GÜRKAN, LOZAN BARIŞ ANTLAŞMASI’NIN 95. YILI İLE BASIN BAYRAMINI KUTLADI

GÜRKAN, LOZAN BARIŞ ANTLAŞMASI’NIN 95. YILI İLE BASIN BAYRAMINI KUTLADI

Emre SEDEF
Emre SEDEF
24 Temmuz 2018 Salı 11:10
GÜRKAN, LOZAN BARIŞ ANTLAŞMASI’NIN 95. YILI İLE BASIN BAYRAMINI KUTLADI

Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan, basında sansürün kaldırılışının 110. yılını kutlayarak; özgür basının demokrasinin vazgeçilmez unsuru olduğunu söyledi. Gürkan, 24 Temmuz’da Lozan Antlaşması’nın da imzalandığını belirterek, “Kurtuluş Savaşı’nı büyük bir azim, inanç, cesaret, fedakarlık ve kararlılıkla yürüten yüce Türk Milleti, bundan 95 yıl önce kurtuluş mücadelesiyle kazandığı zaferi, Lozan Antlaşması ile diplomasi ve uluslararası hukuk alanına taşınarak taçlandırmıştır. 24 Temmuz Türkiye Cumhuriyeti’nin tapusunu kazandığı gündür” dedi.

Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan, Lozan Barış Anlaşması’nın 95. Yılı ile Basın Bayramı nedeniyle yayınladığı kutlama mesajında şunlara yer verdi;

“24 Temmuz, bizler için iki ayrı öneme sahiptir. İlk olarak 24 Temmuz 1908 basından sansürün kaldırıldığı tarihtir. Bu tarihte gazeteler ilk kez sansürsüz olarak yayınlanmaya başlamış ve sansür, ağır suçlardan biri sayılmıştır. O günden bu yana 24 Temmuz Basın Bayramı olarak kutlanmaktadır. Özgür basın her dönemde demokrasinin en önemli unsuru haline gelmiştir. Kamuoyunu bilgilendiren, toplumsal değerlere saygılı, sorumluluk sahibi, tarafsız bir bakış açısıyla görevini yerine getiren özgür basın, hiç kuşkusuz ki demokratik toplum düzeninin korunmasının en büyük güvencesidir. Basın, ülke yönetimi ve halk arasında köprü görevi görmekte, halkın haber alma hakkını kullanması ve kamuoyu oluşturmasında etkin rol oynamaktadır. Bu nedenle haber ve bilgi akışını sağlamak adına günün her anında yılmadan, gece gündüz, sorumlu gazetecilik anlayışı içerisinde, hangi şartlarda olursa olsun görevini başarıyla yerine getiren basın çalışanlarımızın, fikir işçilerimizin basın bayramını bir kez daha kutluyorum.

Türkiye Cumhuriyeti için 24 Temmuz’un ayrı bir önemi de vardır. Mustafa Kemal Atatürk’ün önderliğinde Kurtuluş Savaşı’nı büyük bir azim, inanç, cesaret, fedakarlık ve kararlılıkla yürüten yüce Türk Milleti, bundan 95 yıl önce kurtuluş mücadelesiyle kazandığı zaferi, Lozan Antlaşması ile taçlandırmıştır. 24 Temmuz, Türkiye Cumhuriyeti’nin tabusunu kazandığı gündür. Bugün Edirne’nin turizmine büyük katkı sağlayan Karaağaç toprakları da Lozan Anlaşması’yla kazanılmıştır.  Türkiye Cumhuriyeti o günden bugüne ulu bir çınar gibi yükselmeye; özgürlüğünden ve bağımsızlığından ödün vermemeye devam etmektedir. Türkiye’nin tapusunun kazanıldığı; diplomatik bir zafer olan Lozan Barış Antlaşması’nın 95. yılını kutluyor, Başkomutan Gazi Mustafa Kemal Atatürk, İsmet İnönü ile Lozan heyeti üyelerini rahmetle, minnetle ve şükranla yad ediyorum. Ruhları şad olsun. Bu toprakları bize vatan yapan tüm şehitlerimizin, aziz hatıraları önünde bir kez daha saygıyla eğiliyoruz.”

Haber Merkezi

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.