anıtı’nda düzenlenen çelenk sunma törenine; Edirne Valisi Ekrem Canalp, 54. Mekanize Piyade Tugay Komutanı Tuğgeneral Dündar Şahin Güngör, Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan, siyasi parti temsilcileri, sivil toplum örgütleri ve kurum müdürleri katılım gösterdi. Burada düzenlenen törenin ardından Edirne Valisi Ekrem Canalp makamında 54. Mekanize Piyade Tugay Komutanı Dündar Şahin Güngör ve Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan ile birlikte protokol üyeleri ve kurum temsilcilerinin tebriklerini kabul etti.
Sonrasında tören alanına gelen Edirne Valisi Ekrem Canalp, 54. Mekanize Piyade Tugay Komutanı Tuğgeneral Dündar Şahin Güngör ve Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan tören aracıyla halkı selamladı. Çevrede bulunan vatandaşlar da, selamlamalara alkışlarla karşılık verdi.
Tören alanında bulunan çocukların Atatürk baskılı T-Shirt ve balonları bayram kutlamalarına renk kattı.

Törende, günün anlam ve önemine dair konuşmayı yapan Bakım Yüzbaşı Güven Türker, “Bugün, Türkiye Cumhuriyeti’nin kurulmasına temel teşkil eden 30 Ağustos 1922’de kazandığımız Büyük Zafer’in 97’nci yılını ulusça kutlamanın haklı gurur ve heyecanını yaşıyoruz. Asil Türk Milleti, Kahraman Türk Ordusuyla birlikte varlığına ve vatanına kast edenlere karşı 97 yıl önce bugün kahramanlık ve şeref dolu tarihinden aldığı kudretiyle yeniden dirilerek topyekün bir varoluş mücadelesi sonucunca eşine tarihte az rastlanır bir zafer kazanmıştır. Aziz yurduna ve bağımsızlığına kasteden işgal kuvvetleri karşısında Türk Ordusunun ortaya koyduğu eşsiz bir eser olan bu zaferin her safhası tek tek düşünülmüş, hazırlanmış ve yönetilmiştir. 1900’lü yılların başlarında meydana gelen büyük devletler arasındaki çıkar çatışmaları, Dünyada gelişen fikir akımları, sanayileşme gibi gelişmeler sonucunda 1. Dünya Savaşı sonunda müttefiklerin aldığı ağır yenilgiler sonucu Mondros Mütarekesi imzalanmış; imzalanan anlaşma ile bin yıldır üzerinde kan dökerek, can vererek yurt edindiğimiz Anadolu toprakları o dönemin büyük devlet ve onların maşaları tarafından işgal edilmiş; ayrıca tarihimize kara bir leke olarak geçen Sevr Anlaşması da ulusumuza dayatılmıştır. İşgal güçleri girdikleri her yerde, adeta tarihi kinlerini kusarcasına kadınımıza, yaşlımıza, çocuklarımıza Dünyada eşine az rastlanır işkence, zulüm ve hakaretlerde bulunmuşlardır. İşte böylesine umutsuz görünen, üzerimizde kara bulutların dolaştığı bir ortamda Mustafa Kemal Paşa ve O’nun dava arkadaşları bağımsızlık meşalesini yakarak; ‘Ya İstiklal, Ya Ölüm’ parolasıyla aydınlığa giden yolu aralamışlardır. Bu bağımsızlık ve aydınlık mücadelesinin ilk hedefi son neferine kadar düşmanı, güzel ve kutsal vatanımızdan atmak şeklinde belirlenmiştir. Özellikle Sakarya Meydan Muharebesi hedefimize ulaşmaya muktedir olduğumuzu, Milletimizin istiklali uğruna kanının son damlasına kadar mücadeleye devam edeceğini ispatlamıştır. Dünyanın en kahraman, en savaşçı milletine düşen görev düşmana son darbeyi vurmak olmuştur. Mustafa Kemal Paşa’nın Başkomutanlığı altında Türk kuvvetleri düşmana beklemediği bir yerden taarruza geçerek; stratejik sahada düşmanı aldatmayı başarmış, Avrupalıların 5-6 ayda geçilmez dedikleri Afyon mevzilerini 3 günde geçerek 30 Ağustos’a gelindiğinde düşman kuvvetlerinin önemli bir bölümünü imha etmiş, bu büyük zafer ile düşmana son darbe vurulmuştur.” dedi.

Konuşmanın ardından yapılan askeri birlik ve sivil motosiklet kulüplerinin geçit töreni ile 30 Ağustos Zafer Bayramı etkinlikleri son buldu.

Kerem Filiz

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.