“CUMHURİYET BİR KADIN DEVRİMİDİR”

29 Ekim Cumhuriyet Bayramı nedeniyle basın açıklaması yapan Cumhuriyet Kadınları Derneği Edirne Şube Başkanı Mine Hepgüllü, “Laik Cumhuriyetimizi ve kazanımlarını sonsuza dek yaşatacağız. Kararlıyız! Bizim yolumuzu aydınlatan Cumhuriyet`tir. Cumhuriyet, bir kadın Devrimidir.” ifadelerini kullandı.

“CUMHURİYET BİR KADIN DEVRİMİDİR”

29 Ekim Cumhuriyet Bayramı nedeniyle basın açıklaması yapan Cumhuriyet Kadınları Derneği Edirne Şube Başkanı Mine Hepgüllü, “Laik Cumhuriyetimizi ve kazanımlarını sonsuza dek yaşatacağız. Kararlıyız! Bizim yolumuzu aydınlatan Cumhuriyet`tir. Cumhuriyet, bir kadın Devrimidir.” ifadelerini kullandı.

Emre SEDEF
Emre SEDEF
29 Ekim 2019 Salı 06:48
“CUMHURİYET BİR KADIN DEVRİMİDİR”

Cumhuriyet Kadınları Derneği Edirne Şubesi tarafından 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı nedeniyle basın açıklaması gerçekleştirildi. Şube binasında gerçekleştirilen basın açıklamasına Edirne İl Genel Meclis Başkanı Mehmet Geçmiş, Edirne Belediye Meclis Üyeleri, Atatürkçü Düşünce Derneği Başkanı Celil Özcan, Edirne Şehit Aileleri Derneği Başkanı Faruk Çiftçi ve çok sayıda sivil toplum kuruluşunun temsilcisi katıldı.

Cumhuriyet Kadınları Derneği Edirne Şube Başkanı Mine Hepgüllü tarafından yapılan basın açıklamasında şu ifadelere yer verildi:

“İŞTE BÖYLE KAZANDIK CUMHURİYETİMİZİ”

 “Emperyalizme karşı verilen Ulusal Kurtuluş Savaşı'nda bağımsız, özgür, laik, demokratik Türkiye mücadelesinde kadınlar, Mustafa Kemal'in önderliğinde, kadınıyla, erkeğiyle, genciyle, yaşlısıyla, ellerine silah alarak, savaşa katılmışlardır. Kadınlarımız savaşa katılarak, cephe gerisinde de hizmet vermişlerdir. Halkı yönlendirmek için dernekler kurmuşlar, basın faaliyetlerinde bulunmuşlar, mitingler düzenleyerek, mitinglerde yer almışlardır. Kahraman Türk Kadınları, işgal altındaki bir coğrafyada , ‘Ya istiklal, ya ölüm’ diyerek; kanla, acıyla, gözyaşıyla, azimle, inançla, onurla, Cumhuriyetin yolunu aydınlatarak, Cumhuriyet'e ulaştılar. Biz böyle kazandık, Cumhuriyet'imizi. Halide Edip, Asker Saimen Kılavuz Hatice,Tayyar Rahmiye, Fatma Seher Hamım (Kara Fatma), Gördesli Makbule, Binbaşı Ayşe, Nezahat Hanım, Süreyya Sülün Hanım, Ayşe Hamım,Gaziantepli Yirik Fatma, Nazife Hanım, daha adını anamadığımız binlerce kadın. İşte böyle kazandık Cumhuriyetimizi.”

“CUMHURİYETİ VAR EDEN TÜM DEĞERLER BİR BİR ELİMİZDEN KAYIYOR”

“Mutafa Kemal Atatürk,10. Yıl Nutku'nda Cumhuriyet Bayramı'nı, ‘En büyük Bayramımızdır’ diye tanımlıyor. Bu büyüklüğü ise, ‘Onurlu bir halkın, ulusal birlik ve beraberliğinin ürünü’ olmasına bağlıyordu. Emperyalizme karşı direnmek, teslim olmamak ve kendi gücüne güvenerek mücadele etmek, ancak onurlu bir halkın eseri olabilir. Mücadelenin başarıya ulaşmasının koşulu ise, ulusal birlik ve beraberliktir. Bugün ise geldiğimiz noktada; Ulusal birlik ve beraberliğimizi koruyabiliyor muyuz? Cumhuriyeti sağlamlaştırmak ve yerleştirmek için art arda gerçekleştirilmiş olan Cumhuriyet Devrimleri'nin neresindeyiz? Ulusal Kurtuluş mücadelemizin, Cumhuriyetin ilanı ile taçlandığı bu günün üzerinden tam 96 yıl geçti. Neredeyse bir asra yaklaşan bu süreçte, ülkemiz Cumhuriyeti bize emanet edenlere layık bir gelişme gösterebildi mi? Cumhuriyeti var eden tüm değerler, bir bir elimizden kayıyor. Ulusal birliğimiz ve bağımsızlığımız, ciddi bir tehlike ile karşı karşıya bulunuyor. Ülkenin temel sorunları, ülkenin gereksinimlerine değil; emperyalistlerin plan ve programlarına uygun olarak çözülmeye çalışılıyor. Dilimizden eğitimimize, tarımımızdan sanayimize, yargımızdan hukukumuza, her şeyde; onların istemlerine uyuluyor. Maddi ve manevi tüm değerlerimiz, ayaklar altına alınmak isteniyor.”

“SONSUZA DEK YAŞATACAĞIZ”

“Aydınlık günlere erişmek için, yine kendi geçmişimize ve önderlerimize kulak vermek zorundayız. Mustafa Kemal Atatürk; benzer koşullarda şu soruyu soruyordu; ‘Hangi İstiklal vardır ki, ecnebilerin nasihatleriyle, ecnebilerin planlarıyla yükselebilsin? Tarih, böyle bir hadiseyi kaydetmemiştir.’ Tarihin kaydettiği, başka şeyler de vardır. ‘Kendi gücüne güvenmeyenler, yok olurlar.’ Bizler, kendi gücümüze güveneceğiz. Yok olmayacağız. Halkımızın bölünmesine, birbirine düşman edilmesine izin vermeyeceğiz. Bugün, 96. Yılda; Cumhuriyetimizi ve değerlerini, savunmaya daha çok ihtiyacımız olduğunu görüyoruz. Çünkü; Cumhuriyetin bulunduğu sıkıntıları, sorunları kaygıyla görüyor ve yaşıyoruz. Görev ve sorumluluklarımız çok büyük! İç ve dış güçlerin iş birliği ve dayatması sonucunda, bağımsızlığımız, ulusal sınırlarımız, laik Cumhuriyet'imiz yara üstüne yara alıyor. Ekonomik sorunlarımızı, sosyal sorunlarımızı, Türkiye'ye yönelik tuzakları, tehditleri, el ele vererek aşacağına inanıyoruz. Cumhuriyet Kadınları Derneği Edirne Şubesi olarak; Atatürk'ün en büyük eseri olan Cumhuriyeti anlamak ve anlatmak, kazanımlarını koruyarak, Türkiye'yi aydınlık yarınlara taşımak ve laik Cumhuriyetimizi ve kazanımlarını sonsuza dek yaşatacağız. Kararlıyız! Bizim yolumuzu aydınlatan Cumhuriyet`tir. Cumhuriyet, bir kadın Devrimidir. Biz, Cumhuriyetin yollarında yürüdük, okullarında okuduk, öğrendik, birey olduk. Topluma karıştık, çalıştık, kazandık. Biz Cumhuriyet'in kızları, kadınları, anneleri olarak, Cumhuriyet ve değerlerine, geleceğinize hep birlikte sahip çıkacağız. Söz veriyoruz.”

Kerem Filiz

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.