HİSARCIKLIOĞLU: EDİRNE BORSASI, EN ÜST SEVİYEDE

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Yönetim Kurulu Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu, Edirne'de açılan Lisanslı Depolama ve Elektronik Satış Salonu'yla dünya borsacılığında en üst seviyeye gelindiğini söyledi.

HİSARCIKLIOĞLU: EDİRNE BORSASI, EN ÜST SEVİYEDE

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Yönetim Kurulu Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu, Edirne'de açılan Lisanslı Depolama ve Elektronik Satış Salonu'yla dünya borsacılığında en üst seviyeye gelindiğini söyledi.

Emre SEDEF
Emre SEDEF
13 Eylül 2017 Çarşamba 10:03
HİSARCIKLIOĞLU: EDİRNE BORSASI, EN ÜST SEVİYEDE

    Lisanslı Depolama ve Elektronik Satış Salonu'nun açılışının ardından bir restoranda ekonomi istişare toplantısı düzenlendi. Burada konuşma yapan TOBB Yönetim Kurulu Başkanı Hisarcıklıoğlu, Edirne'nin müthiş bir coğrafyada olduğunu ve TOBB olarak en fazla yatırımı Edirne'ye yaptıklarını belirtti. Hisarcıklıoğlu yeni açılan salon ve depolama sistemiyle dünya borsaları arasında Edirne'nin en üst seviyeye gelindiğini aktardı. Hisarcıklıoğlu ayrıca Edirne'ye modern bir fuar merkezi yapılması konusunda ETSO Yönetim Kurulu Başkanı Recep Zıpkınkurt'a da talimat verdi. 
    “C SINIFINDAN B SINIFINA YÜKSELDİK”
    Toplantının açılış konuşmasını gerçekleştiren Edirne Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Özay Öztürk, “Edirne geniş ve verimli arazilere sahip. Türkiye çeltik üretiminin yüzde 40'ını, ayçiçeğinin yüzde 15'ini, buğdayın yüzde 3'ünü üretiyoruz. Göreve geldiğimizden bu yana hizmet kalitemizle üye ve üreticilerin memnuniyetini arttırmak için çalışıyoruz. TOBB'un akreditasyon sistemi içinde 5 yıldızlı akredite bir borsa olup C sınıfından B sınıfına yükseldik. Hesap verilebilir ve şeffaf olma prensibine bağlı olarak göreve geldiğimizden itibaren bağımsız denetim şirketi tarafından denetleniyoruz. Bu ayrıca akreditasyon sistemi için de iyi uygulama olarak gösterilmektedir. Meslek gruplarıyla toplantılar yapıyoruz. Meslek gruplarımızın ihtiyaçlarını tespit ederek bunların çözümüne yönelik çalışmalarda bulunuyoruz.  Aynı bölgemizin ihtiyaçlarını giderebilmek için toplantı ve paneller düzenliyoruz. Edirne Ticaret Borsası olarak akıllı telefon mobil uygulamamızla beraber borsamızda oluşan fiyatlarımızı ürünlerin fiyatlarını an be an tüm üyelerimizle ve üreticilerle paylaşıyoruz. Aynı zamanda 13 adet yatay depo yaparak üyelerimizi tahsis ettik. Lisanslı depoculuk işlemini yerine getiriyoruz şu anda. Elektronik Satış Salonumuzu sizlerin katılımıyla hayata geçirdik. Lisanslı Depomuzun açılışını da gerçekleştirdik.” dedi.
    “ŞEHRİMİZİN TANITIMINA ÖNEMLİ KATKI SAĞLADIK”
    Edirne Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Recep Zıpkınkurt ise; “Odamız, ilimiz ve ülkemiz ekonomisine katkıda bulunmak amacıyla üye bilgilendirme ve sektör toplantıları düzenledik. İş birliği ve protokoller imzaladık, fuarlara katıldık, projeler düzenledik. Odamız bünyesinde proje yazılım ve danışmanlığı, dış ticaret ve istihbarat hizmeti, mali müşavir danışmanlığı, hukuk danışmanlığı hizmetleri vermeye başladık. Üyelerimizin taleplerine daha hızlı ulaşabilmeleri adına elektronik ortamda da tüm işlemlerine kolayca ulaşabilecekleri elektronik belge dağıtım sistemine geçtik. İlimizin tanıtımı için Edirne Belediyesi ile ortak projeler düzenleyerek şehrin tanıtımına önemli katkı sağladık.” ifadelerini kullandı. 
    “GÖĞSÜMÜ GERE GERE EDİRNELİYİM DİYORUM”
    TOBB Yönetim Kurulu Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu, Fahri Hemşehri olmasından dolayı gurur ve onu duyduğunu söyleyerek başladığı konuşmasında; “2 sene önce bu salonda Recep Başkan beni Fahri Hemşehriniz yaptı. Bu benim için de büyük bir onur. O yüzden göğsümü gere gere her yerde ben bir Edirneliyim diyorum. Ayağımda, gönlümde burada olmaya hep devam edecek. Edirnelinin hemşehrisi olmak iftihar edilmesi gereken bir meziyettir. Herkes Edirneli olamaz. Edirne için en önemli şeylerden biri Başkent oluşudur. Edirne hala başkent olmanın özelliklerini taşımaktadır. Edirne tarihiyle, kültürüyle milletimizin tüm ortak renklerini ve güzelliklerini bir arada barındırmaktadır.” dedi.
    “EN BÜYÜK YATIRIMLARI EDİRNE'YE YAPTIK”
    Hisarcıklıoğlu, Edirne'nin müthiş bir şehir olduğunu ve TOBB olarak en fazla yatırımı Edirne'ye yaptıklarını söyleyerek; “Edirneli olarak müthiş bir coğrafyada yaşıyoruz. Allah müthiş bir bereket vermiş bu topraklara. Çeltikte, ayçiçeğinde, buğdayda Türkiye'de üretim üssüyüz. Hayvancılığın merkeziyiz. Hastalıktan ari bölgeyiz. Turizmde Allah bize müthiş bir hazine vermiş. Avrupa'da Floransa'dan sonra en fazla tarihi eseri bulunduran il Edirne'dir. Avrupa yanı başımızda. ABD'den sonra dünyanın en zengin pazarı,  500 milyon liralık pazar ayağınızın altında.  Edirne, Balkanların üretim ve ticaret Grandbetting merkezi olmalı. Biz de TOBB olarak Edirne'yi böyle görmek istediğimizden dolayı belki de tüm iller arasında en büyük yatırımları Edirne'ye yaptık. Lojistik alanında İpsala, Hamzabeyli ve dünyanın en büyük 2'nci Sınır Kapısı olan Kapıkule'yi modernize ettik. Kapıkule Tır Parkı'nı yaparak nakliye sektörünün sorunlarını çözdük. Çağdışı görüntülere son vermek istedik. Tarihimizin en büyük eserlerinden olan Mimar Sinan'ın ustalık eserim dediği Selimiye Camii'nin bakım ve onarımıyla ilgili bir vakıf kurduk. Bunun bütün masraflarını camia olarak biz üstlendik. Eğitim alanında Trakya Üniversitesi'nde fakülte binasına ihtiyaç var dediler, onu da yaptık.” dedi.
    “ÇİZGİ EN TEPEDE”
    Hisarcıklıoğlu, açılışı gerçekleştirilen lisanslı depoculuk ve elektronik satış salonuyla beraber en üst seviyeye gelindiğini dile getirerek; “Edirne bizim batıya açılan kapımız. Özay kardeşim 113 Borsa içerisinde ilk 30'a girerek Ticaret Borsaları Konseyi'nde Türk tarımına ve hayvancılığına yön vermekte. Recep Kardeşim ise 176 tane odamız arasında ilk 30'a a girerek Ticaret ve Sanayi Odaları Konseyi'ndeTüccar ve Sanayicilerimizin meselelerine çözüm aramakta. Özay başkanımız ayrıca TOBB olarak TMO ile beraber kurduğumuz lisanslı depoculuğun yönetiminde beraber çalışıyoruz. Aslında bugün ki açtığımız iki tesis var ya, dünya çapında iki tane tesis açtık. Bunu sadece açılış olarak görmeyin. Bu gerek lisanslı depoculukta, gerekse de elektronik satış salonuyla artık dünya borsacılığında bundan daha üste proje yapacak bir şey kalmadı, haberiniz olsun. Borsanın yapacağı bir şey yok. Çizgi en tepede. Bu açıdan yönetim kurulu başkanını ve tüm çalışanları kutluyorum.” ifadelerini kullandı.
    “TÜRK ÖZEL SEKTÖRÜ DÜNYA ÇAPINDA REKOR KIRDI”
    Hisarcıklıoğlu, işçi maliyeti konusunda Cumhurbaşkanı'ndan talepte bulunduklarını ve bu çerçevede dünya rekoru kırdıklarını belirterek; “İş dünyasıyla ilgili genel sıkıntılar vardı. Bunlarla ilgili neler yaptık? İşverenlerin en çok şikayet ettikleri durum işçi istihdam ederken dünyanın en fazla maliyetine sahip olmasıydı. Bin 400 lira asgari ücret, 2 bin 200 lira işverene maliyeti. Dünyanın hiçbir yerinde böyle bir şey yok. Bundan şikayet ediyorduk. Cumhurbaşkanımız ile görüştük bu konuyu, talepte bulunduk bunun indirilmesiyle alakalı. '1 işçinin 3 aylık maliyeti devletten, sonraki 9 aylık sigortası da devletten' bu öneriyi Cumhurbaşkanımız, 1 şartla kabul etti. Her birimizin en az 1 kişiyi istihdam etmesiyle. Bu teklif Özay kardeşim ile Recep kardeşimden çıktı. Baktım üyelerimiz alkışlıyor, onlar alkışlayınca biz de söz verdik. 1 sene dolmadı daha, rakam nerelere geldi peki biz bu teşvikleri alınca. Dünya çapında bir rekor kırdı Türk Özel Sektörü. Tam 1 milyon 600 bin yeni istihdam sağladık. Dünyada böyle bir şey yok. Tam 6 ayda yaptık bunu. ” dedi.
    'NEFES KREDİSİ' 
    Hisarcıklıoğlu, üyelerin finansman konusunda sıkıntılar çektiğini ve bununla ilgili olarak; “Bütün üyelerden topladığınız kaynakları ortaya koyacaksınız. Şimdi bunu üyelerimize vereceğiz dedik. TOOB 'Nefes Kredisi' dedik buna. 2 banka üzerinden üyelerimize ulaştırmaya çalıştık. Faiz oranı 9,90'dı. Bugün mevcudatın yüzde 16 faizle kredi verdiği dönemde biz 9,90 faizle kredi kullandırdık. Sonra Bakanımıza gittik. Dedik ki, KOSGEB'in sıfır faizli kredisinden bizim üyelerimiz de yararlansın. Sınır faizli 50 bin lira limiti olmak üzere tam 3 yıl faizsiz kredi imkanı sağlandı. Bundan da tüm Türkiye'de 260 bin üyemiz faydalandı.” dedi.
    “BEN VARIM, DİYECEKSİN”
    Hisarcıklıoğlu, Edirne'ye mordern bir fuar salonu yapılması konusunda ETSO Yönetim Kurulu Başkanı Recep Zıpkınkurt'a talimat vererek; “Bugün açıklandı. OICD ülkeleri içerisinde en hızlı büyüyen ilk 3 arasına girdik, bugün ki açıklanan rakamla. 5.1'lik bir büyüme yakalayabildik. Bunlar sayesinde oldu. Özellikle Edirne'nin gelişmesi için bir modern bir fuar merkezi gerekiyor. Parmağımızı taşın altına koyacağız. Sen projeni koyacaksın, başlayacaksın, Allah yardımcın olur. Doğru iş yaptığında kim engeller seni. Herkes burada yardımcın Recep Kardeşim. Yeter ki sen projeye başla. Sağına soluna bakmadan ben de varım, diyeceksin. Bu iş böyle olur. Allah bir daha bize öyle bir gece yaşatmasın 15 Temmuz Gecesi. Uçaklardan sanki bomba atılıyormuş gibiydi Ankara'daydım. Yanımda da Alman Odalar Birliği Başkanı var. Türkiye'de benim misafirim, Türkiye'ye yatırım yap diye anlatmaya çağırmıştım. O şaşkın, ben şaşkın. Sen otele git dedim. Ondan sonra kim var demeden, sağıma soluma bakmadan, baktım ki milli iradeye darbe var. Halkın iradesi üzerinde bir irade olamaz. Dedik ki kardeşim biz bunu kabul etmiyoruz. Sonuna kadar da karşısındayız dedik. Bütün Türkiye'de siyasi fikri ne olursa olsun hepsi aynı tepkiyi gösterdi. O 15 Temmuz Gecesi 80 milyon tek yürek olduk.  Fikri zikri, mezhebi, inancı, siyasi görüşü önemli olmadan herkes bunun karşısındaydı. Allah korusun bu toplantıları yapamazdık, derdimizi söyleyemezdik. Bugün derdimizi söyleme mekanizmamız açık. Sağa sola bakmadan biz varız dedik. Fuar konusunda da sen 'ben varım diyeceksin Recep'. Değerli kardeşlerim bize bir şey olmaz. Bizim önümüz açık. Çünkü biz 35 yıl önce bir şey keşfettik. Biz de müthiş bir girişimci ruhu varmış. Onda da Allah makamını cennet etsin, rahmetli Özal sayesinde bunu keşfettik, haberiniz olsun. Artık bütün dünyaya, dünya da 'ben ülkeyim' diyen her ülkenin gümrük kapısından bir Türk malı her sene giriyor haberiniz olsun. Bütün dünyaya mal satıyoruz. Biz bunların hepsini hallederiz. ” diye konuştu.

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.