CİNSİYET AYRIMINA KADIN DERNEKLERİNDEN TEPKİ

Edirne  Müftülüğünün verdiği kararla, Selimiye Camisine girişte kadın ve erkek giriş yerlerinin ayrılması uygulamasına  tepki gösteren kadın dernekleri Saraçlar Caddesinde  bir basın açıklaması yaptı.

CİNSİYET AYRIMINA KADIN DERNEKLERİNDEN TEPKİ

Edirne  Müftülüğünün verdiği kararla, Selimiye Camisine girişte kadın ve erkek giriş yerlerinin ayrılması uygulamasına  tepki gösteren kadın dernekleri Saraçlar Caddesinde  bir basın açıklaması yaptı.

Emre SEDEF
Emre SEDEF
14 Eylül 2019 Cumartesi 08:07
CİNSİYET AYRIMINA KADIN DERNEKLERİNDEN TEPKİ

Edirne Kent Konseyi Kadın Meclisi adına  konuşan Şahide Ağaoğlu Mustafa Kemal Atatürk’ün kurduğu  Diyanet İşleri Başkanlığının da bu uygulamayı hoş görmemesi gerektiğini söyledi. Türkiye’nin UNESCO Dünya Kültür Mirasına giren  bir  ibadethanede   kadın erkek  ayrımcılığı yapmayı kabul edilemeyeceğini ifade etti.

Edirne Belediye Başkanlığı, CHP Kadın Kolları, Tüm Üniversiteli Kadın Dernekleri, Kent Konseyi Kadın Meclisi,  Edirne Çocuk Hakları Derneği,Türk Kadınlar Birliği, KESK Kadın Komisyonu, Edirne  Kadın Merkezi  Dayanışma Derneği, Tüm Yerel Sen Kadın Komisyonu, Cumhuriyet Kadınları Derneği, Edirne Şehit Aileleri Derneği, Demokrat Parti Kadın Kolları’nın da destek verdiği  açıklamada  Ağaoğlu konuşmasında  şöyle dedi, “Edirne Basınında  yer alan Mimar Sinan’ın “ ustalık eserim” dediği   Selimiye camisi girişinde  kadın ve erkek irişleri ayrıldı” şeklinde yapılacak uygulamayı kabul etmiyoruz. Dini uygulamalarınıza “ hanımefendiler rahat etsin diye” söylemiyle karar verilmesi  toplumsal cinsiyet  eşitsizliğini körükleyecek bu uygulama tüm kadınları  kadın erkek arasında toplumsal eşitlikten yana olan  tüm kesimleri rahatsız etmiştir. Cami içinde birlikte olması zorunlu olan bir makama girişinin cinsiyete göre  yapılması “Talep var “  gerekçesine sığdırılamaz. Kaldı ki en kutsal Kabe’de dahi  bu ayrımın olmadığını biliyoruz” dedi

PEMBE OTOBÜS UYGULAMASI BAŞLATMAK İSTEDİLER

 Daha  önceleri pembe otobüs uygulaması da  kadınların iyiliği için olacağı  önerildiğini belirten Ağaoğlu, “Bu tür uygulama kadın erkek eşitsizliğini artıracaktır. Edirneli kadınların yaşamına müdahale eden hiçbir uygulamayı  kabul edemeyiz. Kadınların  hayatın tüm alanlarında  eşit seviyede katılması için  toplumsal cinsiyet eşitliğine yönelik  politikaların uygulamasından yanayız. Ülkemiz ve Edirne ekonomisi için  büyük önemi olan  dünya mirası bir tarihi eserde  İl müftülüğünce yapılan  cinsiyet uygulamasını kabul edemeyiz. Diyanet İşleri Başkanlığının da bu uygulamayı  hoş görmemesi gerekir. Bugün itibariyle  konulan tabelanın  değiştirildiğini öğrendik. Ülkemiz turizmi için önemli olan bir eserde   bu tür uygulamalara yer verilmemelidir” dedi  

Fikri Yalın

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.