HAYVANCILIĞA İNDİRİLMİŞ BÜYÜK DARBE

Dünya Veterinerler Günü Dolayısıyla Edirne’de tören düzenlendi. Törende Trakya Bölgesi Veteriner Hekimleri Odası Başkanı Dr. Erdal İlgü “Meraların, 20 yılda elde edilecek kaba yem parası karşılığında imara açılması başta koyunculuk olmak üzere hayvancılığımıza indirilmiş en büyük darbedir.” Dedi.

HAYVANCILIĞA İNDİRİLMİŞ BÜYÜK DARBE

Dünya Veterinerler Günü Dolayısıyla Edirne’de tören düzenlendi. Törende Trakya Bölgesi Veteriner Hekimleri Odası Başkanı Dr. Erdal İlgü “Meraların, 20 yılda elde edilecek kaba yem parası karşılığında imara açılması başta koyunculuk olmak üzere hayvancılığımıza indirilmiş en büyük darbedir.” Dedi.

Emre SEDEF
Emre SEDEF
30 Nisan 2018 Pazartesi 09:06
HAYVANCILIĞA İNDİRİLMİŞ BÜYÜK DARBE

Dünya Veterinerler Günü Dolayısıyla Edirne’de Atatürk Anıtı’nda çelenk sunma töreni gerçekleştirildi. Tören saygı duruşuyla başlarken ardından Edirne Belediye Bandosu eşliğinde İstiklal Marşı okundu.

Törende söz alan Trakya Bölgesi Veteriner Hekimleri Odası Başkanı Dr. Erdal İlgü “Dünya Veteriner Hekimleri Birliğinin belirlediği bu yılki teması “Sürdürülebilir kalkınmada, geçim kaynaklarını ve gıda güvenliğini iyileştirmedeki Veteriner Hekimlik mesleğinin rolü”dür. Ülkemizde Avrupa birliği uyum yasaları çerçevesinde 5996 sayılı Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve yem Kanunu Çıkarılmıştır. Geçtiğimiz günlerde TBMM’de Tarım, Orman ve Köy işleri komisyonunda, 5996 sayılı kanunun ek 2 bölümünde yapılan bir değişiklikle Veteriner Hekimin asli işi olan hayvansal gıda üretimi ve denetimi, bu konuda hiçbir eğitim almayan başka mesleklere paylaşılmıştır. Sırf başka mesleklere istihdam yaratacağız derken, halk sağlığı hiçe sayılmakta ve riske atılmaktadır. İnsan sağlığı açısından gıda kaynaklı risklerin yüzde 90’ının hayvansal kökenli olduğu ve 200 den fazla zoonoz hastalığın bulunduğu düşünüldüğünde ne kadar vahim bir durumla karşı karşıya olduğumuz daha iyi anlaşılacaktır. Son zamanlarda artış gösteren gıda zehirlenmeleri, gıda üretiminde yapılan sahtecilik, zoonoz hastalıklarda görülen artışların sebebi veteriner hizmetlerinde yapılan hatalı düzenlemelerin sonucudur. Meraların 20 yıllık hizmetlerinde yapılan hatalı düzenlemelerim sonucudur. Meraların 20 yılda elde edilecek kaba yem parası karşılığında imara açılması da başta koyunculuk olmak üzere hayvancılığımıza indirilmiş en büyük darbedir.” Dedi.

“FİYATLARININ ÜRETİCİ İÇİN DÜŞÜRÜLMESİ GEREKMEKTEDİR”

Son yıllarda et fiyatlarını düşürme bahaneleri ile yapılan et ve kasaplık canlı hayvan ithalatı da, bu yılki temaya taban tabana zıt bir durum oluşturmaktadır diyerek konuşmasına devam eden Dr. Erdal İlgü “Eğer et fiyatlarının düşürülmesi, gerçekten ülkemiz üreticileri düşünülerek yapılacaksa, bu yapılan, yapılması gerekenin tam tersidir. Hayvanın doğumundan büyütülüp kasaplık hale gelene kadar, maliyeti yükselten, tohum, gübre, mazot, elektrik ve su kralbet gibi, yem hammaddelerinin fiyatlarının yüksek olduğunu bilmiyormuşçasına, yüksek maliyetle yetiştirilip son ürün olan ülkemiz üreticisinin hayvanının fiyatı, ithal gelen et ve canlı kasaplık hayvanlara baltalanmakta ve üreticimiz adeta çökertilmek ve iflas ettirilmek istenmektedir. Eğer sağlıklı nesiller yetiştirmek ve bağımsız bir ülke olarak kendi kendimize yetmek istiyorsak, üreticimizi desteklemek ve fiyatları yükselten bu saydığımız şeylerin fiyatlarının üretici için düşürülmesi gerekmektedir. Aynı şeyler süt fiyatlarında da geçerlidir.” Dedi.

““EĞİTİM KALİTESİNİN DÜŞMESİNE SEBEP OLACAĞI AÇIKTIR”

Türkiye’de sürekli veteriner fakültesi açıldığını belirten Dr. Erdal İlgün “Türkiye’de 32 tane fakülte açılmış olup bu sayı bakımından dünyada 3’üncü sırada olduğunu göstermektedir. Çok pahalı ve zor bir eğitim olan veteriner hekimliği için bu kadar çok fakülte açılmasının yarardan çok, ülke ekonomisine külfet ve eğitim kalitesinin düşmesine sebep olacağı açıktır.” Diye kouştu.

“DİĞER SAĞLIK GRUBU MESLEKLERİN SAHİP OLDUĞU HAKLARDAN MAHRUMUZ”

Kamuda çalışan meslektaşlarının sorunlarına da değinen Dr. Erdal İlgün “Sağlık sınıfı olmalarına rağmen, diğer sağlık grubu mesleklerin sahip olduğu haklardan mahrum olması, fiili hizmet tazminatlarının verilmemiş olması ayrı bir sorunumuzdur. Teşkilatta yönetim kadrosunda Veteriner hekimler neredeyse yok sayılmakta ya da çok az kadro verilmektedir. Asli işleri olan koruyucu hekimlikten ziyade büro elemanı gibi işlerde çalıştırılmaktadırlar. Serbest çalışan meslektaşlarımız bakanlığın uygulamaları sonucu sürekli baskı altında tutulmakta, kırtasiye işlerini yapmaktan gerçek işleri ile ilgilenemez olmaktadırlar. Alacak listelerinin astronomik rakamlara dayanmasına rağmen bu konuda onlara destekleyici uygulamalar hiç bir zaman yapılmamaktadır. Üretici fakirleştikçe meslektaşlarımızın gelirleri azalmakta, kendisine eşdeğer meslek gruplarından ekonomik olarak gerilerde kalmaktadırlar. Umuyoruz ki tüm bu söylediğimiz konular ışığında sürdürülebilir kalkınma için, geçim kaynaklarını ve gıda güvenliğini iyileştirmek için Veteriner Hekimlerin rolünün değeri anlaşılır ve ona göre tedbirler alınır. Hak ettikleri yerde olamamalarına rağmen, mesleki çıkarlarını şahsi çıkarlarının üzerine tutan meslektaşlarımızın Dünya Veteriner Hekimler gününü kutlarım.” Dedi.

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.