KADINLARDAN, SEÇİLEMEME TEPKİSİ

Türk Kadınına Seçme ve Seçilme Hakkı verilişinin 83'üncü yıldönümü nedeniyle 'Edirne Kadın Dayanışması' tarafından Atatürk Anıtı'nda çelenk sunma töreni düzenlendi. Birçok kadın derneğinin bir araya getirdiği Edirne Kadın Dayanışması adına burada bir konuşma yapan Burcu Çınar, “Edirne'de 1935 yılında mecliste yer alan 14 kadın milletvekilinden biri olan Dr. Fatma Şakir Memik'ten bugüne kadın milletvekili sayısı toplamda 4'tür.” dedi.

KADINLARDAN, SEÇİLEMEME TEPKİSİ

Türk Kadınına Seçme ve Seçilme Hakkı verilişinin 83'üncü yıldönümü nedeniyle 'Edirne Kadın Dayanışması' tarafından Atatürk Anıtı'nda çelenk sunma töreni düzenlendi. Birçok kadın derneğinin bir araya getirdiği Edirne Kadın Dayanışması adına burada bir konuşma yapan Burcu Çınar, “Edirne'de 1935 yılında mecliste yer alan 14 kadın milletvekilinden biri olan Dr. Fatma Şakir Memik'ten bugüne kadın milletvekili sayısı toplamda 4'tür.” dedi.

Emre SEDEF
Emre SEDEF
06 Aralık 2017 Çarşamba 10:24
KADINLARDAN, SEÇİLEMEME TEPKİSİ

    Edirne Belediyesi, Cumhuriyet Halk Partisi Kadın Kolları Başkanlığı, Cumhuriyet Kadınları Derneği, Edirne Şubesi, Edirne Cem Evi Derneği, Edirne Kent Konseyi Kadın Meclisi, EKAME-DER, Halkevci Kadınlar, KESK Kadın Komisyonları, Milliyetçi Hareket Partisi Edirne Kadın Kolları Başkanlığı, Türk Kadınlar Birliği, Türk Üniversiteli Kadınlar Derneği, Tüm Yerel-Sen Kadın Komisyonu ve Üniversiteli Kadın Kolektifi'nin bir araya gelerek oluşturduğu 'Edirne Kadın Dayanışması', Türk Kadınına Seçme ve Seçilme Hakkı verilişinin 83'üncü yıldönümünü Atatürk Anıtı'nda kutladı. Burada Ata'nın huzuruna çelenk sunan dernek üyeleri, ardından Edirne Belediye Bandosu eşliğinde Saygı Duruşu'nda bulunarak İstiklal Marşı'nı söyledi. Günün anlamına yönelik konuşmayı ise gelen onlarca kadın, Ata'nın huzurunda saygı duruşunda bulunup Edirne Belediye Bandosu eşliğinde hep bir ağızdan İstiklal Marşı'nı söyledi. Günün anlamına yönelik konuşmayı ise Burcu Çınar yaptı. 
     “KADINLARIMIZ NE KADAR SÖZ SAHİBİ?”
     Türk kadınının seçme ve seçilme hakkını çok erken kazandığını ancak kadınların günümüzde siyasette fazla söz sahibi olmadığını belirten Çınar, “Birçok Avrupa ülkesiyle kıyaslandığında; Türk Kadını seçme ve seçilme hakkını çok erken kabul edilebilecek tarihte kazandı. Kadınlara seçme ve seçilme hakkının verilmesiyle; 1935 yılında yapılan seçimlerde 18 kadın vekil meclise girdi. Bu rakam o dönem için yüzde 4,6'lık bir temsil anlamına gelmekte. Bugün tarih 5 Aralık 2017. Bugün özgürlüğüne ve bağımsızlığına kavuşmuş, laikliği benimsemiş ve laikliği bir ilke bir rehber olarak özümsemiş olan Türkiye Cumhuriyeti'nin, kadınlara verdiği bu hakkında 83'üncü yılı. Modern, çağdaş diye tanımlanacak birçok Avrupa ülkesinden çok daha önce seçme ve seçilme hakkına sahip olan kadınlarımız; Mustafa Kemal Atatürk'ün amaçladığı gibi bu hakkı, bu kimliği kullanabiliyor mu? Bugün TBMM'de, yerel yönetimlerde kadınların sesleri ne kadar duyuluyor? Bizler bugün Mustafa Kemal Atatürk'ün istediği gibi, onun amaçladığı gibi özgür ve bağımsız olabildik mi? Evde, okulda, işte, varlığını sürdürmek için mücadele vermeye çalışan kadınlarımız siyasette ne kadar söz sahibi?” ifadelerini kullandı. 
    “1935'TEN Vegabet BERİ EDİRNE'Yİ TEMSİL EDEN SADECE 4 KADIN VEKİL”
    Çınar, Edirne'nin ilk kadın milletvekili olan Dr. Fatma Şakir Memik'ten itibaren yalnızca 4 kadın vekilin Edirne'yi temsil ettiğini vurgulayarak, “TBMM'de hala yeteri kadar kadın milletvekilimiz yok. Hala kadınların yaşamları, kadınların iş hayatları, kadınların özlük hakları, kadınların temsil hakları görmezden gelinmeye devam ediliyor. Yüzde 4,6'lık bir temsil hakkıyla ilk kez TBMM'de yer alan kadınların, bugün aynı mecliste temsil hakkının yüzde 9 olması da bunun en net ve açık kanıtı. Türkiye, kadınlara bu hakkı tanıyan ilk ülkelerden biri olmasına rağmen seçilme oranı göz önüne alındığında hala üçüncü dünya ülkelerinin bile gerisinde. Sosyal, demokrat ve çağdaş bir yapıya sahip olan, eğitimli kadın sayısının birçok kente göre fazla olan Edirne'de 1935 yılında mecliste yer alan 14 kadın milletvekilinden biri olan Dr. Fatma Şakir Memik'ten bugüne kadın milletvekili sayısı toplamda 4'tür. Bu kadınların başarısızlığı ile alakalı değildir. Erkek egemen yönetimlerin hazırladığı, erkek öncelikli yasalar değiştirilmediği ve her alanda kadına kendini ifade etme özgürlüğü tanınmadığı takdirde bu gerçeğin değişmesi mümkün değil. Kadın hakları, kadına yönelik şiddetin ortadan kaldırılması, ayrımcılık karşıtı ve kadının güçlendirilmesi ilkelerine tamamen aykırı yasaların değiştirilmesi ve yeni çıkacak olanlara engel olunması için alanlarda sesimizi yükseltmeye devam etmeliyiz. Bizler; Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk'ün bize verdiği seçme ve seçilme hakkımıza her zamankinden daha fazla sahip çıkmak zorundayız. Çünkü bizler Mustafa Kemal Atatürk'ün de dediği gibi; Yerde sürünmeye değil, omuzlar üzerinde göklere yükselmeye layığıyız. Çünkü bizler Türk Kadınıyız.” dedi.
 

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.