EKMEKTE ‘ZAM’ KARMAŞASI!

Edirne’de ekmek fiyatlarıyla ilgili adeta bir karmaşa yaşanıyor. Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği 18 üyesi için 230 gram ekmeğin 2 liradan satılması için yeni tarifeyi onayladı. 34 fırıncı üyesi bulunan Edirne Ticaret ve Sanayi Odası’ndan ise herhangi bir zamlı tarife henüz çıkmadı. Kendi üyelerinin tarife açıklanmadan ekmeği 2 liradan satması durumunda ceza yiyebileceklerini vurgulayan ETSO Başkanı Recep Zıpkınkurt, Fırıncılar Derneği’nin ‘zam’ sürecinde fırıncıların haklarını korumadığını ve fırıncıları yanlış yönlendirdiğini ifade etti.

EKMEKTE ‘ZAM’ KARMAŞASI!

Edirne’de ekmek fiyatlarıyla ilgili adeta bir karmaşa yaşanıyor. Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği 18 üyesi için 230 gram ekmeğin 2 liradan satılması için yeni tarifeyi onayladı. 34 fırıncı üyesi bulunan Edirne Ticaret ve Sanayi Odası’ndan ise herhangi bir zamlı tarife henüz çıkmadı. Kendi üyelerinin tarife açıklanmadan ekmeği 2 liradan satması durumunda ceza yiyebileceklerini vurgulayan ETSO Başkanı Recep Zıpkınkurt, Fırıncılar Derneği’nin ‘zam’ sürecinde fırıncıların haklarını korumadığını ve fırıncıları yanlış yönlendirdiğini ifade etti.

Emre SEDEF
Emre SEDEF
01 Şubat 2021 Pazartesi 06:06
EKMEKTE ‘ZAM’ KARMAŞASI!

Edirne’de geçtiğimiz aylarda başlayan ekmekteki zam karmaşası, önceki günlerde yeniden alevlendi. Bilindiği gibi geçtiğimiz aylarda Fırıncılar Derneği ekmeğin 2 liradan satılmasının önünü açmış, Edirne Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği ile Edirne Ticaret ve Sanayi Odası bu durumun kanuni olmadığını söyleyerek duruma itiraz etmişlerdi. Belli bir süre 2 liradan satılan ekmek; yapılan itirazlar ve denetlemeler sonucu yeniden 1,5 TL’ye düşmüştü. Fırıncıların zam talebi süreç boyunca devam ederken, önceki gün Edirne Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği 18 fırıncı üyesi için zamlı tarifeye onay vermiş ve 230 gram ekmeğin 2 TL’den satılmasına izin vermişti. 34 üyesi bulunan Edirne Ticaret ve Sanayi Odası’ndan ise herhangi bir zam onayı çıkmamıştı. Süreç hakkında bilgiler vermek üzere Cuma günü basın toplantısı düzenleyen ETSO Başkanı Recep Zıpkınkurt, kendi üyelerini zamlı tarifeden satış yapmamaları konusunda uyardı.

“BİZDEN BİR TARİFE ÇIKMADI”

Edirne Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Recep Zıpkınkurt, ekmek fiyatlarıyla ilgili yaptığı açıklamada, “Basında ekmekle ilgili 2 TL oldu diye haberleri gördüm. Tabi esnaf odasının verdiği tarife ile ekmek 2 TL oldu. Ticaret ve Sanayi Odası’ndan böyle bir tarife henüz çıkmış değil. Gerekli prosedürleri tamamlıyoruz. Dolayısıyla ekmek fiyatları Edirne’de henüz 2 TL olmadı. Üyelerimiz zarar görmemeleri adına eski tarifeden satış yapmaya devam etmeli. Üyelerimiz yanlış yönlendiriliyor. Tarife almadan fiyat uygulamanın kanuni yaptırımları var. Dolayısıyla Ticaret ve Sanayi Odası’na üye fırıncı arkadaşlarımız lütfen kurumumuzla irtibata geçip tarifesini aldıktan sonra fiyat uygulamasına geçmelidir. ETSO’nun şu anda uygulanan 2 TL ekmek fiyatı gibi bir tarifesi yok. Dolayısıyla 2 TL’ye ekmek satmaları bugün için onları zora sokar. Onları kanuni yaptırımlarla karşı karşıya bırakır. Yanlış yönlendiren arkadaşların arkasından gitmesinler, üye oldukları ETSO ile irtibata geçsinler, doğru bilgileri alsınlar ve yaptıkları yanlıştan dönsünler.” İfadelerini kullandı.

“FIRINCILAR DERNEĞİ SABOTE ETTİ”

Zıpkınkurt, Fırıncılar Derneği’nin meslek komitesine müdahale ettiğini belirterek, “Bugün Esnaf Odası kendi üyelerine 2 TL ekmek tarifesini onaylamıştır. Ancak Ticaret ve Sanayi Odası ile Esnaf Odası aynı zamanda başlamaları ile birlikte Fırıncılar Derneği’nin müdahalesi sonucu Ticaret ve Sanayi Odası’nın bu süreçte geri kalmasına sebep olmuştur. Bundan dolayı ikimizde aynı anda fiyat tarifesini veremedik. Çünkü Fırıncılar Derneği meslek komitesine müdahale etti ve komitenin kararlarını sabote ederek, meslek komitesinin toplanmasını engelleyerek, sürecin uzamasına sebep oldu. Tabi fırıncıların bu konuyu bilmeleri ancak bu kurumdan alacakları bilgi ile olabilir. Dolayısıyla arkadaşlarımızın bugün fiyat tarifesine esnaf odasının verdiği fiyat tarifelerine geçmeleri sorun yaratacaktır. Ticaret İl Müdürlüğü tarafından denetlemeler yapıldığında tarifeleri yok. Edirne Belediyesi fiyat denetimleri yaptığında tarifeleri yok. Dolayısıyla büyük yaptırımlara maruz kalırlar. Sizin aracılığınız ile buradan üyelerimizi uyarmak istedim. Tabi birazda süreçten bahsedelim. Uzun süredir şehrimizin ekmek fiyatları gündemde. Yasalar fiyat tarifesi vermeyi Ticaret ve Sanayi Odaları ile Esnaf Odalarına verdi. Dolayısıyla bu süreç başladığı zaman üyelerimizle konuşarak süreci yürütme çabasındaydık ama bazı arkadaşlarımızın meslek komitesindeki toplantıları sabote etmesi yüzünden komite uzun bir süre toplanamadı. Bildiğiniz gibi ilçelerdeki fiyat tarifesi 20 gün önce başladı. İlçeler bizden daha önce fiyatlarını oluşturdu.” ifadelerini kullandı.

“FIRINCILAR DERNEĞİ, ÜYELERİNİ YANLIŞ YÖNLENDİRİYOR”

Fırıncılar Derneği’nin üyelerini yanlış yönlendirdiğini vurgulayan Zıpkınkurt, “İlçelerdeki fiyatlar belli ama il ile ilçelerdeki fiyatların aynı olması konusunda yaptığımız toplantılarda meslek komitesinin bazı ekmek çeşitlerine müdahalesi var. İlçede satılan bazı ekmeklerle ilgili farklı fiyat uygulamaları isteniyor. Farklı talepler var. Ama kendi meslek komitesi üyeleri kendi arkadaşlarına zarar veriyor. Fırıncılarımızın kendi meslektaşlarını sorgulamaları gerekiyor. Fırıncılarla toplantı yapalım diyoruz bunu sabote ediyorlar. Üyesin gel buradan bilgi al. Ama oda ile irtibatı olan üyelerle aradaki bağı, dernek kopardı. Dolayısıyla fiyatı veren dernek değil. Sen odanın üyesisin odanın yetkili kurumlarından fiyatın nasıl olacağını öğrenebilirsin. Ama dernek seni yanlış yönlendiriyor. Sonra ceza yediğinde buraya gelip ben ne yapacağım diyorsun. Önce buraya geleceksin. Bugünkü toplantımızın sebebi üyelerimizin yanlış yapmamaları, haksız yere yiyecekleri cezalara da maruz kalmamalarıdır. 34 ETSO’ya bağlı fırıncı 18’de Esnaf Odasına bağlı fırıncı var. Fırıncılar arasındaki bu fiyat farkı halka anlatılamaz. Esnaf odası ile Ticaret ve Sanayi Odası ile fırıncılara uygulanacak fiyat tarifesinin aynı gün uygulanması gerekiyor.” şeklinde konuştu.

“GÖRÜŞÜMÜZ EKMEĞİN KİLOGRAMININ 8 LİRA 70 KURUŞ OLMASI YÖNÜNDE”

Fiyat tarifesinin nasıl belirlendiği hakkında da bilgiler veren Zıpkınkurt, “Meslek komitesinden çıkan fiyat ilk önce şehirde toplanan yerel komisyonda görüşülüyor. Komisyondan çıkan karar ile bu fiyat bakanlığa sunuluyor. Bakanlıktan çıkan karar sonrasında Ticaret ve Sanayi Odası’ndan meclise havale ediliyor. Meclis onayladıktan sonra fiyat uygulanmaya başlıyor. Buna valilik itiraz edebilir. Eğer ki fiyat fahiş bir fiyatsa buna itiraz edebilir. Bizim elimizde maliyetler var. Biz üyelerimizi korumak zorundayız. Bizim elimizdeki maliyetlere göre üyelerimize bu fiyatı veririz. Bize kayıtlı üyelerin meslek komitesindeki kararı geciktirmelerinden dolayı esnaf odasının fiyatı erken çıktı. Fırıncıların talebi ekmeğin kilogramının 8 lira 70 kuruş olarak 230 gram ekmeğin fiyatının ise 2 Türk lirası olması yönünde. Bizim de o doğrultudadır. Bakanlığımıza da bunu bildirdik. Türkiye genelindeki ekmek fiyatları bizim çalışma yaptığımız rakamlar civarında. Bizim önerdiğimiz fiyat makul bir fiyattır hem vatandaşımız hem de fırıncımız için bu fiyat makuldür.” dedi.

“2 LİRADAN YAPILAN SATIŞLAR YASAL OLMAZ”

Kendi üyelerinin 2 liradan ekmek satmasının yasal olmadığını yineleyen Zıpkınkurt, “Yasa diyor ki bakkala fırıncının vereceği kar oranı yüzde 20 fırıncıların, büyük marketleri vereceği kar oranı ise yüzde 15 ancak fırıncılar kendi içlerindeki rekabetten dolayı, herkes pazardan daha büyük yüzde almak için yüksek ıskontolar yaparak marketlere ve bakkallara girmeye çalışıyor. Dolayısıyla kendi iç rekabetten dolayı verdikleri ıskontolar kendi kar oranlarını düşüyor. Ancak bu iş sonuçta da tüketiciye yansıyor. Bu dengeyi korumak gerekiyor. Bu süreç en yakın zamanda sonuçlanır biz Bakanlıktan gelecek kararı bekliyoruz. Şu anda bizim üyelerimiz tarafından 2 Türk lirasından ekmek satılamaz. Satılırsa da yasal olmaz. Yani tarife çıkmadıktan sonra yapılan işlem yasal değil. Üyelerimiz cezalarla karşı karşıya kalabilirler. Üyelerimizin bu cezaları almamaları için buna hassasiyet göstermeleri gerekiyor.” şeklinde konuştu.

“FIRINCILAR DERNEĞİ, FIRINCILARIN HAKKINI KORUMUYOR”

Zıpkınkurt, Fırıncılar Derneği’nin üyelerinin hakkını korumadığını belirterek, “Bu durumun suçlusu dernektir. Dernek kendi üyelerini sabote ediyor. Dernek kendi üyelerini korumakla mükellef biz de kendi üyelerimizi korumak zorundayız. Dernek üyelerine yanlış yaptırmaya devam ediyor. Başında da yanlış yaptırmaya devam etti. Ekmeğin fiyatıyla ilgili 8,70 kuruş kilogramına fiyat istiyorsun. Ama ekmeğin kilogramını 10 Türk lirasına sattın. İstediğin fiyat 8,70 kuruş neden 10 Türk lirasına ekmek satıldı. Sormazlar mı bunu insanlara. Resmi istediğin fiyat 8,70 kuruş ama ekmeği zamanında 10 Türk lirasına sattırdın. Bunu hesabını sormazlar mı? Derneğe ceza yazılmıyor. Ceza kime yazılacak, fırıncıya yazılacak. Cezayı fırıncı ödeyecek. Yani fırıncılar derneği, fırıncının hakkını korumuyor. Ama ben fırıncıların haklarını koruyorum çünkü onlar benim üyelerim. Yanlış yaptıklarını onlara anlatmak zorundayım. Ben dernektekilere söyledim. Arkanızda durmam, durmayacağım dedim. Ekmeği 10 Türk lirasına sattılar tutanaklar tutuldu, cezalar yazıldı. Yarın öbür gün cezalara maruz kalacaklar bunun sorumlusu kim Ticaret ve Sanayi Odası Mı? Bunu yaptıranlar kendi dernekleridir. Fırıncıların bağlı oldukları odaların tarifelerine uymaları ilerleyen günlerde ceza yememeleri için önemli. Buradan fırıncıları uyarıyorum.” ifadelerini kullandı.

Kerem Filiz

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.