KADINLAR GÜNÜ’NDE “ARTIK YETER” DİYE HAYKIRDILAR!

Edirne Kadın Dayanışması tarafından 8 Mart Dünya Kadınlar Günü dolayısıyla Atatürk Anıtı'na çelenk sunma töreni düzenlendi. Törende kadınlar adına açıklama yapan Trakya Roman ve Engelliler Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Gizem Arı, “2020 yılında 300 'ü aşkın kadın cinayeti yaşandı. Eşi tarafından pompalı tüfekle çalıştığı iş yerinde katledilen Nilay'ı unutmadık. Bugün Nilay ve diğer katledilen kadınların hüznünü içimizde yaşıyoruz. ‘Artık Yeter’ demek için meydanlardayız.” ifadelerini kullandı.

KADINLAR GÜNÜ’NDE “ARTIK YETER” DİYE HAYKIRDILAR!

Edirne Kadın Dayanışması tarafından 8 Mart Dünya Kadınlar Günü dolayısıyla Atatürk Anıtı'na çelenk sunma töreni düzenlendi. Törende kadınlar adına açıklama yapan Trakya Roman ve Engelliler Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Gizem Arı, “2020 yılında 300 'ü aşkın kadın cinayeti yaşandı. Eşi tarafından pompalı tüfekle çalıştığı iş yerinde katledilen Nilay'ı unutmadık. Bugün Nilay ve diğer katledilen kadınların hüznünü içimizde yaşıyoruz. ‘Artık Yeter’ demek için meydanlardayız.” ifadelerini kullandı.

Emre SEDEF
Emre SEDEF
09 Mart 2021 Salı 06:49
KADINLAR GÜNÜ’NDE “ARTIK YETER” DİYE HAYKIRDILAR!

8 Mart Dünya Kadınlar Günü nedeniyle Edirne Kadın Dayanışması tarafından Atatürk Anıtı’nda düzenlenen törene; Edirne Belediye Başkanlığı, ADD Edirne Şubesi, CHP Kadın Kolları, Cumhuriyet Kadınları Derneği Edirne Şubesi, ÇYDD Edirne Şubesi, Demokrat Parti Merkez İlçe Başkanlığı, Emekli-Sen Edirne Şubesi Kadın Komisyonu, Edirne Barosu Kadın Hakları Komisyonu, Kent Konseyi Kadın Meclisi, Şehit Aileleri Derneği Edirne Şubesi, Trakya Roman ve Engelliler Derneği, Türk Üniversiteli Kadınlar Derneği Edirne Şubesi, Türk Kadınlar Birliği, Tüm Yerel-Sen Kadın Komisyonu ve İYİ Parti Merkez İlçe Başkanlığı temsilcileri de katılım gösterdi.

Edirne’deki kadın bileşenleri adına Trakya Roman ve Engelliler Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Gizem Arı tarafından yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi:

“BİR ŞEYLERİ DEĞİŞTİRMEK İÇİN MEYDANLARDA OLMAYA DEVAM EDECEĞİZ”

“164 yıldır Dünya'da var olan mücadelenin adıdır kadın. 1857'de Newyork kentinde dokuma fabrikasında eşit işe, eşit ücret ve 10 saatlik iş günü ile iyi koşullarda çalışabilmek için grev yapan 129 kadın işçinin barikatları aşamaması sonucu yanarak can vermesi ile başlayan mücadelenin adıdır kadın. Bizler 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar gününde her yıl meydanlarda hep aynı şeyleri söylemek zorunda kalıyoruz. Bunun en temel sebebi ne yazık ki şiddet, ayrımcılık, taciz, tecavüz, sömürü ve eşitsizliğin bir türlü bitmemiş olması, her geçen gün daha da artarak çoğalmasıdır. Bugün burada bulunan Edirne Kadın Dayanışması olarak tüm sorunların bittiğini duyurmak ve bunun için güzel işlere imza atanları kutlamak isterdik. Ancak her geçen gün artan şiddet olayları, taciz ve tecavüz vakalarında ki artışa 'dur' demek için toplandık. Değişmedi hiçbir şey ama değiştirmek için bizler meydanlarda, sokaklarda olmaya devam edeceğiz.”

“2020 YILINDA 300’Ü AŞKIN KADIN CİNAYETİ YAŞANDI”

“Yaklaşık bir yıldır tüm dünya genelinde yaşanan pandemi herkesi etkilerken, kadınları derinden yaralamıştır. Covid-19 sürecinde daha fazla kadın cinayeti, şiddeti, ayrımcılığı yaşanmıştır. İş yerlerinde küçülmeye giden kuruluşların birçoğu ilk olarak kadın personelin işten çıkarımlarına başlamıştır. 2020 yılında 300 'ü aşkın kadın cinayeti yaşandı. Eşi tarafından pompalı tüfekle çalıştığı iş yerinde katledilen Nilay'ı unutmadık. Bugün Nilay ve diğer katledilen kadınların hüznünü içimizde yaşıyoruz. ‘Artık yeter' demek için meydanlardayız.

Bugün; tüm dünya kadınlarının insanca yaşam için sesleri daha gür çıkacak.

Bugün; kadınların cinsiyet ayrıcılığını ortadan kalkması, özgür eşit bir birey ve toplum oluşumu için sesleri daha gür çıkacak.

Bugün; kadınların şiddet, cinayet, taciz ve tecavüz son bulsun diye sesleri daha gür çıkacak.
Bugün; kadınların istismar, şiddet gibi yaşanan olaylarda adaletin sağlanması için sesleri daha gür çıkacak.
Bugün; kadınların meydanlarda bayram yapabilmeleri için sesleri daha gür çıkacak.”

“8 MART YAŞAMA HAKKIMIZ İÇİN DİRENDİĞİMİZ GÜNDÜR”

“Bizler her gün artan üçüncü sayfa haberlerinin nedenini biliyoruz. Bunun tek sebebi uygulanan yanlış politikalardır. Dini referanslar dikkate alınarak kanuni düzenlemeler yapılmakta, kadının asıl görevinin annelik ve esas yerinin ev olduğu algısı yaratılmaya devam edilmektedir. Kadının evlenme yaşı, kaç çocuk doğurması gerektiği dikte edilmektedir. Kadınları toplumsal hayat dışında itmeye çalışan, cinsiyetçi ve ayrımcı politikalardan ve uygulamalardan bir an önce vazgeçilmelidir.
8 Mart, kimliğimiz, onurumuz, yaşama hakkımız için direndiğimiz gündür.
8 Mart bizim için eşit ücret, eşit iş isteyen ve fabrikada çıkan yangından yitip giden kadınlarımızdır.
8 Mart bizim için çıktığı o yolculuktan hiçbir zaman dönemeyen; tecavüze uğrayan sonra da öldürülen Özgecan’dır.

8 Mart 12 yaşında zorla evlendirilen yüzlerce kız çocuğu, mini etek giydiği için tacize uğrayan, yemeğin altını yaktı diye şiddet gören binlerce kadındır.
8 Mart ayrımcılığa dur dediğimiz, şiddete yeter dediğimiz günün adı olmamalı. 8 Mart kadınların birlikte neler başarabildiklerini anlattığı, rol modellerin çocuklara ya da gençlere örnek olduğu bir gün olana dek bizler haykırmaya, yaşadığımız olumsuzlukları anlatmaya devam edeceğiz.”

“BİRLİKTE GÜÇLÜYÜZ”

“Biz kadınlar olarak özgürce yaşamak, hayatın her alanında var olmak istiyoruz. İşte de evde de özgürlük ve eşitlik istiyoruz. Geceleri sokaklarda korkmadan dolaşmak istiyoruz. Kamuda çalışan kadın için de, özelde çalışan kadın için de 7/24 erişilebilir, ücretsiz kreş istiyoruz. Öldüren sevgi değil, gerçek sevgi istiyoruz.
Şeffaf, demokratik ve toplumsal cinsiyete duyarlı bütçe istiyoruz. Eşitlik anlayışını toplumun tamamına yayıp, erkek egemen kültürün etkisinin bertaraf edilmesini istiyoruz. 6284 sayılı kanun ile İstanbul Sözleşmesi başta olmak üzere, kadına yönelik şiddetin önlenmesine dair imzalanan uluslar arası sözleşmelerin gereğinin yerine getirilmesini istiyoruz.

Ve tüm kadınlara alanlardan sesleniyoruz;

Bizi yok sayan, varlığımızı görmezden gelen anlayışa karşı sessiz kalmayalım. Sesimizi duymayanlara karşı kadınlar olarak susmayalım. İş güvencemize sahip çıkalım. Sözümüzü, sesimizi ve gücümüzü birleştirelim.
Çünkü biz birlikte güçlüyüz.”

Kerem Filiz

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.