Kalk gidelim Edirne, okuyucularla buluşacak

Beş kitaplık “Kalk Gidelim” serisinin 6. kitabında Edirne'yi kaleme alan Esra Alkan'ın yeni kitabı ilk kez Edirne 5. Kitap Fuarı'nda okuyucularıyla buluşacak. Çocukları, anne ve babalarıyla birlikte seyahat ettirmeyi hedeflediğini ifade eden Alkan, “Kalk Gidelim Edirne' isimli kitabın bir dönüm noktası olduğunu söyledi. Alkan, Edirne'yi “Edirne'de yaşamış insanlar ve hala yaşayan insanlar beni çok etkiledi. Edirneli o kadar rahat, o kadar kucaklayıcı, o kadar kendi ki, bu samimiyet Edirne'de beni küçükten büyüğe sardı” diye anlattı.

Kalk gidelim Edirne, okuyucularla buluşacak

Beş kitaplık “Kalk Gidelim” serisinin 6. kitabında Edirne'yi kaleme alan Esra Alkan'ın yeni kitabı ilk kez Edirne 5. Kitap Fuarı'nda okuyucularıyla buluşacak. Çocukları, anne ve babalarıyla birlikte seyahat ettirmeyi hedeflediğini ifade eden Alkan, “Kalk Gidelim Edirne' isimli kitabın bir dönüm noktası olduğunu söyledi. Alkan, Edirne'yi “Edirne'de yaşamış insanlar ve hala yaşayan insanlar beni çok etkiledi. Edirneli o kadar rahat, o kadar kucaklayıcı, o kadar kendi ki, bu samimiyet Edirne'de beni küçükten büyüğe sardı” diye anlattı.

Emre SEDEF
Emre SEDEF
02 Ekim 2017 Pazartesi 09:53
Kalk gidelim Edirne,  okuyucularla buluşacak

     “Kalk Gidelim Düzce” ile başladığı seriye Mardin, Sinop ,Rize ve  Ahlat'la davet eden Esra Alkan, serinin altıncı kitabında Türkiye'nin Avrupa'ya açılan kapısı; barışın ve hoşgörünün şehri Edirne'yi tercih etmiş. Şu anda basımı gerçekleştirilen 'Kalk Gidelim Edirne' isimli kitap ilk kez Edirne Belediyesi tarafından 6-15 Ekim tarihleri arasında düzenlenecek olan Edirne 5. Kitap Fuarı'nda okuyucularla buluşacak. Edirne 5. Kitap Fuarı'nda yer alacak olan yazar kitaplarını 7-8 Ekim tarihlerin Saat: 15.00 ile 18.00 saatleri arasında imzalayacak.  
    'Kalk Gidelim'in önce TRT'de yayınlanan bir seyahat programı olduğunu ifada eden Alkan, “ Televizyon programlarını yaparken, ileride kitaplara çevirebilmek adına çok bol araştırmalar yapmıştım. TRT'de yayınlanan programın son bulmasıyla birlikte belgesellere ve kitaplara geçtim. İlk kitap Kalk Gidelim Düzce'ydi. Sonra  Mardin, Sinop, Ahlat, Rize ve şimdi de Edirne” dedi.
    “EDİRNE'DEN BAŞKA HİÇBİR ŞEY DÜŞÜNEMEDİM”
    Her program başka bir şeye evirildiğini belirten Alkan, “Televizyondaki program kitaplara evirildi. Kitaplarda seyahat ettirsin istedim hayalim buydu.  Televizyon programlarından kitaplar üredi; kitaplarda çocukları ve ebeveynleri birlikte haz alabilecekleri, güzel seyahat edebilecekleri bir yola soksun istedim. 
Bütün hayallerim bir bir gerçek oluyor. Edirne, Kalk Gidelim için kırılma noktası olacak. Edirne'de beni en çok etkileyen Trakları, Dolmenleri, Menhirleridir. Arkeolojisini, tarihini, yeme-içme kültürünü; daha önceden yaşayan insanları ve şu anda yaşayan insanları daha yakından tanıma imkanım oldu. Hani tanıdıkça severiz ya bir kenti; tanıdıkça daha çok sevdim, Edirne'yi yazmayı şiddetle istedim. Bütün yaz Edirne'den başka hiçbir şey düşünemez oldum. Hatta Edirne'yi bir türlü çözememiştim. Bütün kitaplarımda simgeler dile geliyor. Edirne'de o kadar çok şey var ki, Edirne'de zamanı dillendirmeyi aklıma koydum. Çok sancılı ve keyifli bir süreç oldu” ifadelerine yer verdi. 
    “İNSANLARI BENİ ÇOK ETKİLEDİ”
    Edirne'de yaşamış olan ve hala yaşayan insanların kendisini çok etkilediğini ifade eden Alkan, “Edirneli o kadar rahat, o kadar kucaklayıcı, o kadar kendi ki dolayısıyla bu samimiyet Edirne'de beni küçükten büyüğe sardı. İnanır mısınız ben programları yaparken de TRT'de Kalk Gidelim Edirne'yi de yaparken aynı şeyleri hissetmiştim. Fakat kitap olunca çok daha fazla yoğunlaştım. Ve o ilk hissim ve hiç yanılmamışım dolayısıyla Edirne'yi en çok coğrafyası ve insanları etkiledi” dedi. 
“EDİRNE İLE YATTIM EDİRNE İLE KALKTIM”
Kalk Gidelim Edirne isimli kitabın hazırlık sürecinin çok sancılı olduğunu anlatan ve ilk Wipbet defa zaman kavramını kitaplarında konuşturduğunu ifade eden Alkan, “Zaman her şey ile iletişim kurabiliyor. Her şeyi ölçen, her şeyin hafızasına kayıt düşen ve de Edirne bir hafıza mekan olduğu için zaman olan zervana da çok iş düştü. Edirne'de her kime ne sorduysam son derece açıklayıcı ve son derece dostane cevaplarını aldım, buldum,  Halk Kütüphanesi'nde çalıştım bir hayli. Geldim gittim Edirne'ye. Adeta Edirne oldum. Bu hakikaten söylenebilecek bir şey. Gerçekten Edirne ile yattım Edirne ile kalktım diyebilirim. Ve sonra kendimi simge yaptım. Zaman oldum ve Edirne'nin arkeolojisi, coğrafyası dile geldi ve anlattı. Birlikte, hani o yaz boyunca yazma sürecinde. Yer yer hüzünlendik, yer yer sevindik. Bütün bunları paylaşmak istedim yazarak ve kitapla. Hem Edirneliyle hem de Edirne'ye seyahat edeceklere. Edirne, Kalk Gidelim Kitapları için de bir dönüm noktasıdır. Öyle olacağını hissediyorum çünkü daha kitap henüz matbaada. Ve de Edirne Kitap Fuarı'nda ilk kez böyle bir buluşma bence tesadüf değil. Çünkü Kitap Fuarları hele de bir yazar için hele okuyucular için çok çok önemli ve baksanıza Türkiye'de kaç ilde kitap fuarı düzenleniyor?” dedi. 
Türkiye'de düzenlenen kitap fuarları içinde Edirne Kitap Fuarı'nın gittikçe daha büyük yer kapladığını aktaran Alkan, “Edirne Kitap Fuarı'nın her geçen yıl büyümesine Trakya'nın insanına ve birikmiş kültürüne de yoruyorum. Hem yöneticileriyle, hem de Edirne'de yaşayanlar Kitap Fuarları'na tıpkı diğer şenlikler gibi sahip çıkıyorlar. Hani şenlik deyince herkes katılır, herkes gider. Ama Kitap Fuarı'nda bazen 'gidecektik ne zaman bitti. Tam gidecektim niyetlenmiştim olur.'  Ama önceki yıllarda da Edirne Kitap Fuarı hınca hınç doluyordu. Hem çocuklarla hem de büyüklerle. Çocuklarla olan bu Kalk Gidelim Edirne Kitabı'nın hem Edirneli 'ye hem de Edirne'ye gelecek olan seyahat edecek insana bir hoş eğlenceli bir yol gösterici rehber olacaksa bu beni çok daha heyecanlandırıyor. O yüzden diyorum hiçbir şey tesadüf değil. Düşünebiliyor musunuz? Kitap çıkacak ve 3 gün sonra belki 2 gün sonra hemen Kitap Fuarı'na katılmış olacak. Bu benim yaşadığım bir ilk bu bakımdan” şeklinde konuştu. 
“ARTIK EDİRNE'Yİ ANLATMA SEBEBİM VAR” 
Edirne'nin muhteşem bir şehir olduğunu vurgulayan Alkan, kitabının okuyucusunu da o yolculuğu içine kattığını belirterek, “Kalk gidelim bir yolculuk. Okuyanı da "yolda" yapan. Bu kez yolumuzun durak noktası Edirne oldu. Yıl boyunca gideceğim okullarda söyleşeceğim çocuklara Edirne'yi de anlatma sebebim var artık. Yazdığım illere, kitaplar elimizde çoluk çoluk seyahat edeceğiz. Düşündükçe içim içime sığmıyor. Ebeveynlerle ve öğretmenlerle çıkacağımız bu gezilerden sıkı arkadaşlıklar doğacak ve anneler babalar çocuklar, birbirleriyle kanka olmuş olarak dönecekler. Aynı seyahatten aynı keyfi alacak küçük büyük. Birlikte gezip eğlenip çaktırmadan öğreneceğiz” dedi. 

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.