LAVANTA TARLALARINA AKIN ETTİLER

Trakya Tarımsal Araştırma Enstitüsünce organize edilen Edirne Lavanta Kokacak isimli etkinliğin üçüncü gününde Karaağaç Mahallesi Lozan Caddesi Lavanta Bahçesi vatandaşların akınına uğradı.

LAVANTA TARLALARINA AKIN ETTİLER

Trakya Tarımsal Araştırma Enstitüsünce organize edilen Edirne Lavanta Kokacak isimli etkinliğin üçüncü gününde Karaağaç Mahallesi Lozan Caddesi Lavanta Bahçesi vatandaşların akınına uğradı.

Emre SEDEF
Emre SEDEF
10 Haziran 2018 Pazar 21:40
LAVANTA TARLALARINA AKIN ETTİLER


Trakya Tarımsal Araştırma Enstitüsünce organize edilen Edirne Lavanta Kokacak isimli etkinliğin üçüncü gününde Karaağaç Mahallesi Lozan Caddesi Lavanta Bahçesi vatandaşların akınına uğradı. Lavanta bahçesini gezen halk, bahçe içinde fotoğraf çektirmeyi de ihmal etmedi.
Etkinlikler hakkında açıklama yapan Trakya Tarımsal Araştırma Enstitüsünde görevli Yüksek Ziraat Mühendisi Merve Güzel, Enstitüde doktora yaptığını belirterek; “Araştırmada 5 yıldan bu yana görev yapıyorum. Lavanta ile ilgili projemiz var. Konumuzla ilgili çeşitlerimiz üzerinde uğraşıyoruz. Bugün burada Tarla Günleri etkinliğimizin üçüncüsünü düzenliyoruz. Etkinlik dört gün devam ediyor. Trakya ve Türkiye’de Lavantaya iyi çalışılması gerektiği kanısındayım. Lavanta getirisi çok yüksek olan bir bitki.
Bu ürün bizim floramıza da çok uygun. Bu ürün kıraç arazilerde yetişiyor ve verimli oluyor. Bizim amacımız atıl durumda olan arazilerde bu ürünü yetiştirmek. Suyu yeterli miktarda olmayan boş kalan arazilerde bu ürünü rahatlıkla yetiştirebiliriz. Böylece ülkemiz ekonomisine katkı sağ3lamış oluruz” dedi
EDİRNE İLİNDE TARIM BAKANLIĞINCA ÇALIŞMA YÜRÜTÜLÜYOR
Lavanta ekiminde Edirne ilinde Tarım Bakanlığı tarafından çalışmaların yürütüldüğüne belirten Güzel, “Karaağaç semtindeki yerimiz 15 dönüm kadar. Bir de kurumumuzun bahçesinde var. Miktar olarak küçük olması sizleri yanıltmasın,bunun nedeni türler üzerindeki seçim yapıyoruz. Lavantanın ne amaçla yetiştirildiği çok önemli. Litresi 100 avroya satılan lavanta İngiliz Lavantası Angusufora denilen lavanta türüdür. Bunu dikilmesini, ekili arazilerin artmasını istiyoruz. Çalışmalar yeni olduğu için materyal sıkıntısı yaşıyoruz. Kurumumuz bunun çoğaltmayı amaçlıyor.bu arada özel firmalar da bu işi yapıyor. Talep çok fazla, yalnız dikili alanları arttırmak için zamana ihtiyacımız var.
 İlçelerimizde de ekim yapılıyor. Çok geniş arazilerde dikim yapılacak talep fazla. Bitki bulma konusunda sıkıntımız var.
Örneğin bin dönüm dikmek isteniyor, bu kadar yere tedarik sağlayamıyoruz.O nedenle parça parça dikim yapılıyor.. Aslında bir bölge lavanta bölgesi olarak seçilip orada lavanta ekilmesi turizm açısından da çok önemli olacak” dedi
EN VERİMLİ İNGİLİZ LAVANTASI
Bu ürün için tüm türler çalışabileceğini belirten Güzel, “Biz birkaç türü birden denedik üretimde sıkıntı yok. Bizim üzerinde durduğumuz İngiliz Lavantasıdır. Bu çok verimli. Lavantanın Hasat dönemi lavanta türüne göre değişiyor Isparta’da hasat bundan bir ay sonra yapılıyor. Hasat dönemi iklimle de ilişkili, bu yıl  on gün daha öne çekildi. İngiliz Lavantası haziran ayında hasat oluyor. Lavanta dikilmesinden sonra çiçek açıyor. Lavantada gerçek verim üçüncü yıldan itibaren başlıyor. Teorik olarak 30 yıl kadar kalacağı belirtiliyor. Bizim amacımız ticari olduğu için on yıl süresince arazide kayması gerekir. On yılın sonunda bitkiler sökülüp gençleştiriliyor. Verim için Bulgaristan’ı örnek vereceğim. Burada dönümden 6,5 litre yağ elde ediliyor. Bizim verilerimiz bundan daha yüksek olacaktır. Tarladaki lavantanın yağa dönüşmesi için  bir sistem var, onun içine atıyoruz. Atılmasından iki saat sonra ön yüzünden lavantayı atıyor. Lavantada önemli olan Pazar. Pazar konusunda da sponsorumuz Pe.Re Ja firması. Bu firma bugüne kadar lavantayı yurt dışından ithal ediyorlardı. Biz yetiştirdiğimiz zaman yerli firmalarımız satın alacaklar. Lavantanın kullanıldığı alan geniş, Tıp alanında kozmetik alanında bunun dışında birçok alanda kullanılıyor. Bu türlere göre değişim gösteriliyor” dedi  
Resimler- 483-466-485-486-464-462-464
NOT- KONUŞAN MÜHENDİSİN RESMİ -483
  

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.