ERKEN TEŞHİS HAYAT KURTARIR

Ekim Ayı Meme Kanseri Farkındalık Ayı etkinlikleri, dün düzenlenen programla başladı. Edirne İl Sağlık Müdürlüğü tarafından Atatürk Anıtı’nda düzenlenen programda; Edirne İl Sağlık Müdürü Dr. Ali Cengiz Kalkan ve Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi Medikal Onkoloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. İrfan Çiçin meme kanseri konusunda erken teşhisin önemine dikkat çekti.

ERKEN TEŞHİS HAYAT KURTARIR

Ekim Ayı Meme Kanseri Farkındalık Ayı etkinlikleri, dün düzenlenen programla başladı. Edirne İl Sağlık Müdürlüğü tarafından Atatürk Anıtı’nda düzenlenen programda; Edirne İl Sağlık Müdürü Dr. Ali Cengiz Kalkan ve Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi Medikal Onkoloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. İrfan Çiçin meme kanseri konusunda erken teşhisin önemine dikkat çekti.

Emre SEDEF
Emre SEDEF
10 Ekim 2019 Perşembe 07:51
ERKEN TEŞHİS HAYAT KURTARIR

Meme Kanseri Farkındalık Ayı etkinlikleri, Edirne İl Sağlık Müdürlüğü tarafından gerçekleştirilen programla başladı. Atatürk Anıtı’nda düzenlenen ve Saraçlar Caddesi’nde devam eden programa Edirne Valisi Ekrem Canalp, Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan, Edirne İl Sağlık Müdürü Dr. Ali Cengiz Kalkan, Trakya Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Ahmet Hamdi Zafer, sağlık personelleri ve vatandaşlar katılım gösterdi.

KALKAN: “KANSER OLAN HER 4 KADINDAN BİRİ MEME KANSERİDİR”

Edirne İl Sağlık Müdürü Dr. Ali Cengiz Kalkan burada yaptığı konuşmada, “Meme kanseri memedeki hücrelerin kontrolsüz çoğalmasıyla ortaya çıkıyor. Ülkemizde ve dünyada en sık görülen, en sık ölüme neden olan kanser türüdür. Ülkemizde kanser olan her 4 kadından biri meme kanseridir. Fazla kilolu, obez olmak, yeterli fizik aktivite yapmamak, yani hareketsiz bir yaşam sürmek meme kanserinde yaşam şekliyle ilgili değiştirilebilecek risk faktörleri arasındadır. Meme kanserini olabildiğince erken yakalamak, tedavi şansımızı arttırmaktadır. Erken teşhiste en önemli faktör, hepinizin de kabul edeceği üzere bu konuda bilinçlenmedir. İşte tam da burada KETEM merkezlerimiz ve burada yapılan tarama testleri, mamografi ve tabii ki Türkiye Cumhuriyeti Sağlık Bakanlığı’nın vatandaşlarının sağlıklarına verdiği önem ve değer ortaya çıkmaktadır. Çünkü 81 ilimizde ve birçok ilçemizde kanser erken teşhis ve tarama merkezlerimiz hizmet vermektedir. Ülkemizde her bölgede var olan KETEM’lerimizde 40-69 yaş arasındaki kadınlarımızda 2 yılda 1 ücretsiz çekim yapılmaktadır. Edirne ilimizde merkezde ilk 9 ayda 2 bin 172 bayan kardeşimiz, Keşan ilçemizde 491 bayana çekim yaptırmıştır. Toplamda 2 bin 663 çekim yapılmıştır. Tüm kanserlerde olduğu gibi; sağlıklı beslenme alışkanlıkları kazanmak, haftada en az, orta aktivite diye tanımlayabileceğimiz 150 dakika yürüyüş yapmak veya ağır aktivite diye tanımlayabileceğimiz 75 dakika ağır fiziksel aktivite, yani koşma ve yüzme etkinliğinde bulunmak, sağlıklı kiloda kalmak, alkol kullanmamak, meme kanseri riskini azaltmaktadır. Özellikle 1,5-2 yıl emzirmenin de anneyi meme kanserinden koruduğuna dair çalışmalar bulunmaktadır.” ifadelerini kullandı. 

ÇİÇİN: “HER YIL 23 BİN KADINA MEME KANSERİ TANISI KONULUYOR”

Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi Medikal Onkoloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. İrfan Çiçin ise, “Türkiye’de senede 23 bin yeni meme kanseri tanısı konmakta. Bunun bir başka tercümesi de her 8-10 kadından biri hayat boyu meme kanseri riski taşımakta. Meme kanserinin risk faktörlerini dikkate alarak sıklığını azaltmak mümkün olmakla birlikte, en etkin mücadele yöntemimiz taramadır. Bu konuda Edirnelilerin, vatandaşlarımızın tarama programlarına uyması son derece önemli. KETEM merkezlerimiz ve üniversitemiz bu konuda yakın işbirliği içinde ve bu konuda da oldukça etkin programlar uygulayabilmektedir. Tüm Edirnelileri, tarama programlarına uymaları konusunda  tekrar uyarıyorum.” şeklinde konuştu.

Buradaki konuşmaların ardından Saraçlar Caddesi’nde pembe balonlarla farkındalık yürüyüşü gerçekleştirildi.

Kerem Filiz
 

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.