İlhan Koman Parkı, bakım istiyor

Dünyaca üne sahip Edirneli sanatçı İlhan Koman Parkı'nda, sanatçı için yapılan anıtın bakımsızlığı vatandaşların tepkisine neden oluyor.

İlhan Koman Parkı, bakım istiyor

Dünyaca üne sahip Edirneli sanatçı İlhan Koman Parkı'nda, sanatçı için yapılan anıtın bakımsızlığı vatandaşların tepkisine neden oluyor.

Emre SEDEF
Emre SEDEF
23 Ekim 2017 Pazartesi 10:23
İlhan Koman Parkı,  bakım istiyor

    Edirne'nin yetiştirdiği dünya çapında sanatçıların başında gelen ünlü heykeltıraş İlhan Koman'ın adı Edirne ile  anılıyor. Eserleri dünya çapında ün salmış durumda. Bu değerli sanatçının Edirne'deki anıtının bu kadar bakımsız olması sanatseverler tarafından yadırganıyor ve  eserin çevresinin düzenli olması isteniyor.
    KOMAN EDİRNE'NİN ADINI DÜNYAYA DUYURDU
    Dünya çapında üne sahip olan İlhan Koman maalesef kendi ülkesinde yeterince tanınmıyor. 1921 yılında Edirne'de doğan İlhan Koman, 1941 yılında İstanbul Güzel Sanatlar Akademisi'ne girdi. Resim bölümünde başlayan eğitim hayatında bir yıl sonra aldığı karar ile heykeltraş olmak üzere bölümünü değiştirdi. Belling'in öğrencisi olarak 1945 yılında mezun oldu. Yetenekleri ve yaratıcılığı ile o kadar dikkat çekiyordu ki; 1947-50 arasında Fransa'da Academie Julian ve l'Ecole du Louvre, kapılarını İlhan Koman için açtı. İlk sergisini Paris'te açan İlhan Koman, mutlu ve başarılı olmasına rağmen vatan hasreti daha baskın Mottobet gelince İstanbul'a geri dönerek, 1958′e kadar İstanbul Güzel Sanatlar Akademisi'nde öğretim üyeliği yaptı.
    SES GETİREN ÇALIŞMALARI
    Heykellerin ve heykeltraşların ülkemizde rağbet görmediği o yıllarda İlhan Koman, ellerindeki yaratıcılığı, beyninde dönen projeleri ile aradığını bulamamıştı. Mesleği için İsveç'e yerleşmeye karar verdi. 1967′de Stockholm Uygulamalı Sanatlar Yüksek Okulu'na öğretim üyesi olarak görev yapmaya başladı. Yeni geometrik türevler ve yel değirmenleri gibi yaptığı buluşlar tescillenerek, ses getiren çalışmaları haline dönüştü. Anıtkabir'in büyük rölyeflerinden doğu kanadı, İlhan Koman imzasını taşımaktadır. 1954 yılı Ankara Devlet Sergisi'nde ikinci olurken, bir sonraki yıl düzenlenen sergide birincilik ödülünü almıştır. 1969′da İsveç'te Sundsvall'de bir alan düzenlemesi için açılan yarışmada birincilik ödülü, 1970′te de Oerebro Belediye Sarayı önüne konulmak üzere yaptırılan heykel yarışmasında da birincilik ödüllerinden birini aldı.

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.