FARKINDALIK İÇİN YÜRÜDÜLER

14 Kasım Dünya Diyabet Günü’nde Edirne İl Sağlık Müdürlüğü ile Edirne AK Parti Kadın Kolları işbirliğinde, diyabete dikkat çekilebilmesi amacıyla yürüyüş düzenlendi.

FARKINDALIK İÇİN YÜRÜDÜLER

14 Kasım Dünya Diyabet Günü’nde Edirne İl Sağlık Müdürlüğü ile Edirne AK Parti Kadın Kolları işbirliğinde, diyabete dikkat çekilebilmesi amacıyla yürüyüş düzenlendi.

Emre SEDEF
Emre SEDEF
15 Kasım 2018 Perşembe 08:55
FARKINDALIK İÇİN YÜRÜDÜLER



14 Kasım Dünya Diyabet Günü kapsamında Edirne İl Sağlık Müdürlüğü tarafından diyabete dikkat çekebilmek amacıyla Saraçlar Caddesi’nde yürüyüş düzenlendi. Edirne AK Parti Kadın Kolları tarafından da destek verilen etkinlikte konuşan İl Sağlık Müdürü Dr. Ali Cengiz Kalkan, “Yürüyüşün ana teması, ailelerimizin yaşam tarzını, beslenmelerini, yürüyüşünü düzenli yapmalarını sağlayarak bu hastalığa yakalanma ihtimalini en aza düşürmek.” dedi.
DR. KALKAN: “AMAÇ, YAKALANMA İHTİMALİNİ AZALTMAK”
Edirne İl Sağlık Müdürü Dr. Ali Cengiz Kalkan, Diyabet ve Aile temasıyla yürüdüklerini söyleyerek, “Buradaki amacımız diyabet konusunda halkımızın bilinçlenmesini arttırmak. 2’nci basamak sağlık hizmetlerinin yükünü azaltmak. Devletin sağlık harcamalarında bütün vatandaşlarımıza uzanan çalışma bütçesini, önleyici sağlık hizmetleriyle azaltmak için bugün bir aradayız. Diyabet tüm dünyanın en önemli ve yaygın problemlerinden birisi. Dünya üzerinde 425 milyon diyabet hastası yaşamakta ve her iki kişiden birinden tanı aldığı düşünülmekte. Yani rakamın daha da yukarıda olduğunu görmekteyiz. Ülkemizin sağlıkta yaptığı öncü çalışmalar, diyabette de kendisini gösteriyor. Dünyanın birçok ülkesinde insülin ve temel diyabet harcamaları aile bütçeleri tarafından karşılanamıyor. Ama bunların tümü ülkemizde Sağlık Bakanlığımız tarafından ücretsiz karşılanmaktadır. Fakat bu toplantı ve yürüyüşün ana teması, ailelerimizin yaşam tarzını, beslenmelerini, yürüyüşünü düzenli yapmalarını sağlayarak bu hastalığa yakalanma ihtimalini en aza düşürmek. Yapılan çalışmalar, günde yarım saat ile bir saat arasındaki yürüyüşün birçok diyabet hastasını, diyabet olmaktan kurtardığını göstermiştir.” ifadelerini kullandı.
AKMEŞE: “HALKIMIZIN DİKKATİNİ ÇEKMEK İSTEDİK”
AK Parti Edirne İl Başkanı İlyas Akmeşe, etkinliğin 81 ilde de gerçekleştirildiğini belirterek, “Bugün 14 Kasım Dünya Diyabet günü. Bizde bu vesileyle halkımızın dikkatini çekmek için AK Parti Edirne İl Başkanlığı olarak halk sağlığı müdürlüğüyle bir organizasyon gerçekleştirdik. Bu organizasyon 81 ilde de düzenlendi.” şeklinde konuştu.
İNCE: “HER 11 KİŞİDEN 1’İ DİYABET HASTASI”
AK Parti Edirne Kadın Kolları Başkanı Nergiz İnce, diyabetin ciddi bir hastalık olduğunu ve buna farkındalık yaratmak amacıyla böyle bir etkinlik düzenlediklerini ifade ederek, “Uluslararası Diyabet Federasyonu 2017 verilerine göre dünyada 425 milyon diyabetli yetişkin vardır. Bu demektir ki, her 11 kişiden biri diyabet hastasıdır. 2 diyabetli yetişkinden birine ise teşhis konulamamıştır. Yani kişi diyabetli olduğunu bilememektedir. Diyabet açısından risk grupları belirlenip hastalığın ilerlemesi önlenmediğinde hasta sayısı artmakta, başta kalp krizi, böbrek yetmezliği, göz sorunları, ayak yaraları ve ampütasyonları gibi ciddi komplikasyonlar görülmektedir. Bu kadar ciddi komplikasyonları olan diyabetin önlenmesi ve halk sağlığının korunması için tüm dünyada diyabet farkındalığını arttırmak amacıyla 14 Kasım Diyabet Günü olarak kutlanır. Bu vesileyle diyabetin verdiği zararların neler olduğunun mikro ölçekte ailede hem de makro ölçekte toplumda farkındalık arttırmak için AK Parti Edirne Kadın Kolları olarak yaptığımız bu etkinliğin gerekli bilinci oluşturmasını diliyoruz.” dedi.

Kerem Filiz

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.