“ÇOCUKLARINIZI DOĞAYLA BULUŞTURUN”

Momo isimli tehlikeli bir oyunun piyasaya çıkması üzerine konuşan ÇODER Başkanı Sadrettin Alıcı: “Çocuklarımız bu tehlikeli oyunlara maruz kalmaları dışında obeziteye ve çeşitli sağlık sorunlarına da maruz kalıyor. Sanal oyunların en büyük panzehiri, geleneksel çocuk oyunlarıdır. Anne babalar çocuklarını dışarı çıkarsınlar, doğayla buluştursunlar.” Dedi.

“ÇOCUKLARINIZI DOĞAYLA BULUŞTURUN”

Momo isimli tehlikeli bir oyunun piyasaya çıkması üzerine konuşan ÇODER Başkanı Sadrettin Alıcı: “Çocuklarımız bu tehlikeli oyunlara maruz kalmaları dışında obeziteye ve çeşitli sağlık sorunlarına da maruz kalıyor. Sanal oyunların en büyük panzehiri, geleneksel çocuk oyunlarıdır. Anne babalar çocuklarını dışarı çıkarsınlar, doğayla buluştursunlar.” Dedi.

Emre SEDEF
Emre SEDEF
03 Ağustos 2018 Cuma 08:57
“ÇOCUKLARINIZI DOĞAYLA BULUŞTURUN”

Birçok genci intihara sürüklediği iddia edilen Mavi Balina oyunundan sonra bu oyuna benzeyen Momo isimli tehlikeli bir oyunun piyasaya çıkması üzerine Edirne Geleneksel Çocuk Oyunları Gençlik ve Spor Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Sadrettin Alıcı, Edirne İl Milli Eğitim Müdürü Hakan Cırıt ve Edirne İl Sağlık Müdürü Dr. Ali Cengiz Kalkan bir araya gelerek bu tür oyunların tehlikelerinden ve geleneksel oyunlarımızın öneminden bahsetti. 

Kırkpınar Ağası Alper Yazoğlu Ortaokulu bahçesinde yapılan basın açıklamasında Momo isimli oyunun ne kadar tehlikeli olduğundan bahseden Alıcı, “Mavi Balina sanal oyunu Türkiye’de de dünyada da baya yankı uyandırdı. Çünkü çocuklarımızın ve gençlerimizin büyük bir bölümünün intiharı bununla ilişkilendirildi. Ülkeler buna çare aramaya başladı. Momo adında yeni bir sanal oyun daha çıkmış. Oyun hakkında açıklayıcı bilgi vermeyeceğim. Sadece uzmanların bu konuda dikkat çektiği noktalara değinmek istiyorum. Hesaplara girilebiliyor, kişiyi intihara teşvik edebiliyor. Uzmanlar momo sanal oyunu hakkında şu uyarılarda bulunuyor. Kişisel bilgileriniz çalınabilir, şiddet içeren bir dil kullanılıyor ve kişiler intihara sürüklenebiliyor. Kullanıcılar tehdit ve taciz ediyor. Kişilerden zorla para elde edilebiliyor. Oyuna katılanlar depresyona kapılabiliyorlar. Bunun gibi daha birçok saldırıya maruz kalabiliyorlar.” Dedi.

Geleneksel çocuk oyunlarının öneminden bahseden Alıcı, “Bunlar geçmişte dedelerimizin, annelerimizin, babalarımızın oynayarak büyüdüğü oyunardır. Bizlerde sokakta bu oyunları oynayarak büyüdük. Bu oyunlar çocuklarımızın fiziksel ve zihinsel gelişimine çok katkı sağlamaktadır. Düşünün ki çocuk oyun içerisinde kurallara uymayı, üzerine almış olduğu görevi yerine getirmenin hazını, kaybetmenin de kazanmak kadar doğal bir sonuç olduğunu ve kin ve nefreti çocukların üzerinden kaldırdığı, dayanışmayı, kaynaşmayı, birlikte başarmanın yolunu açıyor ve çocuklarımıza bu tür değerleri kazandırıyor.” Diye konuştu.

Anne babalara da seslenen Alıcı, “Bu gün kentleşen bir dünyada artık küçük bir yerleşim yeri bile beton yığınlarına dönüştü. Çocuklarımız ve ergen yetişkinlerimiz akıllı telefonlarının ve bilgisayarların başında saatlerini hareketsiz olarak geçiriyor. Çocuklarımızın bu tehlikeli oyunlara maruz kalmaları dışında obeziteye ve çeşitli sağlık sorunlarına da neden olmakta.” Dedi.

Bu tür oyunların en büyük panzehirinin geleneksel çocuk oyunları olduğunu vurgulayan Alıcı, “Anne babalar çocuklarını dışarı çıkarsınlar, doğayla buluştursunlar ve geçmişte kendi oynadıkları oyunları çocuklarına öğretsinler, hatta çocuklarıyla oynasınlar. Çocuklarını dışarıya çıkarıp grup kurmasını, kendi oyunlarını kendileri kurarak oynamalarına teşvik etsinler. Görecekler ki çocukların üzerinde psikolojik olarak büyük bir değişiklik olacak. İster yetişkin olsun, ister çocuk olsun bu oyunları oynarken herkesin yüzü gülüyordur ve herkes mutludur. Ama bilgisayarının başında sanal ortamda oynayan kişinin yüz ifadesi kazanıyor olsa bile gergindir. Çünkü sanal ortam daima kazanmak üzerine kurulmuştur. Çocuklarımızın düşünme yetisini ortadan kaldırıyor. Oysa ki geleneksel oyunlar da çocuk yaratıcılığını da ortaya koyuyor.” Dedi.

Edirne İl Milli Eğitim Müdürü Hakan Cırıt de yaz “Tatilinde kumda oynamayan, sokağa çıkmayan, bir bahçede nefes almayan çocuklarımız bilgisayar başında. Biz velilerimizden sadece şunu istiyoruz. İnsan çocukluğunu unuttuğunda hayatı bitiyor. Kaç yaşında olursanız olun duygularınızı yeşertmek için çocukluğunuzu unutmayın. Çocuklarınızla çocuk olun. Onlarla beraber oynayın. Onlarla beraber geleneksel oyunlarımızı tekrar canlandıralım. Çocuklarımızı ne kadar çok bilgisayar ve akıllı telefonlardan uzak tutarsak onların o kadar mutlu olmasını sağlarız.” Dedi.

Edirne İl Sağlık Müdürü Dr. Ali Cengiz Kalkan da çocukların gülmeye ihtiyacı olduğunu belirterek “Edirne Geleneksel Çocuk Oyunları Derneği Türkiye’de tektir. Oyun denilince hepimizin yüzleri gülüyor. Bizim ve çocuklarımızın gülmeye ihtiyacı var. Onları ruhsuz sanal klavyelerden uzak tutmalıyız. Çocuklarımızı toprağa, bahçeye, çimene taşımamız lazım.” Dedi.

Konuşmaların ardından Alıcı, Kalkan ve Cırıt, çocuklarla birlikte topaç çevirme, misket, çember, ip atlama gibi geleneksel oyunları oynadı.

Barış Karapaça

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.